Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1959 από γονείς εκπαιδευτικούς. Νονός μου ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, μου χάρισε μαζί με το όνομα και την αγάπη για τα παραμύθια. 'Εμαθα τα πρώτα γράμματα σε σχολειά της ακριτικής Θεσπρωτίας, όπου 
υπηρετούσαν τότε οι γονείς μου. Γυμνάσιο και λύκειο τελείωσα στο Ζ΄ Θηλέων Αθηνών   και συνέχισα σπουδές στην Ανώτερη Δημόσια Σχολή Πλοιάρχων Πειραιά. Ταξίδεψα με ποντοπόρα πλοία, κυρίως δεξαμενόπλοια, σε όλο τον κόσμο και έφτασα στο βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου. 

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το 1982 έγινα δεκτή με το βαθμό λυκείου στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά, απ' όπου και αποφοίτησα το 1984. Η πτυχιακή μου εργασία είχε θέμα την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. 

Διορίστηκα σχεδόν αμέσως αναπληρώτρια δασκάλα  στο 5ο δημοτικό Νέας Σμύρνης και το 1987  μόνιμα. Το 1992 πέτυχα τρίτη στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης - τμήμα Γενικής Αγωγής, όπου για δύο χρόνια μετεκπαιδεύτηκα λαμβάνοντας με Άριστα το πτυχίο μου. Οι εργασίες που κατέθεσα στο Μαράσλειο είχαν η μεν πρώτη αντικείμενο την αξιοποίηση των υπολογιστών στην εκπαίδευση η δε άλλη την ιστορία της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα το θεσμό της εποπτείας και καθοδήγησης των εκπαιδευτικών. Το μεγάλο μου όμως όφελος από τη διετή μετεκπαίδευση ήταν που γνώρισα εκεί εξαιρετικούς δασκάλους, με κορυφαίο τον Δημήτρη Λιαντίνη που η διδασκαλία του θεωρώ ότι μου άλλαξε τη ζωή. 

Το 1994 - 95 σπούδασα στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου με υποτροφία του ΙΚΥ και της Κυπριακής Κυβέρνησης, στο ειδικό μεταπτυχιακό διακρατικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς των δύο χωρών. Ειδικεύτηκα στη διδασκαλία μέσω υπολογιστή και εκπόνησα εκπαιδευτική έρευνα με θέμα "Οι σχέσεις των δασκάλων με τους γονείς". 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Επανήλθα στην τάξη το 1995 και συγκεκριμένα στο 2ο ΔΣ Νέας Σμύρνης, όπου είχα οργανική θέση από το 1989, κι όπου με μικρές απουσίες σε άλλα σχολεία, παραμένω μέχρι σήμερα. Έχω αναλάβει 32 τάξεις ως τώρα, εκ των οποίων οι 9 ήταν πρώτες, οι 8 έκτες και λιγότερες φορές ενδιάμεσες τάξεις. Όλες οι τάξεις έχουν την ομορφιά τους αλλά προσωπικά βρίσκω πιο ενδιαφέρουσα εκείνη την τάξη που διδάσκει στο παιδί την πρώτη γραφή και ανάγνωση. Είναι θαρρώ τίτλος ξεχωριστός να υπάρξεις ο πρώτος δάσκαλος ενός ανθρώπου και ευκαιρία να κατακτήσεις δια βίου μια θέση στη καρδιά του. Αγάπης και καλών αναμνήσεων ελπίζω... 

HELMEPA JUNIOR


Από το 1997 συμμετέχω ως Εθελόντρια Εκπαιδευτικός στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa, στο πλαίσιο του οποίου κατακτήσαμε το 2006 με τους μαθητές μου το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής, με θέμα: "Αν τη θάλασσα φροντίζεις, τη ζωή πάντα χαρίζεις". Σταθερά και από την πρώτη ημέρα που εργάστηκα ως εκπαιδευτικός θεωρώ την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου και έχω παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Λευκίμμης, Ζηρού, Άρτας, Αργυρούπολης). 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με απασχολούν ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικό δύο ακόμη τομείς, η ανάπτυξη της εκπαιδευτικής τεχνολογίας (κυρίως των υπολογιστών)  και η ειδική αγωγή. Έχω επιμορφωθεί και στα δύο αντικείμενα και συνεχίζω να το κάνω γιατί πιστεύω ότι αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ενός αποτελεσματικού σχολείου. 

Στα πάρεργα και στον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τα μουσεία, το θέατρο, τη λογοτεχνία και το γράψιμο. Επίσης με την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Ήπειρο, όντας και  πρόεδρος της Αδελφότητας των συγχωριανών μου. Λατρεύω να βλέπω αγώνες Formula 1 και ποδόσφαιρο. 

Τέλος εδώ και 40 χρόνια υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις το θεσμό της Ελληνίδας Ναυτικού, προσπαθώντας να οργανώσω τις ναυτικούς μας σε Ένωση, όχι μόνο γιατί πιστεύω στις ικανότητες των γυναικών αλλά και θεωρώ τη θάλασσα και τη ναυτιλία το μεγάλο πλεονέκτημα της πατρίδας μας και σήμερα και διαχρονικά. 

Μαρία Λ