Työskentely verkossa Google Driven avulla

Dokumentit pilvipalveluihin

Google Drive on Googlen tarjoama pilvipalvelu, johon on mahdollisuus lisätä 15 gigatavua ilmaista tallennustilaa. Palveluun on liitetty Googlen aiempi palvelu, Google Docs sisältäen verkossa toimivat toimisto-ohjelmistot,  kuten esimerkiksi tekstinkäsittelyn, taulukkolaskennan, esitysohjelmiston sekä lomakkeet. 

Google Drivea voi käyttää tietokoneelta, selaimelta tai mobiililaitteilta. Sen voi ladata omalle koneelle, tämä tarkoittaa sitä, että voit hallita verkossa olevaa sisältöä oman tietokoneen resurssinhallinnan kautta. 

Käytöllä voidaan dokumentien jakelu sähköpostilla. Aineisto on verkossa kaikkien saatavilla. Käyttöoikeuksen hallinnan kautta määritellään, onko aineisto vain omaan käyttöön, jaettu rajatulle ryhmälle tai vapaasti kaikkien käytössä. 


1. Kirjaudu Googlen palveluihin tunnuksillasi (gmail -osoite ja salasana) osoitteessa https://drive.google.com. Sinulle aukeaa dokumenttien hallintanäkymä. 


Älä lataa (liitä) Driveä omalle koneelle, vaikka se sitä jossain vaiheessa ehdottaisikin - voit tehdä sen myöhemmin!


3. Perustettu kansio näkyy otsikkojen "Oma Drive" alla. Huomaa ero kansiossa "Kokousdemo" ja "Koekansio". Alemmassa oleva symboli tarkoittaa, että kansio on jaettu, eli spostilla kutsutut henkilöt voivat tarkastella siellä olevaa aineistoa. 5. Jakamisasetuksissa voi määritellä kansion käyttöoikeudet, tässä on yksityinen käyttäjä. Jos muutat oikeuksia, voit lähettää kansion linkin tai käyttöoikeuden joko kopio/ liitä -toiminnolla liittämällä tummennettu linkki spostiin tai muuhun haluttuun viestityökaluun. Voit myös lähettää ao. kutsut alareunan "kutsu käyttäjiä" -osoiteikkunan avulla. Itse käytän ensisijaisesti sähköpostia! Käyttöoikeuksien muuttaminen, 


2. Hallintanäkymässä voi perustaa uusia kansioita, luoda dokumentteja. Paina "Luo" -painiketta perustaaksesi kansio. Anna kansiolle nimi ja paina "Luo" -painiketta.4. Voit muokata kansion ominaisuuksia napsauttamalla kansion kohdalla hiirein oikealla painikkeella. Saat valikon näkyviin myös lisäämällä ruutuun ruksin ja painamalla "Lisää" -painiketta. Huomaa valikon työkalut. Tärkeimpiä varmaan nimeä uudelleen, poista... Jakaminen onnistuu myös oman Driven ylälaidassa olevan painikkeen avulla. 

Me huomioimme tässä nyt "Jaa" -työkalun, joka tarkoittaa sitä, että kasioon voidaan antaa katselu tai muokkausoikeuksia valituille käyttäjille.  


6. Käyttöoikeuden muutos onnistuu ruksaamalla haluttu kohta, tässä "jokainen linkin saanut". Jos valitset "jaettu yksityisesti", hyävksyy kutsuttu kutsun ja kirjautuu kansioon omilla tunnuksillaan. Useissa käyttötarkoituksissa "jokainen linkin saanut" rittää pitämään aineiston piilossa muilta. Linkkiä ei voi arvata. Paina lopuksi "Tallenna" -painiketta.
Comments