Trip diary from Finland 2012

DNEVNIK FINSKA (24.04.2012.-08.05.2012.)

UTORAK 24.04.2012.- Putovali smo iz Zagreba do Kopenhagena. Čekali smo 3,5 sati. Onda smo putovali iz Kopenhagena u Oulu. Po njihovom vremenu smo stigli u 17:30. Čekala nas je gđa Miia Pyyko sa vozačem Rejom. Pokazali su nam spavaonice i dali su na ključeve. Nakon toga smo malo obišli školu i dućane u blizini. Prije spavanja smo imali kratki sastanak gdje smo analizirati današnji dan i dogovarali smo aktivnosti za sljedeći dan.

SRIJEDA 25.04.2012.-Doručkovali smo u 7:30. Išli smo na sastanak u jednoj učionici gdje nam je gđa Miia pokazala prezentaciju o njihovoj ustanovi, dogovorili smo se o daljnjem radu, o rasporedu događanja i slobodnih aktivnosti. Ručali smo u 12 sati. Obilazili smo restorane gdje ce se odvijati nasa praksa (Mortelli, Artelli i Upserherigero). Navečer smo se šetali po gradu. Navečer kratki sastanak i dogovor za sljedeći dan.

ČETVRTAK  26.04.2012.-Doručkovali smo u 7:30. Danas je prvi radni dan u restoranima. Profesorica Sinkovic, Dinko i Josipa su radili u restoranu u Artelliju. Oni su panirali meso, mijesili i oblikovali tijesto. Profesorica Zanko, Antonio i Ana radili su u Morteliju. Oni su sjeckali i čistili povrće, prali sude i išli su gledati kabinet gdje ce se prezentirati nas meni. Tajana i Jasmina su radile u Upserhgerieru gdje su radile mesne okruglice i rezale njihov desert. Popodne su nam finci pripremili zabavu dobrodošlice gdje smo se družili s njima I pjevali karaoke. Navečer smo imali kratki sastanak.

PETAK 27.04.2012.-Doručkovali smo u 7:00. Danas je drugi radni dan u restoranima. Profesorica Zanko, Dinko i Josipa su se probudili najranije i prvi počeli raditi. Oni su pripremali kolače slični krafnama, pripremali ručak, počistili skladište. Profesorica Sinkovic, Antonio i Ana su radili u restoranu u Artelliju. Oni su radili dekoraciju na kolačima, začinjavali krumpir i čistili su kuhinju. Tajana i Jasmina su radile u Upserhgerieru gdje su radile čokoladne kuglice s lješnjacima i rezale su mrkvu, ciklu i peršin. Popodne smo razgledavali grad, išli smo u muzej umjetnosti i išli smo u nabavu namirnica za produženi vikend. Navečer smo imali kratki sastanak, družili smo se i gledali smo film preko Interneta.

SUBOTA 28.04.2012.- Duže smo spavali. Profesorica Zanko, Sinkovic i Dinko su išli u nabavu namirnica za obroke. Dinko i Antonio su pripremali ručak a cure su za to vrijeme prale rublje. Rucali smo u 14 sati, a profesorica Zanko je prala posude. Imali smo slobodno poslijepodne: neki su šetali gradom, neki su išli u teretanu a neki su se odmarali. Navečer smo se družili i gledali smo film.

NEDJELJA 29.04.2012.- Kasno smo se probudili. Popili kavu. Dečki su ponovno kuhali ručak. Jeli smo raviole od sira. Družili smo se popodne. Išli smo u teretanu, u saunu. Gledali smo film preko Interneta i navečer su svi osim profesorice Zanko i Jospe isli u Mc Donald´s.

PONEDJELJAK 30.04.2012.- Danas je praznik u Finskoj. Slavi se Vappu. Probudila nas je gospoda s porte i rekla da se moramo seliti jer je u zgradi poplava zbog loših instalacija. Preselili smo se u novu zgradu koja je bila nešto bolja od stare. Ručali smo prefini ručak kojeg su opet dečki pripremili, a cure su prele posude.  Popodne smo išli u grad, vidjeli smo jako puno finskih učenika koji su slavili Vappu. Finski učenici su nosili posebnu odjeću, te su se družili u parku. Navečer kratki sastanak i dogovor za sutrašnji dan.

UTORAK 01.05.2012. – Iako je u Finskoj praznik, mi smo morali raditi. Ujutro smo otišli u restoran Upserherigero gdje se taj dan pripremalo jelo za 300 osoba. Oni su se podijelili u dvije skupine: Jasmina, Josipa i Dinko su bili u kuhinji gdje su prali posude, pospremali jelo za serviranje, a Tajana, Antonio i Ana su  bili u sali gdje su posluživali jelo, slagali i dekorirali i čistili stolove i servirali kavu. Nakon radnog dana ručali smo, a popodne smo se odmorili. Neki su išli u grad. Navečer radni sastanak.

SRIJEDA 02.05.2012.- Danas ujutro je padao snijeg. Ustali smo rano jer je danas radni dan kada pripremamo nas desert za 500 ljudi. Doručkovali smo i počeli raditi u 7:30. Svi smo radili “osinja gnijezda” koje su išli u prodaju. Svima se desert svidio, te su nas tražili recept. Finci su rekli da smo ludi jer radimo bez pauze. Na kraju radnog dana bili smo umorni, ali jako zadovoljni jer smo uspješno obavili zadatak. Profesorica Sinkovic je išla na zumbu, a onda su neki otišli voziti se s biciklom u gradu. Nakon toga smo dobili sendviče i imali smo radni sastanak.

ČETVRTAK 03.05.2012.-Opet je padao snijeg. Doručkovali smo u Mortelliju. Danas je dan za pripremu naših jela. Dobili smo namirnice i krenuli raditi. Profesorice su otišle kupovati potrebne stvari za zamatanje poklona fincima. Poslije večere profesorice su se našle a Kaisom. Ona ih je pozvala k sebi doma, I lijepo ih je ugostila. Kad su profesorice došle u spavaonice, svi smo krenuli zamatati poklone sa fince za drugi dan i vježbali smo uređenje stola.

PETAK 04.05.2012.-Danas je jako važan dan za nas sve. Danas prezentiramo nas jelovnik fincima. Učenici su se primili posla u kuhinji a profesorice su uređivale stolove. U 12 sati je počeo ručak. Bili smo počašćeni dolaskom glavnog direktora svih Luovi centara u Finskoj. Ručak je trajao 2 sata. Sve je proteklo onako kako smo zamislili, sve je bilo savršeno odrađeno i jela u bila ukusna. U nekim situacijama smo morali improvizirati, ali je sve bilo dobro. Navečer smo se odmarali.

SUBOTA 05.05.2012. Dobro smo doručkovali jer smo išli u zoološki vrt koji se nalazi 200 km od Oulua. Došli smo na snijeg i hladnoću koji nas je podsjetio na Djeda Mraza i Božić. Vidjeli smo jako puno životinja: polarnog medvjeda, lisicu, risa, ljame, sove itd. A najljepši prizor je bio kada su po cesti prema nama išli divlji sobovi. Stali smo i slikali smo ih, prošli su jako blizu nama. Vratili smo se u 16:00. U 20:00 sati smo imali malu zabavu gdje smo se dotjerali, pjevali, plesali i igrali igrice.

NEDJELJA 06.05.2012. Kasno smo ustali jer je vikend. Tajana je pripremila ručak dok smo mi pisali dnevnike. Ručali smo salatu od tunjevine koja je bila jaaaaaaaaaako fina. Popodne smo se odmarali i pakirali jer sutra odlazimo. Navečer smo išli na pizzu. Poslije smo imali kratki sastanak oko povratka u Zagreb.

PONEDJELJAK 07.05.2012. Ustali smo rano. Doručkovali smo u Mortelliju.  Sastanak s Miiom u 12 sati, gdje smo analizirali nas boravak u Finskoj i boravak Finaca kod nas. Platili smo smještaj i hranu i u 16 sati smo krenuli u zračnu luku. Stigli smo u Kopenhagen po Danskom vremenu u 19:15.   Obišli smo Kopenhagen koji je prekrasan grad. Vidjeli smo cirkus, lunapark, crkve u centru grada i prošetali glavnom ulicom koja je bila puna različitih dućana. Uspjeli smo kupiti i poklone. Vratili smo se u zračnu luku u 23 sata.

UTORAK 08.05.2012. Cijelu noć smo proveli u zračnoj luci. Malo je bilo dosadno, nije bilo nikakvih dućana, niti smo mogli igdje ići. Neki su spavali cijelu noć na stolicama, koje su bile jako neugodne. Neki su šetali samo da ne zaspu. Napokon su nas u 10 sati pozvali na check-in i bili smo jako sretni kad smo uspješno slijetali u Zagreb u 13:15.