Dabelstein

Fotografen som blev kvar

Johan Fredrik Dabelstein var en av de många kringresande fotograferna som söderifrån spred fotografin i Sverige. Han var dansk och hade verkat i Köpenhamn. Det som gör honom speciell, är att han kom att stanna i Växjö nästan ett helt år, med avbrott för en del resor till Danmark.

När han anländer i maj 1861 erbjuder han bilder på papper, glas och vaxduk (ambrotyper och panotyper). En ambrotyp på glas hittade jag i Växjö, men det riktigt intressanta är pappersbilderna, som han gjorde från samma slags negativ som han använde för ambrotyperna.

Han börjar som alla andra i en veranda eller en uteplats inne på ett par av stadens gårdar, först hos handlanden Friman och snart hos repslagare Tvetman.

Han planerar att fortsätta sin turné, men som synes får han skjuta på den. Åtta dagar blev två månader. En kort resa söderut hinner hand dock med på sommaren, och återkommen har han stereobilder i bagaget som reklamgåvor. "Ett urval av nutidens vackraste".

Efter en längre bortovaro kommer han tillbaka på hösten och erbjuder då för första gången visitkort i november 1861.

 

 

Då inreder han också stadens första permanenta ateljé i övervåningen i kopparslagare Rehnströms gård vid Teatertorget, där han installerar takfönster. Den skulle sedan hysa fler fotografer under åren.

Fortfarande gör han fotografier på papper, glas och vaxduk. Ävenså förstorade bilder. Men de "hopade beställningarna" tyder på visitkortens popularitet – och den tid det tog att dagsljuskopiera dem.

På våren 1862 är han besluten att åka vidare. Han ska göra en resa under april och sedan komma tillbaka för att stänga ateljén.

Han lägger ut den till salu i mars, med inventarier, och lovar också att lära ut sitt yrke till någon intresserad – "för sitt nöje eller uppehälle". 

Så etableras alltså fotografyrket i en typisk småstad. Kamreren Georg Möllenborg, född 1826 och fosterson till en guldsmed, tar över ateljén och öppnar på hösten. Han skaffar modernare apparater och verkar i ateljén två och ett halvt år. Efter honom blir Andriette Lindeberg nästa fotograf i det Rehnströmska huset.

Vi återfinner Dabelstein en kort tid 1863 i Vimmerby och Visby, då i kompanjonskap med danske kollegan J C Kierkegaard. Fler nedslag borde finnas i lokala översikter. Han återvänder till Köpenhamn och driver en ateljé under resten av 1860-talet.

30 maj 1861 i
Nya Wexiö Bladet

 

 

 

 

 juni 1861


27 juni 1861

juli 1861
29 juli 1861

Stereobilder gratis!

25 november 1861

Visitkorten debuterar!

Ny ateljé


 Mars 1862

Snart på väg, 1862

 

April 1862


April 1862

Sista annonsen