_

depressie kenmerken

Praktijk K.A.Keizer - kinderpsychiater 


Een depressie is meer dan je somber,  verdrietig of depri voelen. Depressie is een "stoornis", een "ziekte", die behandeld kan worden. Zie ook ziekte of probleem voor algemene inlichtingen.
 

(onderstaande tekst downloaden) Waar heb je last van? 
Je voelt je niet alleen somber en neerslachtig, maar je hebt ook nauwelijks belangstelling voor dingen en mensen om je heen. Je beleeft nergens plezier aan. Daarbij komt dat je je vaak hulpeloos en hopeloos voelt. Je hebt het idee dat je aan jouw toestand niets kunt veranderen en dat er nooit een einde aan kan komen. Je kunt met moeite beslissingen nemen. Je voelt je waardeloos. Je hebt het geloof in jezelf en anderen verloren. Daarnaast zijn er slaapproblemen, vermoeidheid en verlies van eetlust. Door een verstoorde tijdsbeleving lijken de uren voort te kruipen. Veelal zijn de klachten 's ochtends het sterkst aanwezig.  


Hoe vaak komt het voor?

Bij volwassenen is depressie één van de belangrijkste geestelijke gezondheidsproblemen in de wereld. Volwassenen hebben 10% tot 17% kans om een depressie te krijgen. Ook kinderen kunnen depressief worden. Bij jongeren schat men dat 5% tot 45% een depressie heeft. Meisjes hebben iets vaker depressies dan jongens.  

Hoe wordt een depressie vastgesteld? 

Bij kinderen kost het herkennen van een depressie meer moeite dan bij volwassenen. Kinderen vertonen vaak gedrag dat helemaal niet aan een depressie doet denken. Zij gedragen zich bijvoorbeeld agressief, opstandig of vijandig. Of ze reageren impulsief of rusteloos. Ze zijn voortdurend in beweging. Een depressie bij kinderen komt dus vaak niet overeen met het beeld dat we hebben van depressie bij volwassenen: bedroefd, neerslachtig en somber. De depressie van een jongere tussen ± 16 en 20 jaar kan lijken op die van een volwassene. Dikwijls stelt men echter vast dat de depressie zich manifesteert via totaal verschillende kenmerken of gedragingen, bijvoorbeeld vandalisme. Dit maakt dat het stellen van de diagnose moeite kost. 
 

Wat lijkt erop maar is het niet? 

Een paar dagen ergens van balen is nog geen depressie. Soms ben je verdrietig omdat er iets ergs is gebeurd zoals het overlijden van iemand. Of je hebt iets ergs meegemaakt zoals een beroving. Deze gevoelens lijken op een depressie maar ze duren korter en de oorzaak is duidelijk. Jongeren in de puberteit kennen dagen met sombere buien, maar deze buien duren kort. Er zijn ook veel dagen bij pubers waar er niets aan de hand is. Dat hoort bij de puberteit en is niet hetzelfde als een depressie. 


terug

 
 
ĉ
K.A. Keizer,
14 jul. 2009 12:16