U heeft zolen gekregen

Wat kan ik verwachten en waar moet ik op letten?

U heeft speciaal voor uw voeten en lichaam vervaardigde podologische (steun)zolen gekregen. Deze zolen zijn door mij persoonlijk gemaakt en alle aanpassingen dienen dan ook door mij te worden veranderd.*

Allereerst wat algemene informatie met betrekking tot het gebruik van en het wennen aan de zolen.

Zolen in de schoenen leggen:

 • De schoen dient goed om de voet aan te sluiten door middel van een wreefsluiting (veters, klittenband, gesp of ritssluiting). Slipper en instappers zijn omdat zij geen wreefsluiting hebben af te raden.
 • Als de zool een uitneembare (geplakte) binnenzool heeft, dient deze eruit gehaald te worden. Als er geen uitneembare binnenzool in uw schoen zit, dient de binnenkant vlak te zijn. Het kan dan zijn dat u de schoenmaat iets moet bijstellen (een halve tot hele maat groter), omdat u anders te krap in uw schoenen komt te zitten. Dit komt omdat de zool enige ruimte in de schoen inneemt met als gevolg dat de “normale” maat net iets te klein is.
 • Soms heeft u tijdens het onderzoek een speciaal schoenadvies voor uw dagelijkse- en/of sportschoenen gekregen in verband met het aanschaffen van nieuwe schoenen.
 • De hakhoogte mag maximaal 4 cm bedragen.

Gebruik van de zolen:

 • De eerste dag MAG u de zolen meteen de gehele dag dragen. Echter mocht dit niet lukken omdat u in de loop van de dag last krijgt van de hobbels en bobbels in de zolen of last van pijn in gewrichten of spieren, haal dan de zolen uit de schoenen en bouw het dragen van de zolen dan via onderstaande schema op:
  • tweede dag met 1 uur,
  • de derde dag 2 uur,
  • de vierde dag 3 uur, enz.
  • Na ruim een week kunt u de zolen de gehele dag dragen.

Als het na anderhalve week niet lukt om de zolen de gehele dag te dragen of blijft u de zolen voelen tijdens het belasten, neem dan contact op (06-30277972 of praktijkvoorpodologie@gmail.com). Het kan zijn dat de zool en de voetvorm niet voldoende op elkaar zijn afgestemd. Dit kan vaak met een kleine aanpassing worden verholpen.

Is het wennen aan de zolen gelukt dan zie ik u graag op controle over 6 weken. Ook als u geen klachten meer heeft zie ik u graag nog even terug. Voor een aantal klachten is de tijd te kort om u na 6 weken al klachtenvrij terug te zien. Dan wordt gecontroleerd of er een mogelijkheid is om het herstel van de klachten te versnellen.

Komt u niet op de controleafspraak, terwijl er wel nog klachten zijn en komt u vervolgens maanden later met de mededeling dat de klachten nooit zijn weggeweest, dan ben ik genoodzaakt de controle in rekening te brengen.

Omgang met de zolen:

 • Als zolen vochtig worden dienen ze uit de schoenen genomen te worden om te drogen. U mag de zolen niet op de verwarming leggen of in de buurt van een andere warmtebron. Dit om kromtrekken te voorkomen.
 • Als de zool een leren afdek heeft, kunt u eens in de maand deze afdek insmeren met kleurloze schoencrème of leervet. Dit moet niet, maar houdt wel degelijk de zool soepel en er komen minder snel scheurtjes in het leren afdek.
 • Laat uw zool los, neem dan contact met me op en ik zal de zool kosteloos weer voor u vastplakken.
 • De zolen kunnen met een vochtig doekje worden afgenomen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd, maar mocht u toch nog vragen hebben belt u gerust. De praktijk is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 06-30277972. U kunt ook een mail sturen naar praktijkvoorpodologie@gmail.com.

Indien het met de zool echt niet gaat en/of er irritatie optreed, dient u contact met de registerpodoloog op te nemen. Blijf zeker niet doorlopen tot de nacontrole na 6 weken.

*De praktijk neemt geen verantwoording voor aanpassingen aan de zolen die door u of een ander zijn gemaakt.