Schoenadvies

ADL (algemeen dagelijks leven) en sport

In de branche van podologie en voetverzorging wordt ADL-schoeisel onderscheiden van sportschoeisel. ADL staat voor: Algemeen Dagelijks Leven. Daartoe behoren alle activiteiten in het dagelijkse leven met uitzondering van sportactiviteiten. ADL-schoeisel bestaat dus uit alle modeschoenen en alle werk- of veiligheidsschoenen. Op het gebied van comfort is voor deze schoenen de laatste decennia een enorme ontwikkeling zichtbaar geworden. Individuele (orthopedische) aanpassingen kunnen steeds vaker uitgesteld worden.

Voor de tweedeling met sport is gekozen omdat de sport in al zijn variaties zoveel specifieke (afwijkende) eisen aan het schoeisel stelt, gerelateerd aan de betreffende sport.

Schoenen: Wat zijn goede schoenen?

Dat alleen dure schoenen goed zijn is een fabeltje. Ook goedkope schoenen kunnen prima aan het label “goede schoenen” voldoen (zelfs sportschoenen). Maar waar moet u op letten? Hieronder enkele tips:

· Vrije ligging van de tenen in lengte, breedte en hoogte. De tenen mogen ook tijdens het lopen de neus van de schoen niet raken.

· Voor een goede afwikkeling dient het balpunt (breedste gedeelte van de voorvoet) in het balpunt van de schoen te liggen, wat tevens het diepste punt van de schoen behoort te zijn.

· De loopzool behoort een goede schokdemper te zijn: niet zo slap als een rubberlaars, niet zo stug als een klomp en niet zo dun als een ballerina.

· Om te voorkomen dat er druk op de buitenenkel ontstaat wordt de buitenenkel van de schoen lager uitgesneden dan de binnenenkel.

· De wreefsluiting van de schoen moet bij de wreefhoogte van de voet passen.

· Draagt de schoen goed? Hakhoogte en ronding van de bal van de voet naar de teen moeten overeenkomen anders draagt de schoen niet lekker.

· De hielversteviging behoort stevig te zijn en overeen te komen met de hielronding.

· De schoen mag in het midden niet doorzakken.

Aangepast schoeisel

Ondanks het enorme aanbod aan (kwaliteits) confectieschoenen komt het voor dat een individuele toepassing nodig is. In dit geval spreken we van (semi-) orthopedisch schoeisel of aanpassingen aan confectieschoenen.

Het is steeds vaker mogelijk orthopedische voorzieningen aan confectieschoenen aan te brengen die voldoende adequaat zijn als oplossing voor een problematische voet. Dit gaat dus over individuele aanpassingen en opbouwmogelijkheden aan een confectieschoen.