From the media‎ > ‎

07. travnja 2010 - www.online-zagreb.hr

objavio 21. tra 2010. 03:12 Dada Gonga   [ ažurirano 21. tra 2010. 03:18 ]
 

Naša jela i u Finskoj

Katarina Butković
katarina.butkovic@mmreza.hr

štićenici Centra Slava Raškaj na tečaju kuhanja (foto: Saša Zinaja)- Prvo ples pa onda jelo – rekli su voditelji programa u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, predstavljajući nam s ponosom Jazz grupu Obrazovnog centra “Slava Raškaj”, čije su članice izvele koreografiju “Bodyrock” pod vodstvom koerografkinje Ivane Macokatić. Djevojke su tako dobro plesale da je neke u dvorani bilo teško uvjeriti da od rođenja imaju problema sa sluhom.

U kuhinji je već čekao Vedran Habel, nastavnik kuharstva, sa svojim kuharima i konobarima iz Obrazovnog centra “Slava Raškaj” koji su, nakon trogodišnjeg školovanja, u POUZ u završili tečaj “Hrvatska nacionalna kuhinja”  i sada jedva čekaju da pokažu svoja umijeća. Ista ona koja će  pokazati i u Finskoj, u svibnju ove godine, u okviru EU projekta.

Sve je započelo s jetrenom terinom s umakom od jabuka, pa je na stol stigla gusta juha od bundeve, potom palenta u omotu od domaće slanine. Kada smo mislili da nema više, jer ne znamo ni gdje bi nam stalo, slijedilo je glavno jelo – pisanica Stubica i domaći široki rezanci koje mladi kuharu smatraju najhrvatskijim jelom. A na kraju, zna se, desert – istarske parene fritule u umaku od čokolade.

- Pa kako ste ih naučili ovako dobro kuhati? – pitamo Vedrana Habela.

- Moj cilj nije bio samo ih naučiti kuhati. Oni to rade vrhunski. Htio sam ih prije svega naučiti da djeluju kao tim, da pariraju svima u Hrvatskoj i svijetu i da dostojno predstavljaju hrvatska nacionalna jela. Dajem u vatru i desnu i lijevu ruku da su oni budući šefovi kuhinja, a ako ikada otvorim svoj restoran, oni će raditi u njemu…