Renoviranje 40 let stare enodružinske hiše do zahtev pasivne hiše.

Spletna stran nastaja postopoma, pri čemer spremljam porabo plina, ki se uporablja za gretje tople vode in ogrevanje prostorov. Cilj prenove je zmanjšati porabo energije za faktor 10, se pravi porabo energije za ogrevanje prostorov zmanjšati iz cca. 3000 m3 plina na 300 m3 plina.

Kaj želim preurediti:

plinska peč (2006) - narejeno
menjava oken (2009) - narejeno
rekuperacija (2009) - narejeno
izolacija (2009 - 2013) - manjka še izolacija kleti proti prvemu nasdstropju
ogrevanje tople vode s sončnimi kolektorji (2014)
ogrevanje hiše s sončnimi kolektorji(2024)

Picasa Web Slideshow
Plinsko peč ne bom opisoval je Vaillant kondenzacijska peč, letnik 2005.
Zamenjavo oken si lahko ogledate spodaj. Okna sem menjal tako, da so najprej izrezali špalete, jih obdelali in okna montirali na zunanjo stran stene. Med oknom in steno je komprimiran trak (glej sliko) cca 6 cm. Okna so les alumini,j trojna zasteklitev, cena cca 16000 €. Okna so vgrajevali 14 dni.

Menjava oken


3. Vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperatorjem Helios. cena cca. 6000 €. Rekuperator so vgrajevali nekaj dni, medtem ko so montirali okna. V stanovanju je bilo veliko prahu, zato se izplača omare zelo dobro zaščititi (neprodušno) z lepilnimi trakovi in polivinilno folijo, ki jo dobiš na oddelku za barvanje. Mojstri so med štemanjem poškodovali tudi svinčeno odtočno cev, ki jo ne na srečo rešil mojster Martin. Knauf me je stal dodatnih 600 evrov, barvanje in kitanje še dodatnih 1000 €, pri čemer sem 3/4 prostorov pobarval sam. Septembra sem okna zaprl, in ugotovil, da prezračevanje deluje. V spalnici npr. je zjutraj malo vonja "po spanju", ki pa izgine v dveh do treh urah, kljub temu pa je v prostoru svež zrak. Poleti smo imeli okna odprta, ker se s prezračevanjem hiše ne da hladiti in je kljub svežemu zraku hiša vroča. Po treh zimah so izkušnje s prezračevanjem sledeče: prezračevanje je primerno do povprečne dnevne temperature 5 °C, če pa je temperatura višja, se potreba po odpiranju oken veča.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo

4. Izolacija kleti z 20 cm stirodurja. Dve stranici hiše sem odkopal sam, ker sta bili nedostopni za bager, dve sta bili odkopani s pomočjo bagerja.

Rušenje balkonov in rezervoarja za nafto


5. Vgradja rezervoarja za vodo se ni izplačala, enkrat do dvakrat na leto zmanjka vode čeprav je rezervoar 7 m3, je pa dober občutek saj splakujemo sanitarije z deževnico, ravnotako pa je voda za pranje perila mehka.

Izolacija kleti in vgradnja rezervoarja za vodo


6. Izolacija  kleti in rušenje balkonov je zmanjšala porabo za cca 10 do 15%, pri čemer izolacija kleti k zmanjšanju porabe ni prispevala praktično nič.

Spletna diaprojekcija Picasa7. Izolacija hiše je bila izvedena s 25 cm stiroporja, podstrešje pa v kombinaciji stiropor-celulozni kosmiči v debelini 50 cm.

Celuloza8. Vgradnja celuloznih vlaken. Vse skupaj je trajalo cca 2-3-ure.

9. Vlaga:
Po vgradnji oken in rekuperacije, je bila vlaga več kot 70% (instrument ni bil kalibriran), tako se je  v spalnici pojavila plesen. S povečanjem prezračevanja s stopnje ventilacije 2 na 3 plesen ni napredovala.
Po vgradnji izolacije vlaga ostaja na cca. 50 % (instrument kalibriran), pri stopnji ventilaciji 2.

Stroški prenove:

Stroški so bili cca. 60.000 € (od plinske peči do zaključka fasade), pri čemer sem kar nekaj postoril sam. Cena ureditve okolice je delno upoštevana, nadstreški, tlakovnje, večji roštilj in hiška na koncu vrta pa bo verjetno vredna nadaljnih 10.000 €.


Podatki:

Povprečna zimska temperatura je povp. temperatura od novembra do konca aprila.
Poraba za zimo 2011 - 2012 je ocenjena.
Poraba plina za ogrevanje tople vode je cca 25 m3/mesec (300 m3/leto).

Če želite dotatna pojasnila mi pošljite pošto na matjaz70@yahoo.com

Poraba plina in elektrikeUspel sem si spososodit tudi termokamero, pri čemer so nastale spodnje fotografije. Pri gledanju slik je potrebna pazljivost, saj je bila izbira območja avtomatska, kar pomeni, da barve na različnih slikah pomenijo različne temperature.

Termografija 2012Z novim kitajskim dataloggerjem pa spremljam tudi vlago in temperaturo v hiši, ki jo primerjam z vlago in temperaturo amaterske vremenske postaje v Kosezah, ker je najbližje mojemo domu.
Zadnjič spremenil april 2012.

Comments