НОВОСТИ‎ > ‎

Пола века историјског лета ка звездама

поставио/ла Dusan Milovanovic 12.04.2011. 01:42   [ ажурирано 12.04.2011. 06:53 ]

12. априла 1961. године Јуриј Алексејевич Гагарин, совјетски космонаут, постао је први човек који је Земљу облетео у космичком броду Восток 1.Поводом овог јубилеја 14. априла 2011. год. на Филолошком факултету у Београду одржаће се квиз ученика шестих и седмих разреда основних школа

„Шта знаш о првом лету човека у космос и руским космонаутима“.


Следећи текст може послужити за припрему за такмичење.

12. април је дан космонаутике.


Тог дана, пре 50 година (1961), први човек је полетео у космос. Био је то Рус Јуриј Гагарин.

Јуриј Гагарин је рођен 9. марта 1934. године у селу Клушино код Гжатска (данас у Смоленској области, Русија).

Након завршетка средње школе, уписао се у војну Пилотску школу. Ту је упознао Валентину Горјачеву, са којом се оженио 1957.

 Након дипломирања, постао је пилот авиона Миг-15 и распоређен је у војну базу.

1960. године, Јуриј Гагарин је одабран са још 19 космонаута за совјетски свемирски програм. Космонаути су били подвргнут ригорозним експериментима са циљем да се тестира њихова физичка и психолошка издржљивост. Такође су прошли и интезивну обуку за предстојећи лет. Од 20 космонаута Гагарин је изабран да полети у космос због својих изврсних учинака током обуке, као и због својих физичких особина - био висок само 1,57 m, што је било предност у малом кокпиту свемирског брода Восток 1.


У том свемирском броду Гагарин је полетео у космос 12. априла у 09:07 сати по московском времену са космодрома Бајконур. Гагаринов лет у космос трајао је 108 минута, а висина коју је достигао је била 327 километара. Једанпут је облетео земљину куглу и вратио се на Земљу.

Востоком 1 је управљано аутоматски, пошто медицинско особље и конструктори летелице нису били сигурни како ће људско биће реаговати на бестежинско стање, па су ручне контроле биле закључане како Гагрин не би сам управљао летелицом (шифра за откључавање контрола је била постављена у Восток 1 у случају да се деси нешто непредвиђено). Аутоматски систем је подесио Восток 1 у положај за уљкучивање повратних ракета отприлике након 1 сата лета.

Гагарин је искочио падобраном из свемирског брода на висини од 7 km и без проблема се спустио на земљу. Како су правила Међународне аеронаутичке федерације захтевале да се пилот мора спустити са својом летелицом, Совјетски Савез је инсистирао да је Гагарин слетео са Востоком и Међународна аеронаутичка федерација је признала лет.


Неколико година касније је откривено да је Гагарин искочио из Востока, али лет је остао признат.

Након лета, Гагарин је одмах постао позната и славна личност широм света. Путовао је по Италији, Великој Британији, Немачкој, Канади и Јапану да би промовисао совјетски успех.

Од државе је добио многа одликовања.

Гагарин је неколико година радио у Звезданом граду на дизајну свемирске летелице која се могла користити више пута.

Касније је Гагарин постао заменик директора за обуку у Звезданом граду. У исто време покушао је да се преквалификује у пилота ловца.

На дан 27. марта 1968. Гагарин и његов иструктор Владимир Серјогин су погинули у МиГ-15УТИ на рутинском лету близу Киржача. Није познато шта је изазвало пад.


Гагарин и Серјогин су сахрањени један до другог у зиду Кремља на Црвеном тргу.

Град Гжатск после његове смрти добио је назив Гагарин.

Филм „Прва орбита” посвећен 50-годишњици лета Јурија Гагарина у космос, биће у целости постављен на Јутјубу 12. априла ове године. 

ЛОНДОН – У Лондону ће у част 50-годишњице првог лета човека у свемир бити подигнута статуа Јурија Гагарина која ће наредних 12 месеци стајати на једном од најатрактивнијих места у британској престоници, саопштио је Британски савет. Након тога ће статуа бити премештена на другу локацију.

 

У саопштењу Британског савета истиче се да се подизањем статуе одаје признање Гагариновом подвигу, његовој „храбрости и авантуристичком духу”.


 
 
 


 Прилог припремила Анита Мрђић, проф. руског језика


 

Comments