Jógaoktatás a Práter utcában


A jóga egy Indiában elterjedt aszketikus technika és meditációs módszer, mégis alig akad olyan művelt európai, aki ne hallott volna róla. Az elnevezés a szanszkrit "yuj", "összeilleszt, összeszorít, befog, igába hajt" jelentésű tőből származik, amely a latin jungere, jugum, az angol yoke stb. szavak rokona.
Létezik a "klasszikus" jógának nevezhető filozófiai rendszer, amit Patanjali fejtett ki Yoga-sutra című híres értekezésében az i.e. II. században, emellett "népi" formái is léteznek, sőt a buddhizmusban, dzsainizmusban is átvették a jóga elemeit.
A jóga célja az istenséggel való egység létrehozása, ehhez azonban előbb igába hajtja a testet, elszakad a testi kötöttségektől, sőt nemcsak a testi síkon végez gyakorlatokat az ízületek hajlékonyabbá tételére, hanem a gondolkodás terén is a többirányú, szakadozott és szétszórt figyelem egybefogására, összpontosításra, koncentrációra, minden érzéki benyomástól való elszakadásra törekszik.
A képen Lakshmi istennő, aki a szerencse, a gazdagság, a kedvesség és a kegyesség istene, Visnu párja, de minden este ezer virágot áldoz Shivának. Mindig 16 éves, ez a tökéletesség száma. A hold is fogyni kezd a tizenhatodik napon
 
A fentiek alapján rögtön eloszlathatunk néhány félreértést:
1. A jóga nem egy indiai sportág, hanem egy bölcseleti rendszer és ehhez kapcsolódó életmód. A Yoga-sutra csak egy egész rövid részben foglalkozik az "ászanákkal", testgyakorlással.
2. A jógához nem hajlékonyság kell, hanem általa lehetünk hajlékonyabbak.
3. A jóga célja nem az egészségmegőrzés, vagy az öngyógyítás, hanem az egyéni szellem és az egyetemes szellem egyesítése, melynek első lépése a természetes egészségbe való visszatérés
4. Nem létezik külön testi jóga és szellemi jóga, hanem ez egy testi-lelki-szellemi út.
5. Nem a földön fekve lazítás és a lassú mozdulatok jellemzik leginkább a jógát, hanem az "ászanák" tartalmaznak könnyű és igen nehéz elemeket, sőt vannak kifejezetten dinamikus gyakorlatok is.

Mitől különleges a PRÁTER jógaoktatás?

A PRÁTER rövidítés a PRÁNA és TERRA szavak összevonásából keletkezett, ezzel is jelképezve a PRÁNA - a levegő által hordozott isteni energia - és a TERRA a Földünk, gyökereink, hétköznapi való világunk közötti kapcsolatot. Ez az emberi élet célja, megmászni a mesebeli égigérő fát, eljutni a magasabb világba, ISTEN közelébe. A jóga segít végigjárni belső utunkat, végigvezetni a gerincünk alján szunnyadó KUNDALINI kígyót a HÉT CSAKRA láncolatán a legfelső csakráig, az ezerszirmú lótuszvirággal ábrázolt koronacsakráig. Transzformálnunk kell a szex csakra szexuális energiáját, a köldök csakra belső tüzét, a szív csakra szeretetét, a torok csakra zenei hangjainak harmóniáját, mind, mind egy közös cél, a lélek felemelkedése érdekében. Ez egyben megteremti a test harmóniáját: az EGÉSZSÉGET, a hosszú életet.
Mindez a Práter utcában az épülő CORVIN SÉTÁNY mellett.

KORONACSAKRA, TOROKCSAKRA, SZÍVCSAKRA.... a többit a tanfolyamon megismerhetjük. A szirmokon a szanszkrit ábécé betűi, középen a hozzájuk tartozó mantra hangja: OM, HANG, JANG...


A képen jógaszobám buddhista házioltára.


ÉRDEKLŐDÉS
: 06-30-2845300 telefonon

Aloldalak (2): Életpályám nyelvek
Comments