6.Transportul accidentatilor

Asigurarea unui transport rapid si netraumatizat

       In cazul in care este necesar a se acorda primul ajutor, in acelasi timp, unui numar mare de accidentati, trebuie facut un triaj al cazurilor in functie de gravitatea fiecaruia.

 

       Cazurile de prima urgenta

       Cazurile de prima urgenta sunt cele in care accidentatul prezinta stop cardio-respirator, hemoragii mari, care nu pot fi oprite prin garou, hemoragii ale organelor interne, plagi mari la nivelul plamanilor, stare de soc, etc.

 

       Cazurile din urgenta a doua

       Cazurile de urgenta a doua sunt reprezentate de accidentatii cu hemoragii arteriale care pot fi oprite prin garou, plagi mari abdominale, amputatii de membre si mari distrugeri osoase si musculare, accidentatii care si-au pierdut cunostinta.

 

        Cazurile din urgenta a treia

        Cazurile de urgenta a treia sunt reprezentate de accidentatii cu traumatisme cranio-cerebrale, vertebro-medulare si de bazin, insotite de fracturi deschise, plagi profunde, hemoragii diverse.

 

        Urgentele obisnuite

       Ceilalti accidentati intra in categoria urgentelor obisnuite.

       In functie de categoria de urgenta se acorda primul ajutor si se asigura transportul accidentatilor:

-         bolnavul politraumatizat, constient, va fi lungit pe spate;

       -     bolnavul politraumatizat, in stare de inconstienta, mai ales daca are si traumatism cranian, va fi lungit pe orizontala, insa cu capul pe o parte;

       -     bolnavul care a pierdut mult sange prin hemoragie va fi culcat pe spate cu corpul inclinat astfel incat capul sa se afle mai jos decat restul corpului;

       -      bolnavul cu rani ale abdomenului va fi culcat pe spate cu coapsele flectate;

       -      in fracturile coloanei vertebrale bolnavul se aseaza pe spate pe un plan dur;

       -      in cazul fracturii coloanei cervicale (oasele gatului) bolnavul se aseaza pe spate;

       -      in traumatismele toracice cu fracturi ale coastelor, daca bolnavul nu prezinta tulburari respiratorii (sufocare, cianoza, agitatie) va fi asezat pe spate cu toracele ridicat cat mai sus.

 

       In cursul transportului accidentatilor comatosi se foloseste pipa GUEDEL care este o piesa de material plastic in forma de secera, prin a carei aplicare se previne obstructia cailor respiratorii superioare prin caderea bazei limbii peste orificiul glotic. Introducerea pipei necesita punerea capului in extensie.

       Varful pipei aluneca pe peretele superior al cavitatii bucale, concavitatea pipei fiind orientata in sus; in momentul in care varful pipei a ajuns la nivelul peretelui gatului, pipa se roteste cu concavitatea in jos pe fata superioara a limbii.

Comments