ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

αναρτήθηκε στις 24 Μαΐ 2010, 5:47 π.μ. από το χρήστη Assimina Chioni   [ ενημερώθηκε 24 Μαΐ 2010, 6:33 π.μ. ]
«Τι είναι η Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής;»

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μια επίμονη διαταραχή της διατροφής ή της σχετιζόμενης με τη διατροφή συμπεριφοράς, η οποία έχει σε σημαντικό βαθμό αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία ή την ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.

Τα είδη της ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (ΔΠΤ) σύμφωνα με το DSM-IV :

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ (ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ) ΑΝΟΡΕΞΙΑ (ΝΑ)

ΝΕΥΡΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ (ΝΒ)

ΔΠΤ ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΖΟΜΕΝΗ

v ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ (από φέτος αναφέρεται ως ξεχωριστή Διαταραχή, Δείτε άρθρο στη σχετική ανάρτηση)Τ
o κυρίαρχο χαρακτηριστικό όλων των ΔΠΤ είναι ο διαταραγμένος τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται και βιώνουν τα άτομα αυτά το σωματικό βάρος και σχήμα, καθώς και ο έντονος φόβος του πάχους. Αυτά τα δύο στοιχεία, βάρος & σχήμα, αποτελούν δύο συνιστώσες μιας και μόνο κατά βάση διαταραχής.

Η αιτιολογία των ΔΠΤ παραμένει αδιευκρίνιστη.  Αυτό στο οποίο φαίνεται οι απόψεις των ειδικών να συγκλίνουν, είναι ότι η αιτιολογία των διαταραχών αυτών είναι πολυπαραγοντική, και η αναζήτηση ενός και μοναδικού αιτιολογικού παράγοντα φαίνεται να είναι ένα άκαρπο εγχείρημα.


θα πρέπει να εξετάσουμε βιολογικούς, οικογενειακούς, ψυχολογικούς & κοινωνικούς παράγοντες. Ο κάθε ένας κ όλοι μαζί συμβάλλουν στην δημιουργία των ΔΠΤ.


Οι Ψυχολογικοί, που έχουν αναγνωριστεί ως, προδιαθεσικοί παράγοντες έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

o χαμηλή αυτοεκτίμηση
o χαμηλό αυτοσυναίσθημα
o έλλειψη πίστης προς τον εαυτό
o έλλειψη πίστης προς τις δυνατότητές του
o συνεχής τάση συμμόρφωσης με τις επιθυμίες των άλλων
o τάση ικανοποίησης των αναγκών των άλλων
o έντονη δυσαρέσκεια με το σωματικό βάρος
o δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος

Τα πρότυπα που η κοινωνία προβάλλει για την εικόνα του ιδανικού σώματος διαφοροποιούνται. Τις τελευταίες δεκαετίες, στην κουλτούρα των δυτικών κοινωνιών, έχει παρατηρηθεί μια σταθερή πορεία προς ολοένα και πιο αδύνατα σώματα ως τα ιδανικά. Το ιδανικό αυτό φαίνεται να είναι το όχημα μέσω του οποίου οι άνθρωποι μαθαίνουν να αισθάνονται ότι είναι ή να φοβούνται μήπως γίνουν παχύσαρκοι.

Οι ΔΠΤ φαίνεται να ανθίζουν σε κοινωνίες που προβάλλουν ως αξίες την αδύνατη σιλουέτα, την ανεξαρτησία και τα προσωπικά επιτεύγματα και σε κοινωνίες στις οποίες οι ρόλοι των γυναικών μπορεί είναι συχνά συγκεχυμένοι και αντιφατικοί.
Η λεπτόσωμη εμφάνιση στις γυναίκες έγινε συνώνυμη με τη δύναμη, την επιτυχία, τον έλεγχο, και έχει ταυτιστεί με τη σεξουαλική ελκυστικότητα. Την ίδια στιγμή, η παχυσαρκία αντιπροσωπεύει ένα ανεπιθύμητο, μη-ελκυστικό σώμα, την αποτυχία, την οκνηρία, την αυτοεγκατάλειψη, την έλλειψη θέλησης και αυτοελέγχου, τη μοναξιά, την απληστία, την συστολή, την απουσία εξυπνάδας και ευστροφίας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΠΤ
Συνήθως η θεραπείες που ακολουθούνται στις περιπτώσεις των ΔΠΤ, είναι ατομική θεραπεία, ομαδική, κ φαρμακευτική αγωγή, σε σοβαρές περιπτώσεις κ νοσηλεία.
Φαρμακευτική αγωγή: συνήθως δίνονται από ψυχιάτρους ή παθολόγους αντικαταθλιπτικά που μπορεί να ελαττώσουν τα επεισόδια υπερφαγίας. Όταν τα αίτια είναι βαθύτερα τα αντικαταθλιπτικά συνήθως δεν φέρνουν αποτέλεσμα ή μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Ομαδική θεραπεία: πολύ χρήσιμη ειδικά σε περιπτώσεις υπερφαγίας & βουλιμίας. Αντίστοιχο των ΑΑ, η επόμενη πιο διαδεδομένη ομάδα μετά το αλκοόλ & τα ναρκωτικά.
Ατομική Θεραπεία: εντατική θεραπεία σε εβδομαδιαία βάση χρησιμοποιώντας την κατάλληλη προσέγγιση κ τεχνική ή τεχνικές. Βασικές προϋποθέσεις:
a)Η επαγγελματική κατάρτιση του θεραπευτή.
b)Η προσέγγιση να ταιριάζει στον Θεραπευόμενο.
Comments