Conclusions

Nosaltres, el Gerard Carrillo, la Sabina Cervero, la Laura Torrent i la Clara Trullenque, som quatre alumnes de llatí de 4t d'ESO de l'Institut de Premià de Mar. Vam llegir el llibre de l'Ase d'Or, una novel·la del romà Apuleu en una adaptació de Xavier Serrahima com a lectura obligatòria de la matèria de llatí per tal de conèixer aquest gènere tardà de la literatura llatina  i finalment la nostra professora, Margalida Capellà, ens va proposar de fer unes propostes de lectura, creades per nosaltres, sobre aquest llibre que tractava de temes clàssics per gaudir més de la lectura i fer-lo més nostre ja que la finalitat del llibre d'Apuleu era de fer passar una bona estona al lector. En fer activitats molt més dinàmiques i divertides que un examen vam aconseguir fomentar molt més la lectura d'aquest llibre, ja que molts dels alumnes que no se l'havien llegit van decidir llegir-lo per poder participar en totes les propostes que estàvem fent, ja sigui a través d'Internet (amb els blocs El fil de les clàssiques i Aracne fila i fila) o amb el mètode convencional, és a dir activitats plàstiques, cançons i d'altres propostes.


Aquests petits treballs digitals també ens han ajudat a tota la classe a conèixer programes i eines informàtiques que abans no sabíem utilitzar i el fet de relatar totes les propostes sorgides en format web ens ha ajudat a aprendre a editar una pàgina web. És ben curiós que a classe de llatí aprenguem i posem en pràctica no només aspectes curriculars de la matèria sinó també totes les competències bàsiques i d'una manera especial la competència digital sovint oblidada. A més hem après a ser respectuoses amb els treballs dels altres, a citar les fonts, a utilitzar imatges pròpies o Creative Commons, especialment extretes de la wiquipèdia.


El que nosaltres quatre hem intentat fer com a representació de tota la classe, és ajuntar tots aquestes propostes fetes per tots els alumnes durant aquest trimestre. El mètode que ens va semblar més adequat per unir activitats tan diverses i dinàmiques és el format pàgina web. Amb l'ajuda de la nostra professora de llatí, hem anat donant forma a la pàgina durant aquestes setmanes i hem utilitzat diferents recursos per fer la presentació i la part estètica de la mateixa.


Gràcies a la quantitat de recursos que ofereix aquest format, hem pogut recollir treballs molt diferents. A partir de la visita que ens va fer l'adaptador del llibre, l'escriptor  Xavier Serrahima, les enquestes formulades als nostres blocs, la informació trobada a Internet i a a altres llibres vam donar forma al nostre treball que s'ha convertit en un document únic, original i inèdit ja que respecte els drets d'autor i és molt diferent d'altres treballs que són més convencionals com poden ser fitxers de text, diapositives etc. És totalment únic perquè tots els fitxers de vídeo i àudio, les entrevistes i presentacions han estat fetes per tota la classe i en major part per nosaltres quatre. N'és un exemple clar el document de vídeo que hem penjat sobre l'Ase d'Or, on la cançó de fons ha estat creada per la Sabina, la Laura i la Clara, la veu i el vídeo és exclusiu de la Clara Trullenque i el disseny de la promoció és idea de dues companyes de llatí de quart, l'Eva i la Paula. D'aquesta manera, ens sentim molt orgullosos de la nostra feina i ens adonem que així aprenem més i millor i que és molt més enriquidor que un talla i enganxa, que no aporta res nou.


Tot i que el nostre treball és en gran part destacar les històries, creiem que també és molt important relacionar la part ètica del llibre amb el seu contingut. Hauríem pogut donar més importància a aspectes tractats en el llibre com són: el maltractament dels animals, donat en molts capítols on l'ase amb ment d'home, el personatge principal, és tractat de manera contradictòria i injusta. Un altre tema ètic a destacar, seria la importància que tenen les dones en la majoria d'històries que recull aquest llibre. Les dones de L'Ase d'Or tenen una força i una importància molt gran dins dels petits contes. En moltes històries ens trobem que les dones tenen una capacitat intel·lectual molt més gran que la dels homes que també hi apareixen, això és un fet estrany i inèdit si tenim en compte l'època en què es va escriure aquest llibre clàssic. Ara ja no dubtem de la vigència dels clàssics i diem ben fort perquè n'estem ben convençuts que avui als joves també ens CAL LLEGIR ELS CLÀSSICS!

Comments