Прочети и на приятелчето си го разкажи

http://razkazivkartinki.
com/http://www.slideboom.
com/presentations/352
514/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%87%D0%B8%D1%8
2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA

Как да си направим читателски дневник


http://www.slideboom.
com/presentations/
383683/%D0%A2%D1
%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81
%D1%82%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0
%B5%D0%BD%D0%B5

Тренирай скоростта си на четене


http://www.az-deteto.bg/


За четене : гатанки, стихове, приказки...
Видяхте ли, че има и написани от малки ученици ?!
Очакват и Вашите творби, деца !

http://znam.bg/com/
action/showCategory?
categoryID=383&sectionID=4


 ПРИКАЗКИ
 БАСНИ
 ГАТАНКИ
 СТИХОТВОРЕНИЯПиеси за деца

http://www.rodina-bg.
org/index.php?option=
com_hotproperty&task=
viewtype&id=2&Itemid=

Вълшебната билка
Автор: Иван Груев
Организация: Дружество
на писателите Стара Загора

Приказки

http://www.rodina-bg.
org/index.php?option=
com_hotproperty&task=
viewtype&id=9&Itemid=
Пловдив, ИК Багри, 2007
Как гъсеничката се събуди или как се раждат пеперуди
Автор: Мая Дългъчева
Организация: Дружество
на писателите Стара Загора


http://www.avtori.com/categories/4.html

Аудио книги, приказки...
Приказки
Ангел Каралийчев
avtori_pointer Паничка Мед
Братя Грим / Brothers Grimm
avtori_pointer Бременските градски музиканти
avtori_pointer Златната гъска
avtori_pointer Кристалната топка
avtori_pointer Лисицата и котката
...

http://www.lyuboznaiko.
com/index.php/2011/09/%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/

Стихотворения за първокласници

http://www.dechica.com/
prikazki/Tales/koteta.htm
 

Дечица  -приказки - "Трите котета"


 
 


   Лятна читалня на открито

"Библиотека в парка - да се срещнем в Градската градина"

 ще Ви очаква през юли

Лятна читалня на открито през юли

Прочетете информацията от плаката
или последвайте линка, за да научите повече.
Аз ще съм там , защото съм организатор на събитието :) <3

http://studiotreasures.blogspot.com/2013/07/blog-post.html


Деца ще майсторят разделители за книги в Нощта на музеите Пловдив 2012


http://az-jenata.bg/article/15761/Detsa-shte-maistoryat-razdeliteli-za-knigi-v-Noshtta-na-muzeite-Plovdiv-2012/

На 21 септември за трета поредна година в Нощта на музеите Пловдив 2012, в НБ „Иван Вазов“, ще се проведе уъркшоп за деца и родители. Времето за забава и работа ще бъде от 18 до 20 ч. Темата е „Разделител за любимите ми книги“.

Може да се потопите в света на изкуството и да създадете произведение, което да отнесете за спомен или да подарите на приятел.

Организатор и водещ е Мария Петрова от Местния център за работа с доброволци. Тя е моторът и работникът и на други детски проекти, които прави от години: творчески работилнички, ателиета за изработване на мартеници и коледни картички, летни читални на открито, Drawing Day България – да рисуваме заедно.

Мария Петрова е позната на читателите на Az-jenata.bg и Az-deteto.bg като посланик на Детското четене в кампанията „Забавното лятно четене“, организирана от детския сайт за втора поредна година.


"Библиотека в парка - да се срещнем в Градската градина"

от 4 до 25.07.2012 година

 Заповядайте и на закриването, когато най-четящите ще получат своите награди и всички ще се забавляваме в света на детските книги.

Посетете и страницата във Фейсбук, където ще научите какво се случи в първия сезон на лятната читалня на открито в Цар Симеоновата градина:

МЦРД към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов", Пловдив

http://www.facebook.com/zaednovbibliotekata


http://www.dnevnik.bg/blogosfera/post.php?id=17890

Публикувано на 9 юли, 2012, 08:40
Лятната читалня на открито "Библиотека в парка" е новият любим начин на майките в Пловдив да накарат децата си да се влюбят в книгите. Идеята на Мария Петрова от Местния център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" ще се осъществява за няколко часа всяка сряда до края на юли - между
10 и 12 ч. - в Цар Симеоновата градина до Пеещите фонтани под Тепетата.

"Два часа не са достатъчни, за да се насладиш на една превъзходна книга, нито - да я обсъдиш с приятел, но можеш да започнеш при нас, а после да я откриеш в Детски отдел и да й отдадеш цялото си време и мисли.", разказва Петрова. През първата седмица на инициативата са се включили над 60 деца, които са преминали от активни карти за игра, през шарените списания, за да стигнат до книжките. Като партньори са се включили и три издателства - "Фют", "Просвета" и "Clever book".

Няколко от децата са се опитали да направят минитеатър, но се оказало, че нямат достатъчно публика, защото всички четяли избраните от тях книжки. "Имахме си дори и илюстратори, които сякаш се бяха наговорили да рисуват принцеси или разлистващи книга в парка деца" , обяснява Мария.

Организаторите очакват през следващите седмици включващите се в библиотеката в парка да носят още от любимите си детски книги, защото събраните по време на кампанията "Стара книжка - нов читател" се оказали недостатъчни. 
"Ние сме подготвили весели подаръчета за всеки, който се реши по-дълго да остане с нас: разделители за книги, смешни маски, хартиени куклички", разкриват още от Местния център за работа с доброволци към Детски отдел на РНБ "Иван Вазов" Пловдив.

"Библиотека в парка - да се срещнем в Градската градина" е на 11, 18 и 25 юли от 10 до 12 ч. в Цар Симеоновата градина в Пловдив

Изложбата "Аз чета"  вече Ви очаква във фоайето на

ОУ "Райна Княгиня"


 Учениците от І -ви клас са пред прага на истинската си среща с книгите.
С тази изложба ще покажат, че вече са прочели десетки приказки, които илюстрираха за Вас.
Някои рисунки ще разкажат, че децата са слушали бабините истории, че са попадали в чудния свят на гатанките, че са преброждали потайни светове, скрити сред страниците...
Направихме си и "Асоциативна пеперуда" на тема 'Детската книга'. За няколко минутки изредиха какво им харесва в тях, какво би ги накарало да ги разлистят...

Направете го и Вие! Пишете ми!
На 2.4. ще научите тяхното мнение.
Очакваме Ви!Покажете ни как четете, включете се в „Аз чета с мама“

Изпратете ни своя опит, събран в разкази, снимки или видео, на мейл smama@azcheta.com, а после поканете своите приятели и познати да гласуват за вас, като оставят коментар под статията. Всеки месец писмото, събрало най-много коментари, печели книжни награди.

Очакваме вашите интересни и безценни идеи!

С тази статия поставяме началото на поредица от съвети на канадското министерство на образованието, преведени и адаптирани към българските условия.

Как да подпомогнете детето си да чете

(Възраст: от детската градина до трети клас)

  1. Гушнете се и четете. Спокойните моменти, прекарани заедно, са възможности да се сплотите… и да се пренесете в света на книгите. Прегръдката е точно толкова важна, колкото и четенето. Направете нещата вълнуващи: променете гласа си, за да пресъздадете драматичните моменти или позволете на детето си да прочете някоя страница. В процеса на четене, обяснявайте всички нови думи или понятия.
  2. Обществените библиотеки са нови светове, отворени за изследване, така че се опитайте да ги посещавате редовно. В библиотеката има страхотни неща – много книги, списания, вестници, а и интернет достъп. Понякога има и програми, свързани с четенето: работилници за приказки, читателски кръгове и други. Попитайте библиотекарите какво се предлага за вашето дете.
  3. Превърнете кухнята си в част от „читателската зона“. Сдобийте се с магнити-букви за хладилника, за да могат децата да започнат да съставят думички и кратки изречения.
  4. Думите са навсякъде – възползвайте се от ежедневните възможности да четете с детето си. Светът на отрочето ви е пълен с думи – по кутиите със зърнена закуска, уличните знаци, магазините, плакатите, рекламите в обществения транспорт и т.н. Където и да отивате, винаги може да откриете нови думи и да ги посочите на детето.
  5. Игрите са страхотни образователни инструменти. Различните игри като например бинго с думи или игрите тип „мемори“ са забавен начин за учене на думички, звуците на буквите или за четене. Игрите помагат на децата да разберат колко забавно може да бъде ученето. Ако не успеете да намерите такива образователни карти, направете си сами: изрежете картинки, напишете значението на картинките върху картончета и поканете детето си да свърже думичката с нейния образ. Интересни идеи за нестандартни буквени игри може да откриете и в Крокотак :)
  6. Компютрите също спомагат за четенето! Въпреки притесненията на мнозина, че децата прекарват прекалено много време пред компютъра, има и някои страхотни игри, чрез които децата могат да се научат да четат и да създават свои собствени истории. Намерете сайтове, подходящи за вашето дете, пълни с игри, които да играете заедно.
  7. Книгите са страхотен подарък. Помолете роднини и приятели да подаряват на детето ви книги вместо играчки. Бъдете сигурни, че сте ги уведомили за интересите на малчугана ви и за нивото му на четене*. Постарайте се да си направите собствена домашна библиотека, независимо дали си набавяте книжки от книжарниците или от уличните търговци.
  8. Абонирайте детето си за списание. Няма заместител на удоволствието да получаваш поща. Позволете на детето си да се абонира за любимото си списание, подходящо за неговата възраст и гледайте как светят очите му при пристигането на всеки нов брой.  Дали ще изберете списание „Бърборино“, „Ина“, „National Geographic Kids” или някое друго периодично издание, зависи изцяло от вашите интереси и предпочитания.
  9. Превърнете се в модел за подражание. Когато детето ви вижда, че четете, то ще иска да ви подражава. А не след дълго и само ще осъзнае, че четенето е забавно, интересно и нещо, което „порасналите“ правят.
  10. Дръжте книги, списания и вестници подръка. Сложете кутия, пълна с тях, в кухнята или в хола, за да има детето постоянен достъп до четива.

* Нивото на четене на детето принципно е строго индивидуално и се влияе от множество фактори.

Изтеглете текста оттук.50 начина да отбележим световния Ден на Роалд Дал

 Пропуснал си ги?
 Няма проблем, защото специалният ден може да бъде не само 13. септември, а всеки един ден, стига да е свързан с щурите герои на мистър Дал.  За да те улесним още повече, ето избрани парченца с идейки за празнуване от нашия пъзел :

9. Сложете една или повече от дрехите си наопаки!

10. Използвайте Роалдовите игри на думи в изречение, или си измислете ваши, като при това се опитате да звучите правдоподобно Wink

11. Разменете с приятели книги на Роалд Дал!

12. Икапоан етеровог!

13. Кажете някоя глупава шегичка – Роалд Дал е обожавал да си разменя такива с децата си!

15. Почерпете някого – Роалд Дал силно вярвал в силата на подаръците, били те под формата на шоколад или прекрасна изненада!

16. Напишете свое собствено „отвратително стихче“ (в духа на

Роалдовите „Revolting Rhymes“).

17. Измислете си собствен умпа-лумпа танц и поканете приятелите си да се включат в него.

18. Много от книгите на Роалд Дал имат филмови версии, така че защо не си направите
тематична вечер с приятели? Изберете измежду „Фантастичният Мистър Фокс“, " Чарли и шоколадовата фабрика“, „Г.Д.В.“ и "Вещиците".

20. Роалд Дал си е водил тефтерче, в което записвал най-добрите си идеи – смятал, че те са като сънищата и бързо се забравят. Защо не започнете и вие да си водите подобни записки?

24. Прочетете книга на Роалд Дал,  която досега не сте разгръщали, а ако сте изчели цялото му творчество, започнете отново любимата си книжка!

25. Измислете си 10 собствени невероятни думи и ги споделете с приятели!

26. Колко от насекомите от „Джеймс и гигантската праскова“ можете да намерите в

градината си или в парка?

27. Направете разпродажба, със средствата от която да помогнете на училището си – можете да сложите за продан книги, които вече сте прочели, домашно приготвени сладкиши и бонбони.

29. Направете си капан за сънища също като Г.Д.В. и го украсете с пера, станиол, копчета – всичко, което според вас може да предизвика удивителни сънища.

30. Смесете сладолед, шоколад, дъвчащи бонбонки и всякакви други вкусни продукти, за да направите свое собствено Пухкаво-уханно млечно вълшебство.

31. Подарете на някого любима книга, увита във вестник и вързана с връв, също както е правел самият Роалд Дал.

33. В „Джеймс и гигантската праскова“ Джеймс си намира страхотни нови приятели. Напишете писмо на някого, за да му кажете колко добър приятел е!

37. Направете си кът за съкровища в своята стая – специално място, където да подреждате
своите странни и прекрасни съкровища! Съкровищницата на Роалд Дал включвала
метална бедрена кост и сребърна топчица, направена от опаковки на бонбони.

39. Роалд Дал бил запален по фотографията. Направете си снимка с приятели, като
предварително се маскирате като някой от героите на Роалд Дал.

42. Роалд Дал си е водел месечен дневник, в който описвал промените във времето и в
природата. Започнете своя дневник от днес. Какво се случва навън?

45. Нарисувайте любимия си Роалдов герой и го изпратете на Roald Dahl Blog Gallery, Puffin Marketing, 80 Strand, London, WC2R 0RL (срокът е до 30 септември).

46. Вървете в зоологическата градина и вижте жирафа, пеликана, гигантския крокодил и

шишкавата птичка.

47. Можете ли да измислите ново лакомство, достойно за производство в Шоколадовата

фабрика?

48. Измислете си собствено чудесно лекарство. Как се казва и какво лекува?


Очаквам да ми разкажете за срещите си с героите на автора!

Харесаха ли Ви забавните занимания?

Ще участвате ли? А видяхте ли новаторския ЧИТАТЕЛСКИ ДНЕВНИК?

Искате ли да прочетем някоя от книжките ЗАЕДНО?