Trip diary from Finland 2011

2. svibnja 2011. Ponedjeljak

U nedelju smo se svi skupili u Nazorovoj, prespavali smo. U tri sata ujutro su nas probudili, spremili smo se i cekali Đuru ispred Nazorove. Đuro nas je doveo na aerodrom. Tamo su nas dočekale prof. Krajnović i prof. Gracin. Zatim smo prošli sve pripreme za let. Autobusom smo stigli do aviona i kada smo se ukrcali u avion bilo nam je grozno, jako  nas je bilo strah i imali smo osjećaj ko da ćemo pasti u more. No zatim je sve dobro prosšlo i stigli smo do Münchena, gdje smo presjeli na avion za Helsinki. Bilo nam je malo nezgodno zbog vremena jer je avion kasnio pa smo morali trčati po aerodromu. Svi su nam se smijali. Treći avion doveo nas je napokon do Oulua, kada smo stigli uplašili smo se kako ćemo dalje, ali smo pitali i krenuli s busom s aerodroma prema gradu. Kada smo stigli, malo smo pješaćili, jer nismo znali točan put, pa smo svako malo stajali  da prof. Irena provjeri stanje na gps-u. Dok nije došao gdin. Adrian Spencer koji nas je doveo do Luovi centra gdje cemo biti smješteni sljedeća dva tjedna. Kada smo stigli bili smo jako, jako umorni i otišli na pizzu, pošto nije radio restoran. kada smo se vratili objasnile su nam profesorice pravila ponašanja u dormitoriju. I otišli smo spavati……laku noćććććććććććć……spavamo………………

03.05.2011  Utorak

Danas smo ustali u 7 sati, nismo se bas naspavali jer je noc pala u 23 h. Isli smo na dorucak, zatim smo imali kratku prezentaciju o Finskoj koja je trajala svega sat i pol vremena. Na prezentaciji smo saznali koliko ima stanovnika, da je  Oulu sesti po redu najveci grad u Finskoj i jos puno toga. Onda smo isli na rucak koji je poceo u 11h. Rucali smo i isli smo u razgledavanje mjesta gdje cemo kuhati s Fincima.U skolu smo se vratili u pola 14. Od pola 14 do 17 h smo odmarali. U 16 h Tomislav i Martin su isli igrati nogomet, a mi cure smo bili u sobi do 17 h. Na nogometu s Fincima Tomislav je nazalost ozljedio koljeno. Martin ga je nenamjerno srusio dok su igrali. U 17 h  smo isli na veceru, poslije vecere smo svi skupa isli na bazen i saunu. Svi zajedno smo se kupali i bilo je jako lijepo. Poslije smo se istusirali,obukli i isli smo van. Hrana nam je cijeli dan bila cudna, riba je bila slatkog okusa i nije nam se bas svidjela, pa smo isli na pizzu.

04.05.2011. Srijeda

U 7 sati imali smo doručak. Poslije doručka otišli smo svatko na svoju praksu. Radili smo u dva restorana, Artteli i Upserikeerho. Raspodijeljeni smo u tri grupe po dva učenika, a jedna grupa je bila na posluživanju. U restoranu nam je bilo jako lijepo - kuhari su nam sve lijepo objasnili iako ne govorimo Finski, bili su strpljivi i zabavni. Stalno su nas nutkali kavom i poželjeli smo zauvijek ostati raditi u Finskoj. U 14:30 nam je završila praksa i vratili smo se u hotel. Odmorili smo se i otišli na slobodne aktivnosti. Tomislav i Martin su igrali nogomet. Nažalost u igri je Tomislav malo ozlijedio koljeno. Tomislava, Ivana, Valentina i Šeherezada zabavljale su se na bazenu.  Nakon toga vratili smo se u hotel kako bi se sredili za party dobrodošlice s Fincima koji je organizirao Mr. Adrian. Bilo nam je jako lijepo družiti se s Fincima. Na partiju je Tomislav čak postao simpatija jednoj dragoj Finkinji. Nakon druženja otišli smo u grad. U gradu smo obišli razne shoping centre i otišli na hamburgere jer smo bili jako gladni. Poslije toga vratili smo se u hotel i spremili se za sutrašnji dan.

05.05.2011. Četvrtak

Danas smo se ustali u 7 sati i otišli na doručak u 7:30. U 8:30 po nas je došao Ms. Juha Ahonen s kombijem pa smo krenuli na izlet. Krenuli smo prema Djedu Mrazu, na farmu sobova i išli smo u suvremeni muzej Arktikum. U međuvremenu smo otišli na ručak u restoran. Djed Mraz nas je dočekao s osmjehom iako smo se svi bojali ući.Kod Djeda Mraza bilo je jako neobično-kada smo unutra ušli izgledalo nam je kao u rudniku. Svi smo se slikali za zajedničku sliku, a kasnije i svatko sam. Malo smo popričali s njim i obećao nam je da će doći idući Božić kod nas u Hrvatsku i u našu školu. Na farmi sobova vidjeli smo gdje oni žive, čime se hrane i kako ih treniraju. Sobovi su jako lijepi, pokušavali smo im prići i nahraniti ih, ali su bježali od nas. Neki učenici uspjeli su se čak i slikati s njima. Obitelj koja se brine o farmi nas je pozvala u svoju kuću gdje smo popili kavu i čaj.Za uspomenu smo im ostavili našu kovanicu.Poslije smo razgledali okolicu, pogledali u kući domaćina DVD o sobovima (koji su nam kasnije poklonili).

Našli smo vremena i za kupovinu sitnica u suvenarnici. Potom smo krenuli u suvremeni muzej Arktikum. Upoznali smo način života starosjedioca Finske koji se zovu Sami. Bilo je puno zanimljivih stvari koje smo mogli isprobati (ledena soba, arktički vjetar, polarna svjetlost, naočale za eskime itd.).Došli smo i u prostoriju gdje smo vidjeli sliku neba i mogli smo se leći na ležajeve da vidimo projekciju o polarnom svjetlu.Nakon muzeja smo ručali i krenuli  doma. Dok smo se vozili nazad na kratko smo stali na mjesto gdje su ledenjaci u moru.Ovo njihovo more je lijepo ali naše je prekrasno.Prof.Irena i ja smo se malo ljuljali na ljuljačkama i bilo nam je super. U hotel smo stigli u 22:15, otišli smo se u sobe i pali u krevet. Današnji dan bio je jako lijep i sigurno ćemo ga zauvijek pamtiti.

06.05.2011. Petak

Ujutro smo svi krenuli na praksu u restorane. Na svako radno mjesto raspoređeni smo po dvoje. Na praksi smo ukrašavali torte, pripremali jela za proslavu Majčinog dana koji se ovdje u Finskoj obilježava veoma svečano. Praksa nam je trajala do 14:30 nakon koje smo se malo odmorili u hotelu.

Ovdje je večera već u u 16 sati tako da smo stigli i na bazen. Na bazenu smo izvodili svakave vratolomije pogotovo Tomislav. Neki od nas su se prošetali do grada navečer.

U gradu smo pojeli hambiće jer za večeru nismo htjeli jesti nepoznatu hranu. Uglavnom, grad je jako velik i jako lijep, ima puno zanimljivih stvari kao što je ledeno more što nismo nikad prije vidjeli. Poslije grada vratili smo se u hotel i jedan drugome prepričavali današnja zbivanja tijekom prakse. Svi smo ubrzo zaspali.

07.05.2011. Subota

Grupa a:

Danas smo ustali u 8:30. Prof. Mirela i Irena, Tomislav i ja išli smo na doručak u 9 sati, a ostali učenici su išli na stručnu praksu od 8 sati. Kad smo završili s doručkom vratili smo se natrag u hotel, otisli smo odnijeti prljavi veš u praonu da se opere, dok se veš prao mi smo se u međuvremenu družili, igrali bilijar, stolni nogomet, a prof i Tomislav su se takmičili u stolnom nogometu. Nakon toga smo otišli vidjeti da li se veš oprao, potom smo ga stavili u sušilicu, u par minuta se veš osušio, i onda smo veš odnijeli u sobe.

U 12 sati smo otišli na ručak. Poslije ručka smo uzeli bicikle i otišli smo uz obalu rijeke do grada. Parkirali smo bicikle, prosetali se malo, pogledali po dućanima, kupili si par stvari i onda smo krenuli na kavu. Nakon odmora smo otišli po bicikle i krenuli prema dormitoriju. Ukratko se odmorili, pričali s ekipom koja je bila na praksi i u 18 sati smo svi zajedno krenuli na večeru. Nakon večere smo opet sjeli na bicikle i krenuli obilaziti nepoznata mjesta. Vozili smo se i  i nakon nekog vremena stali. Sjeli smo na obližnju klupicu i gledali divotu grada. Jako nas je poslužilo vrijeme i ujedno smo se i sunčali. Vrativši se u dormitorij, malo smo se družili svi skupa i krenuli lagano u krevete, iako je još uvijek vani bio dan.

Grupa b:

Digli smo se u 7:15. Obavili smo higijenu i otišli, Martin, Valentina, Ivana i ja na praksu. Došli smo s prakse i malo se odmorili. Poslije smo išli na bazen. Kada smo se dobro zabavili na bazenu išli smo u vožnju biciklima. Zezali smo se i slikali. Šeherezada je čak dva puta pala u grmlje. Tomislav je zamalo s biciklom otišao u vodu pa se profesorica naljutila i rekla da će ga zagnjuriti još dublje a on se smijao.

08.5.2011. Nedjelja

Danas smo ustali u pola 9. Nakon finog doručka smo otišli u vožnju biciklima. Slikali smo se na jednom od otoka na visokom tornju pored pješćane plaže. Vidjeli smo vjetrenjače i malo leda na moru. Morali smo se požuriti natrag zbog ručka. Na ručku smo primjetili jednu tortu koja još nije bila načeta. Svi su se bojali uzeti prvi komad. Martin je skupio hrabrosti i pitao da li možemo uzeti komad torte. Tomislav je uzeo jako veliki komad, i svakome od nas također ogromnu šnitu. Na kraju je za sve ostale ostalo manje od pola torte, pa su svi nahrlili. A mi smo uživali jer je bila fina. Nakon ručka smo se razdvojili u dvije grupe. Prva grupa (Tomislava, Tomislav, Martin i Valentina) se odmarala i išla na bazen. Na bazenu su se loptali i poslije su se spremili za večeru.  Druga grupa (Ivana, Šeherezada, prof. Gracin i prof. Krajnović) je do večere provela vrijeme biciklirajući. Prošli smo čak 50 km uz rijeku prema istoku. Bilo je jako lijepo, ali na kraju su nas sve bolile guze. Nagradile smo se kolačima i kavom u botaničkom vrtu. Slikali smo i uživali u prirodi. Pridružili smo se prvoj grupi i otišli na večeru. Nakon večere smo trebali vratiti bicikle, a i jedan koji smo iznajmili. Prof. Irena i Tomislava su otišle vratiti i taj jedan bicikl tako da je profesorica Tomislavu vozila na gepeku. Profesorica je skoro 3 puta pala jer Tomislava od straha nije mogla držati ravnotežu. Na kraju je sve dobro prošlo. Nakon toga smo se svi istuširali i zaspali ko medvjedi.

09.05.2011. Ponedjeljak

Svanulo je jutro i svi smo se morali probuditi u pola 7. Martin i Tomislav su se morali probuditi prije kako bi stigli na praksu u Mortelli gdje su trebali biti u 7 h. Oni nisu doručkovali sa nama. Mi smo otišli na doručak i polako krenuli na svoje radno mjesto. Danas su Šeherezada i Valentina bile na praktičnoj nastavi u Artteliu, a Ivana i Tomislava u Uppseeriherhou. Kada smo završili s praksom otišli smo svi skupa prošetati gradom. Martin i Tomislav su ostali u teretani. U gradu smo pronašli jeftine tenisice za Valentinu, nove i lijepe za Tomislavu, a Šeherezada je kupila bijele štikle za van. Tomislava si je također kupila naočale i torbicu. Nakon toga od silnog šetanja ogladnili smo i otišli u prvi Mc Donalds. Tamo smo svi pojeli po par sendviča i dobro se najeli nama poznate hrane. Otišli smo još malo pogledati po dućanima polako se vraćajući prema hotelu. U hotelu nas je dočekalo pranje zmazanog veša i peglanje. Izmoreni od napornog dana legli smo i zaspali.

10.05.2011. Utorak

Ujutro smo se probudili u 7h i otišli na doručak. Danas smo pripremali hrvatska nacionalna jela. Svi smo se organizirali i svatko je radio svoje jelo. Uspjeli smo sve na vrijeme obaviti i čak smo postavili stol. U 14 h smo otišli u hotel i kratko smo se odmorili. U grad su krenule profesorice i Ivana pa su se zadržale cijelo popodne. Ivana si je kupila naočale i cipele koje će nositi na maturalnoj večeri, a profeorice si po običaju nisu našle ništa pametno. Šeherezada i Tomislava su vrijeme provele na bazenu, opet, jer naprosto nemogu bez njega. Tomislav se jako lijepo sredio za izlazak s jednom Finkinjom, a Martin i Valentina su otišli u šetnju i pegali su opremu za sutra kako bi svi bili uredni i čisti. Poslije toga svatko je od nas počeo pisati dnevnik rada na praksi. To se malo odužilo i već je bilo vrijeme za spavanje.

 

 

11.05.2011. Srijeda

Danas smo se svi digli u 7 i 15 h. U 8h smo došli na svoju praksu dogotoviti hrvatski meni za fince. Tamo nas je čekala cijela četa finskih učenika koji su nam pomagali. Dovršavali smo naša jela i prvo što smo spekli bila je bućnica na koju su svi navalili. Jako se svidjela svima po redu. Nakon toga je Martin dogotovio svoju juhu od jagoda i stavio ju hladiti u hladnjaču koja se počela jako čudno ponašati. Nakon toga smo dogotovili sve ostalo i otišli na ručak ili kavu. Počeli su nam dolaziti gosti malo prije 13h. Došlo je 16 gostiju. Ručak je počeo s prezentacijom projekta i salatom koju smo prezentirali pred stolom gosta. U posluživanju su nam pomogli Finski učenici (čak njih 8!). Svi gosti su se jako dobro najeli i pohvalili su juhu od jagoda, bučnicu i ribu. Bilo je jako interesantno kada su se svi približili nama koji smo ribu čistili od morske soli i servirali ju u tanjure. Pokazali smo zavidno znanje i svi su nas jako pohvalili. Na kraju je profesorica u ime svih nas poklonila šestinski kišobran Marji-Liisi koja nam je tako lijepo organizirala ova dva tjedna. Također smo podjelili i ostale materijale o Hrvatskoj i ručak je uspješno završio. Napokon su se učenici mogli najesti nakon napornog radnog dana. I tada nas je Marja-Liisa iznenadila s darovima za sve učenike i profesore. Spremili smo stolove i tada smo se pozdravili sa svima iz kuhinje te krenuli prema hotelu. Svi su otišli na spavanje, a Tomislava se potiho odšuljala u bazen gdje se kupala sama ko princeza. Profesorice su konačno pronašle expresso kavu pa su tamo provele malo više vremena. Večerali smo i napisali dnevnike prakse. Dan je bio jako naporan, ali naš trud se isplatio.

12.05.2011. Četvrtak

Ujutro smo se spremili i krenuli zadnji put na praksu. Došli smo na praksu i krenuli s poslom. Svima nam je jako bilo žao što nemožemo dulje ostati i što je ovo zadnji dan rada u Finskoj. Zaželili smo da i mi imamo takvu praksu u Hrvatskoj. Došli smo u hotel, malo se odmorili i krenuli u grad. Tomislava si je kupila torbu i parfem, Ivana i Šeherezada puno poklona za obitelj, a i profesorice su nešto našle. Tomislava se jako prepala u trgovini jer ju je slijedio jedan zaštitar, a i cure su se izgubile. Nije znala gdje treba platiti poklon za mamu. Na kraju smo ipak došli do riješenja i Tomislava je platila, a zaštitar je otišao. Nismo stigli na večeru jer ne bi ništa vidjeli za radnog vremena pa smo otišli u Mc Donalds. Tamo smo se fino najeli i dobili poklone iz Happy Meala i shvatili da nam je dosta shopinga. Uputili smo se prema hotelu gdje su svi trebali odmah pisati dnevnik rada na praksi ali odjednom nikoga nije bilo. Svi su proučavali što su kupili i radovali se poklonima. Na kraju su ipak svi sve napisali i razbježali se po hotelu. Sutra nas čeka lijepi izlet pa se i tome već radujemo.

13. 05.2011. Petak

Danas smo ustali u 7 sati, išli smo na doručak i u 8 sati ispred hotela nas je čekao Mr.Spencer. Krenuli smo na izlet. Išli smo na jedan otok koji se zove Hailluto koji je jako lijep, malo smo razgledali oko otoka, penjali smo se na vrh svjetionika, a kad smo dosli do vrha bili smo oduševljeni ljepotom tog otoka. Na tom otoku ljudi po ljeti dolaze na ljetovanje,na ribolov i sl. Poslije smo se malo slikali, gledali ptičice kako lete jer je ovaj kraj poznat po promatranju ptica. Do otoka i nazad smo išli s trajektom. Kad smo se vratili u hotel malo smo se odmorili i onda smo otišli na večeru. Poslije večere prof. Irena i svi učenici su otišli na bazen, a prof. Mirela je ostala u sobi odmarati se. Poslije bazena cure i dečki su se spremali za izlazak jer su išli u disco. Svi smo skupa krenuli u disco ali prije toga smo se zaletili do Mc Donaldsa gdje smo nabasali na profesorice. One su htjele vidjeti gdje i do kada ćemo izaći. Mi smo im pokazali vrata još zatvorenog disca i one su se uputile u sobe. Malo smo šetali dok nismo vidjeli da je disco otvoren. Tada je Šeherezada shvatila da nema sa sobom nikakve dokumente i naravno nisu ju pustili unutra. Otišla je u dormitorij i nije se više vratila. Mi smo se tamo lijepo zabavili do kasnih noćnih sati. Današnji dan nam je brzo prošao.

14.05.2011. Subota

Danas smo se konačno mogli izležavati do mile volje, ali profesorice su se sjetile da moramo posjetiti jedan muzej. Otišli smo na doručak i krenuli prema muzeju. Svi su bili još jako bili pospani od jučerašnjeg izlaska. Kada smo došli do muzeja Tomislav je već htio odustati ali na svu sreću išao je s nama. Ušli smo u muzej i bilo je toliko različitih stvari i sprava da smo se cijeli dan igrali, pa time i zadržali dosta dugo u muzeju. Probali smo kako je osjetiti gravitaciju (Tomislav nije znao kako radi taj stroj pa je sjeo u njega i slučajno kliknuo na tipku koja ga je okrenula skroz na opačke), legli smo na krevet sa čavlima, išli na dvije kino predstave, vukli uže i izmjerili silu kojom možemo vući, također i stisak ruke, vidjeli smo razne optičke varke, holograme i pogled na cijeli Oulu s tornja koji je prije služio kao zvjezdarnica. Također smo plesali i pjevali i slušali koje kakve zvukove i valove i nikako nismo mogli stići do kraja. Otišli smo na ručak i opet se vratili u muzej jer smo bili tek na pola. Završili smo s razgledavanjem oko 16 h. Nakon toga smo došli u hotel i malo smo se odmorili, a neki su se prije večere pakirali za sutrašnji put. Valentina, Martin i Tomislav su bili na bazenu. Na večeru smo krenuli oko 18 h. Bilo je konačno svega finoga za jesti samo je problem što je zadnji dan. Nastavili smo se pakirati i oko 22 legli u krevet.

15.05.2011. Nedjelja

Svi smo loše spavali jer smo bili uzbuđeni zbog odlaska kući. Krenuli smo iz dormitorija oko 06:00 h. Taksi nam je malo kasnio. Stigli smo na aerodrom i prošli sve kontrole, osim što je Tomislava zaboravila parfem i sprej koji ne smije ići u kabinu pa je ostala bez spreja, a parfem joj je carinica izmjerila i odlućila da ga može ponijeti. Prvo smo letili iz Oulua prema Helsinkiju gdje smo bili slobodni oko dva sata. Popili smo kavi prigrizli te krenuli na slijedeći let. Prema Brusselesu je sve prošlo kako treba, ali smo jako ogladnili. Tamo je na svu sreću bio veliki aerodrom pa smo našli i restorane i fast foodove i raspršili se na sve strane čekajući let koji nam je išao kasno popodne. Profesorice su si našle pravi ručak i nas uputile gdje da idemo, ali mi smo se ipak pogostili u brzoj prehrani.Par učenika je otišlo na ručak i restoran, pa se desila mala nezgoda jer je jednom učeniku pala cijela tacna ( hvala bogu, prazni tanjuri) na pod. Ispričavši se izašli smo iz restorana. Let je bio izlistan na tablicama pa smo krenuli prema vratima. Na kraju smo skoro zakasnili jer je trebalo hodati skoro pola sata! No sve smo stigli i  uspješno sletili u Zagreb oko pola 9 navečer. Tamo nas je čekao vozač Đuro koji nas je sretno dovezao do škole gdje smo prespavali i do kasno u noć pričali s prijateljima, kako smo se lijepo proveli na ovom putovanju i kako ćemo sve pamtiti do kraja života.