From the media

This morning, on Croatian national TV was shown a short movie about our project. 

Hrvatska uživo, 31.3.2014.

objavio 3. tra 2014. 06:50 Irena Weigand

07. travnja 2010 - www.online-zagreb.hr

objavio 21. tra 2010. 03:12 Dada Gonga   [ ažurirano 21. tra 2010. 03:18 ]

 

Naša jela i u Finskoj

Katarina Butković
katarina.butkovic@mmreza.hr

štićenici Centra Slava Raškaj na tečaju kuhanja (foto: Saša Zinaja)- Prvo ples pa onda jelo – rekli su voditelji programa u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, predstavljajući nam s ponosom Jazz grupu Obrazovnog centra “Slava Raškaj”, čije su članice izvele koreografiju “Bodyrock” pod vodstvom koerografkinje Ivane Macokatić. Djevojke su tako dobro plesale da je neke u dvorani bilo teško uvjeriti da od rođenja imaju problema sa sluhom.

U kuhinji je već čekao Vedran Habel, nastavnik kuharstva, sa svojim kuharima i konobarima iz Obrazovnog centra “Slava Raškaj” koji su, nakon trogodišnjeg školovanja, u POUZ u završili tečaj “Hrvatska nacionalna kuhinja”  i sada jedva čekaju da pokažu svoja umijeća. Ista ona koja će  pokazati i u Finskoj, u svibnju ove godine, u okviru EU projekta.

Sve je započelo s jetrenom terinom s umakom od jabuka, pa je na stol stigla gusta juha od bundeve, potom palenta u omotu od domaće slanine. Kada smo mislili da nema više, jer ne znamo ni gdje bi nam stalo, slijedilo je glavno jelo – pisanica Stubica i domaći široki rezanci koje mladi kuharu smatraju najhrvatskijim jelom. A na kraju, zna se, desert – istarske parene fritule u umaku od čokolade.

- Pa kako ste ih naučili ovako dobro kuhati? – pitamo Vedrana Habela.

- Moj cilj nije bio samo ih naučiti kuhati. Oni to rade vrhunski. Htio sam ih prije svega naučiti da djeluju kao tim, da pariraju svima u Hrvatskoj i svijetu i da dostojno predstavljaju hrvatska nacionalna jela. Dajem u vatru i desnu i lijevu ruku da su oni budući šefovi kuhinja, a ako ikada otvorim svoj restoran, oni će raditi u njemu…

28. ožujka 2010. Vjesnik

objavio 21. tra 2010. 03:10 Dada Gonga

 

Nisu naučili samo kuhati, nego i raditi kao vrhunski tim

Učenici iz Centra »Slava Raškaj« u Finskoj će predstavljati hrvatska autohtona jela. Projekt »Hrvatska nacionalna kuhinja« započet je lani, a za posebne potrebe učenika iz Centra u Pučkom učilištu prilagodili su radionicu koju vodi Vedran Habel

Domaće pogačice, juhu od bundeve, palentu u omotu od domaće slanine kao i istarske parene fritule te ostale nepcu drage delicije četvero učenika iz Centra »Slava Raškaj« prezentirat će u svibnju svojim kolegama iz Finske. 
Uređenje i serviranje 
A što su sve naučili u sklopu zajedničkog projekta Centra i Pučkog otvorenog učilišta, sretnici su imali priliku kušati u petak kada su organizirali završni domjenak. Naime, projekt »Hrvatska nacionalna kuhinja« započeo je lani, a za posebne potrebe učenika iz Centra u Pučkom učilištu prilagodili su radionicu koju vodi nastavnik kuharstva Vedran Habel. Tako su se učenici svakoga tjedna pripremali za slijed od pet autohtonih hrvatskih jela, a sve kako bi u okviru europskog projekta za cjeloživotnog učenje »Leonardo da Vinci« svoja umijeća mogli prezentirati u Finskoj. Ne samo da će kuhati, već će urediti stol, izraditi dekoracije te servirati jela. Sve to naučio ih je, kako sami kažu, odličan kuhar koji, kažu, uopće nije strog. »Cilj projekta nije bio samo ih naučiti kuhati, već naučiti ih da rade kao tim i kao vrhunski kuhari, što i jesu. Da imam restoran, svakoga bih od njih zaposlio. Dao bih i lijevu i desnu ruku da će jednoga dana biti šefovi kuhinja«, rekao je o svojim učenicima kuhar Vedran Habel. 
Sve je fino 
Za jelovnik koji je složio posebno za ovu prezentaciju kaže kako je šetnja Hrvatskom jer je juha iz Slavonije, desert iz Istre, a glavno jelo zove se pisanica Stubica. A upravo taj »konkretni« obrok najdraže je jelo jednog od kuhara. »Sve mi je fino, no ipak mi je glavno jelo najdraže«, rekao je učenik Gordan Malogorsky. Kaže i kako ne sumnja da će se Fincima svidjeti hrvatska kuhinja te da će uspješno, kroz hranu, predstaviti i našu kulturu. Učenici će u Finskoj ostati dva tjedna, a s njima putuje i voditeljica projekta socijalna radnica Brigita Jerić. »Ukupno četiri učenika predstavljat će autohtonu hrvatsku hranu, no radionica, koja je financirana u sklopu europskog projekta, ujedno je i njihova šansa da se iskušaju u kuhanju i lakše dođu do željenog posla«, rekla je voditeljica projekta.

1-3 of 3