Adatbázis építés

Cége számára rövid idő alatt nagy mennyiségű, testreszabott adatokat tartalmazó fogyasztói és üzleti adatbázist építünk, leadet generálunk a piacinál kedvezőbb áron.  Az adatokat a legszigorúbb törvényi előírásoknak megfelelően építjük és kezeljük a 2011.évi CXII. törvény és a GDPR szerint.
A szolgáltatás hátterét a www.PROAKTIVdirekt.com oldalon található életmód klub adja.

A regisztráltakat az Origo, az Index, az Affiliate és további 80 partnercégünk hálózatán keresztül hirdetésekkel gyűjtjük. Affiliate partnerprogramunkba folyamatosan veszünk fel újabb tagokat.
Cégünk a


tagja.


Kérjen árajánlatot! 
Kapcsolattartó: Bánki Márton kapcsolat@proaktivtanacsadas.hu , 06-70-3334606

Referenciáink: SPAR Magyarország, D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt., Studio Moderna, Bookline, Dockyard és még sokan mások.

A sikeres e-mail marketing alapja a jó adatbázis!

A jó e-mail marketing első lépése, hogy meghatározzuk a célcsoportot. Kik a vásárlóink? Életkoruk, élőhelyük, fogyasztási szokásaik, stb. Ilyen felhasználókból építhetünk adatbázist saját magunk, és/vagy megbízhatunk valakit a felépítésével, esetleg találunk már jól felépítettet amire kiküldhetünk ajánlatokat.

Hasonlítsuk össze a három lehetőség legfontosabb előnyeit és hátrányait:
1. Saját adatbázist építünk:
- ha az oldalt maguktól meglátogatókon túl növelni szeretnénk a regisztráltak számát, akkor nagyon drága
+ bármikor, rugalmasan alakíthatjuk milyen adatokat kérünk be a felhasználóktól
+ az adatbázis a miénk és addig használhatjuk, amíg le nem írtakoznak róla

2. Keresünk egy adatbázist, amit már felépítettek és arra küldetünk ajánlatot
- meg kell róla győződnünk, hogy friss, aktív adatbázis (teszttel vagy garanciákkal)
- tudnunk kell, hogy tagok kifejezett hozzájárulásukat adták a megkereséséshez
- minden kiküldésért fizetnünk kell, a lista nem a miénk
- tudnunk kell, hogy valóban megfelel a célcsoportunknak
+ azonnal küldhetünk rá, nincsenek felépítési és karbantartási költségei

3. Építtetünk magunknak adatbázist
- nagy mennyiséget érdemes vásárolni
- precízen egyeztetni kell, hogy milyen szűrés alapján gyűjtjük a felhasználókat és milyen adatokat kérünk  
+ nagy mennyiségben jóval olcsóbb, mint a hirdetéssel támogatott saját adatbázis építése, mivel a költségek megoszlanak
+ rendszeres (havi egynél több) kiküldés esetén már egy éven belül is jobban megéri mint külső címlistára küldeni (2.pont) 
+ az adatbázis a miénk, szabadon rendelkezünk vele szemben a külső cimlistára küldéssel

Összesített javaslat: A saját oldalunkon mindenképpen érdemes regisztrációs felületet létrehozni, hiszen kár lenne elengedni azt, aki amúgy is ott jár. Viszont a regisztrációt hirdetésekkel hozott látogatókkal növelni már nagyon drága. Külső címlistára csak akkor küldjünk levelet, ha évente tíznél kevesebbszer tervezünk csak ajánlatot/hírt küldeni. Továbbá akkor, ha nagyon alaposan meggyőződtünk arról, hogy törvényesen gyűjtött adatbázis, aktív és a célcsoportunknak megfelelő. Az adatbázis építtetése nagyon célzott és költséghatékony megoldás annak, aki nagyban gondolkodik és viszonylag rendszeresen tervez ajánlatokat küldeni felhasználóinak. Azért költséghatékony, mert egyszerre több, egymással nem versenyző cég számára gyűjtik az adatokat, így a költségek megoszlanak. Itt is ügyeljünk arra, hogy precíz célcsoport szűréssel, törvényesen és megfelelő adatrögzítéssel gyűjtsék nekünk az adatokat. Lehetőleg olyat válasszunk, akinek már van referenciája.


Milyen eredményt várhat az adatbázis építéstől? (Az adatbázis építés hatékonysága)

Fontos tudnia, hogy adatbázis építéskor (leadgeneráláskor) nem vásárlókat vesz, hanem aktív érdeklődőket (leadeket), akik megfelelő ajánlat esetén idővel vásárlókká válnak. Ez azt jelenti, hogy az adatbázis amit vásárol megközelítőleg egy-nyolc hónapon belül térül meg, ami kiváló teljesítmény a stratégiai marketing eszközök között. Hogy valóban jó-e az adatbázis amit vásárol, azt onnan tudhatja, hogy a saját eddigi hírleveleinek megnyitási arányát összehasonlítja az új adatbázisra küldött hírlevelek megnyitási arányával.


Adatbázis építési módszerünk

Aktív szűrést is alkalmazunk az adatbázis építésben, amit azt jelenti, hogy direktben feltesszük a kérdést a regisztrálóknak vajon érdekli-e a megrendelő terméke, szolgáltatása. Csak akkor adjuk át adatait a megrendelőnek, ha a regisztráló kifejezetten igennel felel.

Tehát nem csupán passzívan, a megrendelő célcsoportnak vélt kategóriái szerint tudunk szűrni, mint kor, nem, település, stb. Sőt, vállaljuk azt, is hogy átküldjük a felhasználókat regisztrálni megrendelőnk oldalára.


A jelenlegi fogyasztói adatbázisunk jellemzői:
Tagok száma
600.000 fő

Szűrési lehetőségek
118 egyedi szempont alapján tudjuk szűrni az adatbázist, akár ezeket kombinálva is.

Nemek szerinti megoszlás

nő - 69%
férfi - 31%

Életkor szerinti megoszlás
19-30 - 48%
31-45 - 28%
46-61 - 15%
63 - 9 %

ESOMAR szerinti megoszlás
A - 18%
B - 23%
C1 - 25%
C2 - 20%

Település szerinti megoszlás
Budapest és agglomerációja - 26%
Megyeszékhely és vidéki város  - 46%
Község - 28%


Üzleti (B2B) adatbázisunk jellemzői
Az összes cég elérhetőségével rendelkezünk, amelynek nyilvános e-mal címe is van. Ez jelenleg 200.000 db. A cégekről tudjuk az e-mail címükön túl az ügyvezető igazgatók nevét, a cég nevét és tevékenységét (TEÁOR szerint), székhelyét.


Mi számít megfelelő eredménynek a hírlevelek eDM-ek kiküldésénél?

Erre a Direkt és Interkatív Marketing Szövetség felmérését idézzük:


Email marketing benchmarkot adott ki a DIMSZ 

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség Email marketing tagozata kézbesítési, megnyitási, leiratkozási és visszapattanási arányokat vizsgált saját gyűjtésű adatbázisra kiküldött email kampányok esetén. A tagozat fontosnak tartotta a benchmark létrehozását, hogy az ügynökségi és a hirdetői oldal is objektív számokat kapjon az eredmények méréséhez. 

Az email marketing hatékonysága több tényezőtől függ, köztük a technikai paraméterektől, a szektor sajátosságaitól, az ajánlat specifikusságától, az adatbázis minőségétől és legfőképpen attól, hogy az érdeklődési körnek megfelelő ajánlatot küldtünk-e a címzettnek. Ezek a szempontok mind alakíthatják az email marketing eredményességi mutatóit, de a középértékek az alábbiak szerint alakulhatnak:

Kézbesítési arány: 96,7 %

Megnyitási arány: 16,4 %

Átkattintási arány: 1-3, 0%

Leiratkozási arány: 0,1 %

 

A DIMSZ a jövőben szeretné megismételni a benchmarkot, hogy a piac számára képet adjon a trendekről, a fogyasztói szokások változásáról és az adatbázis marketing irányairól.

 

Korábbi munkáink során több alkalommal találkoztunk a következő problémákkal, melyeket sikeresen megoldottunk, kezeltünk. Természetesen nem teljes a sor, csupán pár, sokszor visszatérő példát ragadtunk ki:

Fogyasztói – és kereskedő adatbázis

  • A statikusra kialakított adatbázis struktúra miatt a létrehozott célcsoportok és szegmentációs modellek régi, sok esetben már nem élő adatokon alapulnak. A fogyasztók állandó mozgása a szegmentációs halmazokon belül- és között nem kísérhető figyelemmel, csupán a váltás ténye rögzíthető.
  • Az adatgyűjtés megkezdésekor és az adatbázis struktúrájának kialakításakor csak az aktuális célokat veszik figyelembe (sok esetben még azokat sem), a jövőbeni üzleti - és marketing kommunikációs célok figyelmen kívül hagyásával. A releváns információk és adatok gyűjtése helyett a nagy mennyiségű adatbeszerzésre törekednek, ami csak rontja az adatbázis a minőségét, és kaotikussá teszi az adatok értelmezését. 
  • A kereskedői és fogyasztó adatbázisok esetében is a beérkező információk, kérdések, reklamációk a manuális feldolgozás és a lassú információ áramlás miatt sok esetben elvesznek, vagy későn jutnak el a célszemélyhez.
  • Előfordul, hogy nincs szükség adatbázisra, hiszen az üzleti- és marketing célok eléréshez elegendő a címlista, míg sok esetben csak címlistákat használnak, pedig akár egy adatbázis kiépítése és annak használata is hatékonyabbá tenné a marketingkommunikációt.

Megszemélyesítés

  • Sokan úgy hiszik, hogy attól személyre szóló egy ajánlat, hogy az ügyfél neve rajta van, vagyis névre szól. Szerintünk a „névre szóló” ajánlat és a „személyre szóló” ajánlat között jelentős különbség van. Ideális esetben ugyan ezeknek találkozniuk kell, de a gyakorlat és a tapasztalat – sajnos - nem ezt mutatja, és ugyan névre szólóan, de abszolút irreleváns ajánlattal bombázzuk az ügyfeleinket, fogyasztóinkat.

Kommunikációs csatornák

  • Találkoztunk olyan véleményekkel, hogy egy bizonyos kommunikációs csatorna nem sikeres, sőt egyenesen rossz. Mi azt mondjuk, nincs olyan, hogy egy csatorna önmagában rossz vagy nem sikeres, hanem azzal együtt vizsgálni kell magát az ajánlatot, a célcsoportot, az időzítést, tb. Előfordulhat ugyanis, hogy egy adott célcsoporthoz nem a megfelelő csatornát használtunk, vagy maga az ajánlat nem volt vonzó a fogyasztók/ügyfelek számára, de ez nem jelenti azt, hogy a csatorna a hibás a nem túl sikeres kampányért.

Promóciós anyagok, mechanizmusok tervezése

  • Egy repülőgép tervezőnek nem csak arra kell odafigyelnie, hogy a gép szép és „dizájnos” legyen, hanem arra is, hogy az fel-, és le tudjon szállni, és az utasokat A pontból B pontba szállítsa, lehetőleg biztonságosan. Így van ez a promóciós anyagok, mechanizmusok tervezésénél is.  Lehet nagyon szép és kreatív egy DM levél, ha azt nem, vagy fölöslegesen drágán, gazdaságtalanul lehet legyártani. Lehet vonzó és ötletes egy promóció, ha a lebonyolítás túlságosan bonyolult vagy drága. Lehet kreatív az ajándék, ha annak eljuttatása a nyertesnek az ajándék értékének többszöröse. Gyűjthetünk adatokat a fogyasztóktól, de ha lemarad a jogi szöveg, vagy nincs hova rögzíteni, akkor ez az ablakon kidobott pénz. Aloldalak (2): adatvedelem Adatvédelem