Albena&Maksim

Албена Денкова и Максим Стависки

 

Албена и Максим за втори път спечелиха световната титла във фигурното пързаляне при танцовите двойки. Снимка АП

 

Албена Денкова и Максим Стависки спечелиха Световното първенство в Токио

Bulgarian Post
23.03.2007 г.

След страхотното си представяне на оригинален танц танго от 22 март, което им донесе първата позиция във временното класиране, Албена и Максим направиха още едно невероятно пързаляне. С фантастично изиграване на композицията "Седемте смъртни гряха" във волната програма те затвърдиха първото си място и заслужено спечелиха титлата.

Албена Денкова и Максим Стависки за втори пореден път спечелиха световната титла във фигурното пързаляне при танцовите двойки. Те изиграха фантастично композицията "Седемте смъртни гряха" във волната програма и получиха от съдиите 102,03 точки (53,29 и 48,87). Албена Денкова и Максим Стависки събраха общо 201,61 точки, с което изпревариха канадците Франс Дюброй и Патрис Лозон – с 200,46 точки. Албена и Максим спечелиха световната титла и на първенството в Калгари миналата година.

"Невероятно е да спечелиш световната титла за втори път." Това заяви веднага след края на състезанието Албена Денкова пред БНТ. "Това е най-ценният момент за нас. С Максим се чувстваме страхотно. Бяхме под огромно напрежение, но изиграхме отлично волната програма и това ни донесе титлата", сподели още тя.

"Част от този медал е и ваш. Всичко направихме за вас! Искам да благодаря на публиката. В тази зала ние се чувствахме като у дома си. Много сме щастливи", допълни партньорът й Максим Стависки.

Албена Денкова е родена на 3 декември 1974 г. в София, и започва кариерата си като гимнастичка, но по късно, на осемгодишна възраст, преминава към пързалянето на лед. Нейният първи партньор на леда е Христо Николов. По-късно, през 1996 г., Максим Стависки заема неговото място.

Максим Стависки е роден на 16 ноември, 1977 г. в Ростов на Дон. През 1996 г. започва да тренира с Албена като техен треньор е Александър Горшков. През 2000 г. Денкова и Ставийски сменят София с Одинцово, за да имат по-добри условия за тренировки. След световното първенство през 2005 г. Денкова и Ставийски заминават да тренират в Делауеър, САЩ при Наталия Линичук и Генадий Карпоносов.

На световното първенство в Калгари през 2006 г. Албена и Максим станаха световни шампиони. Това беше първият златен медал за България във фигурното пързаляне.

*** 

 Албена и Максим световни шампиони

След перфектно изпълнение в третия танц, българската двойка отново изкачи световния връх.

Те изиграха фантастично композицията "Седемте смъртни гряха" във волната програма и получиха от съдиите 108,03 точки (53,29 и 48,87).
Албена и Максим събраха общо 201,61 точки, с което изпревариха канадците Мари-Франс Дюбрюл и Патрис Лозон (200,46).
Трета е двойката от САЩ със 195.43 точки.

Правим всичко това за вас, бяха първите думи на Албена и Максим, отправени към публиката в залата и към почитателите на фигурното пързаляне по целия свят.(23.03.2007,news>bg)