Kinderpodologie

Kinderen maken een groeiontwikkeling door. Hierbij moeten botten, spieren en pezen zich aanpassen en ontwikkelen aan de nieuwe verhoudingen in het lichaam. Het lijkt dan ook wel eens dat kinderen afwijkingen vertonen in bepaalde delen van het lichaam, denk hierbij bijvoorbeeld aan platvoeten, X-benen, O-benen, enzovoort. Toch hoeft dit geen afwijking te zijn, maar iets wat bij de normale groei en ontwikkeling hoort.

De podoloog kan in een consult uitleggen of de groei van uw kind op normale wijze verloopt of dat deze afwijkt. De podoloog kent het terrein van klachten die voortkomen uit normale groei, ook bij het sportende kind. Om het groeiproces te blijven volgen kunnen er vervolg afspraken gemaakt worden voor periodieke metingen.

Bij slechts een kleine groep kinderen is een kleine aanpassing in de schoen voldoende om het groeiproces in goede banen te leiden.

Kinderschoenen

In de jaren ’70, ’80 en ‘90 werden kinderschoenen met orthopedisch voetbed enorm gepromoot. Totdat dr. J.D. Visser, als autoriteit op dit gebied, met een heel duidelijk andere mening kwam. Orthopedische chirurgen schaarden zich achter dr. Visser, er verschenen steeds meer studies waarin het gebruik van steunzolen voor kindervoeten werd afgeraden.

Met de huidige kennis is de conclusie getrokken dat een goede kinderschoen aan de volgende criteria moet voldoen:

  • goed zweet absorbeert (kinderen zweten verhoudingsgewijs meer door hun voeten dan volwassenen);
  • een goede pasvorm heeft die past bij het voettype (om afknellen of schuiven te voorkomen) met de goede lengte en breedte;
  • soepel en licht van gewicht is;
  • zonder corrigerend voetbed of “orthopedische ondersteuning”.

En het advies voor jonge kinderen zal altijd zijn: als de schoen binnenshuis uit kan, laat de schoen dan uit. De voet wordt dan niet belemmerd in de normale groei. Buitenshuis biedt een schoen bescherming.