Eczeem

Gezondheidsplein.nl


Eczeem

Uitleg Andere websitesBehandelwijzenStel een vraag in het Spreekuur op Gezondheidsplein.nl 
Animatie


Eczeem is een oppervlakkige huidaandoening. Eczeem wordt soms ook wel dermatitis genoemd. Het is een huidontsteking die jeuk en roodheid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor en kan erfelijk zijn. Een hardnekkige fabel is dat eczeem besmettelijk zou zijn. Dit is niet het geval; je kunt dus niet besmet raken door bijvoorbeeld iemand met eczeem aan te raken of in hetzelfde zwembad te zwemmen. 


Wist je dat steeds meer Nederlanders met huidproblemen kampen? 

Maar liefst een op de drie landgenoten heeft een gevoelige huid en bij een op de tien mensen is zelfs sprake van een huidallergie. Dermolin heeft een online huidgevoeligheidstest ontwikkeld zodat u ook zelf kunt testen of u een gevoelige huid heeft. 

Klik hier voor meer informatie.


Er zijn verschillende soorten eczeem. Tussen deze soorten bestaat verschil in ernst en aard van de symptomen. Sommige vormen zijn kortdurend en andere chronisch. Soorten eczeem zijn:
  • Constitutioneel eczeem (ook wel: atopisch eczeem): eczeem wat te maken heeft met een aangeboren overgevoeligheid. Vaak zie je in de familie ook andere allergische reacties, zoals hooikoorts. Een vorm van constitutioneel eczeem bij kleine kinderen is dauwworm

    Voor de behandeling van chronisch eczeem zijn er tegenwoordig ook hormoonvrije middelen, die een aantal voordelen hebben boven hormoon- of teerzalven - lees verder over deze huidvriendelijke middelen

  • Contacteczeem: wordt veroorzaakt door allergenen zoals planten, metalen, wasmiddelen en chemische stoffen die in contact komen met de huid. 
  • Dyshydrotisch eczeem (ook wel: pompholyx): heeft te maken met een gestoorde zweetvorming, veroorzaakt blaasjes en veel jeuk, vooral aan handpalmen en voetzolen. 
  • Medicamenteus eczeem: wordt veroorzaakt door prikkeling van scheikundige stoffen (medicijnen) 
  • Nummulair eczeem: eczeem dat muntvormige geïrriteerde plekken geeft. 
  • Seborroïsch eczeem: geeft schilfers en komt vooral voor op plekken waar veel talgklieren zitten, bijvoorbeeld op het hoofd (het heet dan roos), in de plooien langs de neus, op de borst en op de rug tussen de schouderbladen. 
  • Spatadereczeem (komt voor op dezelfde plek als de spatader).

EczeemWist je dat eczeem goed te behandelen is met homeopathie? 

Homeopathie is een geneeswijze die het lichaam stimuleert om zichzelf te genezen. Deze zogenaamde 'prikkeltherapie' is bij uitstek geschikt voor de behandeling van eczeem en huidirritatie. Cardiflor van VSM is een homeopathisch geneesmiddel dat de symptomen van eczeem verlicht, de jeuk stilt en de huid helpt zich te herstellen. 

Lees hier meer Symptomen 
- rode, schilferige, gebarsten plekken op de huid, met name op handen, oren, voeten en benen ('droog' eczeem) 
- branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben. Vooral bij kinderen leidt dit nog wel eens tot infecties.
- kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes ('nat' eczeem). 

Veel mensen met eczeem hebben ook last van een droge huid. Bij eczeem is het vochtverlies door de huid namelijk verhoogd en er zitten minder lipiden (huidvetten) in de huid. Dit geldt ook voor de huid op plekken waar het eczeem niet zit. Als je eczeem hebt is het daarom goed om erop te letten dat je huid niet teveel uitdroogt. 

Wist je dat! 

De melkzuurbacterie 'lactobacillus casei shirota', het belangrijkste bestanddeel van Yakult zuiveldrank, de natuurlijke weerstand en een goede spijsvertering ondersteunt. Een verminderde weerstand en problemen met de spijsvertering kunnen voor uiteenlopende huidproblemen zorgen. Yakult kan een oplossing bieden. Een voorbeeld uit de praktijk: een meisje dat last had van een droge en geïrriteerde huid kreeg van haar ouders iedere dag een flesje Yakult te drinken om haar weerstand te vergroten. Al na een paar weken bleek ze zich niet alleen fitter te voelen, maar waren haar huidklachten volledig verdwenen.


Lees meer in het dossier darmgezondheid Lees meer over eczeem op www.ziekenhuis.nl in het ziektebeeld ' huid'. Klik hier 

Last van een droge of geirriteerde huid? 

Neem dan snel een kijkje op het nieuwe forum van Gezondheidsplein speciaal over droge huid... Lees ervaringsverhalen van anderen, praat en discussieer met elkaar of maak je eigen topic aan. 

Ga snel naar het nieuwe forum over droge huid.


Wist je dat? 

Crèmes met ginseng staan erom bekend dat ze vaak helpen bij huidaandoeningen en eczeem. De ginseng crème van het merk Zen6 Ajiva is een nieuwe crème met hooggeconcentreerde en natuurlijke ginseng. 

Wil je meer informatie of direct bestellen? Dat kan op Gezondheidsplein. 
Lees meer over de hoogwaardige huidcrème Zen6 Ajiva>> 

Goedgekeurd door: N. van Hasselt, arts 
Comments