UTRECHT

                                                                             > nieuwe site
PraatNederlands bezocht op Maandag 
7 November 2016 het Catharijnehuis in de 
Catharijnesteeg 7,3512 NZ Utrecht
Bij het stadskantoor kwam ik in contact met de Chinese vrouw die tijdelijk bij de dagopvang komt en sinds kort als dakloze door het leven gaat.

Het stadhuis naast het Centraal station in Utrecht.nl is een vrij toegankelijke ruimte.


Zoekend naar een woning verteld ze mij over haar moeilijke situatie, dat ze 1 van de weinig vrouwen is die bij het opvangcentrum komt en dat ze een conflict heeft en zich angstig en onveilig voelt. Ook laat ze mij haar gezicht zien die vol schilfertjes zit door een huiduitslag en huid uitdroging. 

Na een goed gesprek besluit ik haar deze Maandag te helpen door met haar mee te gaan. Eerst wil ze haar verhaal uitprinten en op de post doen. Ze doet een klacht over haar situatie en het feit dat ze door mannen begluurt word en geen ruimte krijgt in de gangen van de nachtopvang. Ze woont al 25 jaar in Nederland en heeft zelfs diverse studies gedaan, maar door een noodsituatie heeft ze haar huis in Den Haag moeten verlaten en zoekt ze nu contacten in Utrecht om een woning te vinden.
In de dagopvang krijgt ze een discussie met 1 van de beheerders.

Na een gesprek met de beheerder krijg ik te horen dat de stichting op vrijwilligers leeft en zoekend is naar nog wel 60 vrijwilligers. Met nu ongeveer 80 vrijwilligers proberen ze de dagopvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Met gratis thee, soep en brood willen ze voornamelijk de hulpvragende mannen helpen. Op deze dag is de Chinese dame de enige vrouw. 

Binnen word gerookt en er ontstaat zelfs even een discussie tijdens ons gesprek, door een bezoeker die mij vraagt om te schrijven over deze problematiek.
Hij voelt zich achtergesteld en oneerlijk behandeld, Hij krijgt geen soep en mag niet achter de toonbank, maar ziet een andere man dit wel doen en die heeft we een soep gekregen.
Hoe oneerlijk dit ook lijkt ... er schijnt een reden te wezen voor deze dialoog/discussie.
Na dit moment ontstaat er een onvoorstelbare ergenis bij de medewerker naar mij toe, omdat een man mij om hulp vraagt en daardoor een bepaalde stress en spanning naar hem toe creëert.

De medewerker van het Catharijnehuis verzoekt mij weer weg te gaan, dus ik drink mijn thee op die ik van de Chinese vrouw heb gehad en ga weer terug naar Alkmaar.  
S'avonds bel ik met de Chinese vrouw die in de opvang een warme maaltijd aan het eten is (Macaroni) ... ze verteld me dat de man die om hulp vroeg is opgepakt door de politie. Er is meer aan de hand dan ik kan bevatten, dus ik maak een afspraak met haar om gauw weer contact te hebben.

http://www.catharijnehuis.nl/


Comments