Hans Hammarskiöld

Pär Rittsel för Xpose 2003

 Man får lätt uppfattningen att Hans Hammarskiöld slog igenom som fotograf under 1990-talet med de stora böckerna om Stockholms Slott, ansikten på fasader i Stockholm och Göteborg och nu senast kyrkogårdar i Minnets stigar.

Men genombrottet skedde redan 1949 med utställningen De Unga, och sedan tog karriären fart. Modebilder i Sverige, möten med de stora fotograferna i New York och ett prestigefullt jobb på engelska Vouge 1955–56.

Tillsammans med generationskamraterna startade han 1958 den legendariska bildbyrån Tio Fotografer. Modejobb, tidningsporträtt och reportage avlöstes av industriuppdrag och stora bildspel.

Till skillnad från många proffsfotografer har Hans Hammarskiöld fotograferat för sig själv, vid sidan av uppdragen. Från början var familjen en viktig motivkrets.

– Både yrkesfotografer och ambitiösa amatörfotografer glömmer de allra närmaste motiven, säger han.

Under Londonåren gjorde han som sina fotokompisar, tog med kameran på vandringar i storstadens vardagsliv. Det var den sortens realism De Unga satte upp som motbild till krigsårens inåtvända idyllbilder.

Flera av Londonbilderna finns med på utställningen liksom några av det tidiga femtiotalets formstudier. Estet har han alltid varit

Av de uppräknade årtalen kan man dra slutsatsen att Hans Hammarskiöld uppnått en respektabel ålder. Han är faktisk född 1925, men det är svårt att tro när man möter honom. Blicken är skärpt, stegen raska och leendet nära. Och vill man nå honom på telefon, är numret till mörkrummet det säkraste valet.

– Där laddar man upp, det är alltid lika spännande att se om man kan komma i närheten av det man upplevde när man tryckte av, säger han.

Av de Tio är bara några få fortfarande verksamma. Men Hans Hammarskiöld hör fortfarande till de unga!

 "Boken Tiden och ljuset är ett retrospektivt verk över Hans Hammarskiölds arbete. Den innehåller såväl bilder välkända av allmänheten som ett antal tidigare opublicerade bilder.
I samtal med författaren och DN-journalisten Kurt Mälarstedt, kommenterar Hans Hammarskiöld bilderna och berättar om ett liv som betraktare bakom kameran." Bokförlaget Arena, 2008.

 

 

Webbgalleriet Xpose