Šarplaninac
 

HOME

Pastirski psi

Tornjak

 

 

 

 

 

 

Ptijo i prijateljica maca

 

Kažu za Šarplaninca da je najdivniji pas na svijetu! Koji pas to nije?

Šarplaninac je ovčarski/pastirski pas koji je uzgojen na jugo-istoku Makedonije i jugo-zapadu Srbije. Najčešće ga srećemo na Šar planini po kojoj je dobio i ime. Ova psmina registrovana je kod FCI 1939. godine, pod brojem 41. i pod imenom Ilirski ovčarski pas. Ali, 1954. godine, je njegovo ime promijenjeno u jugoslovenski ovčarski pas Šarplaninac. Nakon toga Mekedonija je tražila da se ime ovog psa promijeni u korist obje ove zemlje, jer psa srećemo većem dijelu teritoriju Makedonije. 

Šarplaninac je jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Današnji Šarplaninac je nastao prirodnom selekcijom. Ovaj pas je u isto vrijeme oštar, agresivan i odličan čuvar a izuzetno ima izbalansiranu narav i može biti vrlo miroljubiv. Veoma je hrabar i uvijek spreman na se suprostavi onom ko napada. njegovog vlasnika i to sve po cijenu vlastitoga života. I ovaj pas po pririodi stvari uvažava samo jednog gospodara koji nije stvaran ali je onaj koji njega podržava.

Šarplaninac nikad neće napraviti grešku kad je u pitanju zaštita stada ili vlasnikovo imanje. Veoma je inteligentan i to ga čini vrlo neovisnim.

Njemu za razliku od drugih pasa, nije potreban neki poseban trening jer on instiktivno zna šta treba da radi. Nikad ne laje ako za to nema razlog. Ne vjeruje strancima i prihvatit će ih nevoljko ali i ako i radosno prihvati pratit će svaki njihov pokret. Pomalo je tvrdoglav ali nikako se ne smije pomisliti da je glup zato što ga je malo teže trenirati, jer je to pas koji radi stvari po svojoj volji, koji razmišlja svojom glavom. On će svršeno tazumijeti šta se traži od njega ali to neće uraditi ukoliko se to baš ne zahtjeva od njega. Stvari kojima ga vlasnik nauči zapamti će do kraja svog života zato je preporučljivo da se sa treningom počne veoma rano dok je pas mlad, jer je grške teško ispraviti a navike prekinuti.

 

Maja i Ptijo u šetnji - 2008.