Project updates


Iskustvom do posla u Finskoj, 2014.

objavio 28. tra 2014. 03:00 Andrija Mijačika   [ ažurirano 5. svi 2014. 04:16 ]


Utorak, 22.04.2014.

Nakon velikog iščekivanja i planiranja konačno je došao i dan našeg odlaska u Finsku. 
Sastali smo se svi u ponedjeljak, 21.04. u 18:00 sati u Centru u Nazorovoj 47 gdje smo obavili zadnje pripreme za odlazak i pokušali odspavati. U utorak, 22.04. u 4:15 sati, spremne i uzbuđene nas je u Zračnu luku Pleso odvezao naš vozač g. Đuro. Prvi let smo imali za Muenchen u 6:45, drugi let iz Muenchena za Helsinki u 10:20, a zadnji iz Helsinkija za Oulu u 14:25. Sve je dobro prošlo i u 15:35 smo sletjeli u sunčani Oulu. U zračnoj luci su nas dočekali g. Juha i Reijo iz partnerske ustanove "Luovi Vocational College", koji su nas prvo odvezli do našeg hotela gdje smo se prijavili i ostavili prtljagu, a zatim u "Luovi VC". Tamo su nas velikodušno ugostili i dočekali s ručkom koji je pripremio nastavnik g. Jari sa učenicima. Nakon ručka smo sa koordinatoricom gđom. Miijom utvrdili dogovoreni program za period našeg boravka ovdje. Još smo se malo podružili s domaćinima i onda nas je nastavnik g. Rauno otpratio do hotela.Srijeda, 23.04.2014.

Ujutro u 9:00 sati smo se sastali u „Luovi VC“ sa koordinatoricom gđom. Miijom, koja je za nas pripremila i održala prezentacije o ustanovi „Luovi“, Finskoj i gradu Ouluu. Sve tri prezentacije su bile jako interesantne i poučne. Zatim nas je provela ustanovom i domom za smještaj učenika. 
Nakon obilaska ustanove, otišli smo u restoran gdje će učenici imati dio stručne prakse. Tamo su nas dočekali nastavnik g. Jari i nastavnica gđa. Arja. Nastavnik g. Jari nas je proveo kroz radni prostor, pokazao program rada i razne recepte. Zajedno s učenicima je provjerio popis i količinu namirnica za prezentaciju našeg jelovnika koja je u programu u petak, 25.04. Kada smo završili, pridružila nam se gđa. Miija i zajedno smo otišli u njihov restoran na ručak.
Nakon ručka smo s nastavnicom gđom. Hannom i nastavnikom g. Reijom otišli u obilazak centra grada. Posebno smo se zadržali u zatvorenoj tržnici gdje se nalaze različiti dućani, a najviše ima ribarnica i mesnica u kojima nude i meso te različite mesne prerađevine od jelena. 
Pokazali su nam i sportske sadržaje poput bazena, dvorane za mali nogomet i hokejske arene.Četvrtak, 24.04.2014.

Nakon doručka uputili smo se u „Luovi“, gdje smo u 8:00 sati započeli s radom u kuhinji sa gđom. Arjom. Učenici su prvo napravili sve pripreme za sutrašnji hrvatski ručak – prezentaciju hrvatskog menija i kolač Mačje oči za desert nakon ručka. Zatim su sudjelovali u izradi i naučili raditi finsku krafnu Pulla i tradicionalno finsko pecivo Voisilmäpulla. Nakon ručka su asisitirali u izradi finskih palačinki koje smo pojeli za desert uz kolač Mačje oči.
Popodne smo sa nastavnicima g. Reijom i gđicom. Hannom te učenicima „Luovi-ja“ otišli u obližnju igraonu Megazone, gdje smo se natjecali u Laser Tag igri i raznim drugim igrama poput biljara, zračnog hokeja... Fantastično smo se zabavili!

                     


Petak, 25.04.2014.

U 8:00 sati smo već bili u svojim uniformama i započeli s pripremom jela za hrvatski ručak, koji je dogovoren za 11:00 sati. Kako je vrijeme protjecalo, bili smo sve više uzbuđeniji i jedva čekali da gosti stignu. Kada su gosti stigli, započeli smo sa našim ručkom. Svima su se jela koja smo pripremili jako svidjela i tražili su nas recepte. Sve je prošlo odlično!
Za nagradu su nas počastili tradicionalnim desertom Mämmi.
Popodne smo se pješice uputili do plaže Nallikari, do koje ime oko 4 kilometra od našeg hotela. Bio je prekrasan sunčani dan pa smo uživali u šetnji kroz parkove i hodanju po ledu na obali mora.

                    
                    
                     


Subota, 26.04.2014.

Nakon doručka uputili smo se u Muzej Sjeverne Ostrobotnije koji se nalazi u parku Ainola. U muzeju smo pogledali multimedijalne izložbe o gradu Ouluu i finskoj regiji Sjevernoj Ostrobotniji te o popularnim dječjim junacima iz slikovnica „The Doghill kids“.
Poslije obilaska muzeja imali smo pauzu za ručak. Popodne smo proveli u obilasku centra grada i otvorene tržnice, gdje se obilježavao dolazak proljeća. Na jednom od štandova se već prodavalo i finsko tradicionalno piće Kotisima, koje se radi i pije povodom proslave prvog dana svibnja.Nedjelja, 27.04.2014.

Slobodan dan smo započeli doručkom i odlaskom u obližnji gradić Kempele, u trgovački centar Zeppelin. Do tamo su nas odvezli nastavnik g. Rauno i njegova supruga te nam usput pokazali gradić Kempele i uputili u raznovrsnu ponudu trgovačkog centra. U Zeppelinu smo i ručali te se vratili nazad autobusom u Oulu. 
Predvečer su neki od nas išli trčati, a neki su otišli u šetnju gradom u iščekivanju novog radnog tjedna.
Ponedjeljak, 28.04.2014.

Dan smo započeli doručkom i odlaskom u „Luovi“ gdje nas je čekala nastavnica gđa. Arja i s njom smo zatim otišli u njihovu podružnicu Kasarmi. U Kasarmiju nas je dočekala nastavnica gđa. Kaisa koja nam je pokazala restorane i provela nas kroz odjele gdje se obrazuju učenici iz područja medija, računalstva i kuharstva te posebne odgojno- obrazovne skupine. 
Učenici su u dvije grupe radili tekuće poslove zajedno s njihovim osobljem i njihovim učenicima u restoranu Uspeerikerho do kraja radnog dana, a ostatak učenika ostao je u restoranu Artelli , gdje smo uz redovni posao napravili finsko bezalkoholno pivo. 
Popodne smo nakon odlaska u grad i posjeta wellnes-u otišli odmarati i spremati se za sutrašnji odlazak u grad Rovaniemi.

                       

                                            Utorak, 29.04.2014.

Ujutro je autobus došao po nas pred naš hotel, gdje smo se našli i s g. Raunom i njegovim kolegama te grupom učenika iz podružnice Muhos. Zatim smo svratili do „Luovi“-ija i podružnice Kasarmi po ostale nastavnike i učenike te krenuli prema gradu Rovaniemiju. Vozili smo se oko 3 sata uz jednu kraću pauzu. Bio je lijep i sunčan dan pa smo kratili vrijeme promatrajući kroz prozor krajobraze sjeverne Finske nadajući se da ćemo možda ugledati kojeg soba.
Stigavši u Rovaniemi, posjetili smo restoran strukovnog koledža „Lapin ammattiopisto“ u kojem smo imali organizirani ručak. U tom restoranu učenici koledža imaju stručnu praksu prije odlaska na praksu u druge restorane.
Poslije ručka smo se prošetali centrom grada i slikali se na glavnom trgu imenovanom po poznatoj finskoj grupi „Lordi“. Zatim smo se autobusom uputili do sela Djeda Mraza. Došavši tamo, bili smo presretni kada smo vidjeli da je Djed Mraz u svom Uredu i da nas može primiti. Svi smo imali priliku upoznati ga i zajedno se slikati s njime. Nakon ostvarenja dječjih snova prošetali smo se i razgledali ostatak sela kojem prolazi granica Arktičkog kruga te kupili suvenire.
Predvečer smo se vratili u Oulu i dan zaključili gledanjem vatrometa, kojim je hokejski klub „Oulun Kärpät“ proslavio osvajanje finskog prvenstva.

                         
       
                                           

                                                        


Srijeda, 30.04.2014.

Dan smo započeli doručkom i odlaskom u kompleks Kasarmi na praksu. Učenici su sudjelovali u pripremi namirnica i jela za današnji ručak u restoranu Artelli i za svečani ručak povodom proslave praznika Vappu (Međunarodni praznik rada) u restoranu Upseerikerho. 
Poslijepodne smo proveli u gradu prisustvujući raznim događajima organiziranim povodom proslave Međunarodnog praznika rada.

Četvrtak, 1.05.2014.

Praznik rada započeli smo radno, kuhajući s nastavnicima g. Raunom i g. Jarijem tipični finski prvomajski ručak. Ukrasili smo blagavaonicu balonima i konfetima te svečano ručali. 
Poslijepodne smo proveli u gradu sudjelujući u aktivnostima i proslavama praznika Vappu.
Hyvää Vappua!
Petak, 2.05.2014.
Ujutro je nastavnik g. Rauno došao po nas i zajedno smo otišli na obližnji otok Hailuoto. Prvo smo posjetili farmu gdje smo sa vlasnicom gđom. Iris obišli imanje i upoznali se sa životinjama. Zatim smo otišli do luke na drugoj strani otoka. Prošetali smo se obalom i posjetili mali restorančić, gdje nam je voditeljica restorančića ispričala kratko o povijesti otoka.


Završna radionica - Iskustvom do posla 5, 3.4.2014.

objavio 10. tra 2014. 07:08 Irena Weigand   [ ažurirano 10. tra 2014. 07:09 ]

U četvrtak, 3.4.2014., održala se zadnja radionica u okviru pojekta Iskustvom do posla 5. Naši su "Finci" pod budnim okom voditeljica Lane Margetić i Vinke Čakarić pokazali da su u potpunosti ovladali menijem koji će pripremiti u partnerskoj ustanovi u Finskoj.Završna radionica Iskustvom do posla 5, 3.4.2014

objavio 9. tra 2014. 04:52 Andrija Mijačika   [ ažurirano 9. tra 2014. 05:09 ]

Završna radionica Iskustvom do posla, 3.4.2014.


Prezentacija projekta "Iskustvom do posla"

objavio 3. tra 2014. 06:56 Irena Weigand

Dana 28.03.2014. naši su učenici Edi Kosanović i Alma Šečić uz pratnju voditeljice projektnog tima Brigite Jerić prezentirali projekt "Iskustvom do posla" u Agenciji za mobilnost i programe EU.
Ova nam je čast ukazana kao istaknutom primjeru dobre prakse u provođenju EU projekata. Tom prigodom snimljena se TV-reportaža, koju ćete moći pogledati u ponedjeljak, 31.03.2014., u emisiji Hrvatska uživo.


Prezentacija projekta Iskustvom do posla, 20.3.2014.

objavio 3. tra 2014. 06:49 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:54 ]


 

Došli su nam Finci!

objavio 3. tra 2014. 06:47 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:47 ]

10.3.2014. ugostili smo partnere u projektu Iskustvom do posla, učenike i nastavnike iz Strukovne škole Luovi iz grada Oulua u Finskoj. Nakon riječi dobrodošlice prikazali smo im novi promotivni film o Centru i kratku prezentaciju o Hrvatskoj.


Radionice u Sisku

objavio 3. tra 2014. 06:45 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:46 ]

U subotu, 01.ožujka 2014., u sklopu projekta Iskustvom do posla 5 nastavnik kuharstva i profesionalni kuhar Vedran Habel vodio je naše učenike izabrane za mobilnost u Finsku (Filip Galijardić Vuzdarić, Edi Kosanović, Elvis Asanovski, Mateja Mijatović, Petra Žigman i Alma Šečić), u pratnji nastavnice Vinke Čakarić, u posjetu Kulinarskom institutu „Kul In“ u gradu Sisku. Cilj posjete je bila razmjena iskustva s kuharima, učenicima Pučkog otvorenogučilišta Zagreb i Strukovne škole Sisak. Naši su učenici bili iznimno zainteresirani i vrlo brzo su se uklopili u rad s drugim učenicima i kuharima.

Iskustvom do posla 5 - recepti

objavio 3. tra 2014. 06:43 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:43 ]

Da biste preuzeli recepte jela koja se ove godine pripremaju na radionicama projekta Iskustvom do posla, kliknite na linkove:

1. hladno predjelo
2. toplo predjelo
3. juha
4. glavno jelo
5. desert

Želimo vam dobar tek!

Nagrađen projekt Iskustvom do posla

objavio 3. tra 2014. 06:42 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:42 ]

S ponosom izvješćujemo da je naš projekt „Iskustvom do posla 4“ izabran za najbolji hrvatski projekt koji se u okviru programa Leonardo da Vinci provodio u šk. god. 2012./2013., te će na ceremoniji dodjele nagrada od strane Agencije za mobilnost i programe EU biti istaknut kao primjer dobre projektne prakse.Ovim putem želimo zahvaliti Agenciji za mobilnost i programe EU na povjerenju i prilici koju su nam pružili, kao i partnerskoj ustanovi iz Finske, Centru za strukovno usavršavanje Luovi iz grada Oulua. Također ističemo zaslugu g. Vedrana Habela iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i zahvaljujemo mu na suradnji i podršci kroz protekle četiri godine trajanja ovoga projekta.

Projekt Iskustvom do posla, u ovoj svojoj četvrtoj inačici, ne bi bio tako uspješan da nije bilo truda i zalaganja učenika Silvane Levačić, Marija Posavca, Josipa Šostarica, Vedrana Parazajdera, Anamarije Štefanović i Josipa Bukvića, ali i svesrdnog angažmana naših djelatnica, Lidije Patalen i Miljenke Dragojević, koje su učenike bodrile i vodile. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez dviju autorica projekta, socijalne radnice Brigite Jerić i psihologinje Mateje Grozdek.

Nadamo se da će projekt Iskustvom do posla biti uspješan i u svojoj petoj godini provedbe!

Radionica za Finsku

objavio 3. tra 2014. 06:38 Irena Weigand   [ ažurirano 3. tra 2014. 06:38 ]

U subotu, 1.2.2014. godine, imali smo prvu ovogodišnju kuharsku radionicu projekta „Iskustvom do posla V“ u kojoj nakon prve selekcije sada sudjeluju učenici 3. i 4. razreda naše škole. Stručni voditelj radionice je chef Vedran Habel. Uz njega stječemo nova kulinarska iskustva i tako se pripremamo za odlazak u Finsku. Nakon nekoliko radionica izabrat će se najbolji kuhari koji će predstavljati našu školu i kuhati naša jela u Finskoj, u gradu Oulu.

Radionica je bila ja organizirana tako da je svatko znao što je njegov dio posla, uz naglašen timski rad. Imali samo pet grupa u dvije radionice, jednoj od 11 do 2 sata, a drugoj od 2 do 6 sati popodne. Obje grupe su uspješno obavile svoje zadatke: miješana salata sa sirom i šunkom, bučnica, puretina s tikvicom i krumpirom, juha od vrganja i orahnjača. Do iduće radionice još ćemo malo modificirati jelovnik.

autor članka: Elvis Asanovski,  4.a.

1-10 of 33