praatdokter_

boeken over autisme

Praktijk K.A.Keizer - kinderpsychiater 


Er zijn talloze boeken geschreven over kinderen met contactproblemen, zowel door kinderen of pubers zelf, door hun ouders of speciaal vóór kinderen. Hier een keuze uit het aanbod.

 • MAFKEZEN EN HET ASPERGER-SYNDROOM  
  De auteur van het boek is dertien jaar en hij heeft zelf het syndroom van Asperger. Theorie, humor en uitermate praktische tips van gymles tot afspraakjes. Vertaald uit het Engels.

  Luke Jackson, Uitgeverij Nieuwezijds 2003, 
  ISBN 9057121689. € 19,95 
   
 • HET WONDERBAARLIJKE VOORVAL MET DE HOND IN DE NACHT
  Een boek over een jongen met het syndroom van Asperger. Het bijzondere van dit boek is dat het van binnenuit beschreven wordt. Iemand zei mij over dit boek: "Nu eens niet over allerlei symptomen van Asperger maar positiever". Het is een ontroerende roman die ogenschijnlijk over een vermoorde hond gaat. Het heeft wat weg van een triller. Vert. uit het Engels. 14+ jaar. 
  Mark Haddon, 
  Uitgeverij Contact 2003, 
  ISBN 90254 26050. € 19,90 
   
   
 • DE DINOMAN EN HET MUZIEKMEISJE
  De auteur is moeder van twee autistische kinderen. Ze beschrijft van dichtbij over de hinder nissen die het opvoeden meebrengt. 
  Ginette Wieken, Uitgeverij Nieuwezijds 2003, 
  ISBN 90 57121778. € 16,95
   
   
 • LIEVE GABRIËL
  In deze autobiografische roman beschrijft de vader in een brief aan zijn autistische zoontje hoe hij probeert om met hem om te gaan 
  en hoe hij zich verwondert. Vertaald uit liet Noors.
  Halfdan Freihotv, Uitgeverij De Geus 2005, 
   
  ISBN 904450 6277. € 16,90 
   
 • HET BOEK JOB
  In dit boek probeert de schrijfster Lydia Rood door te dringen in de wereld van haar autistische broer Job. Aan de hand van gesprekken met zijn moeder, vader, broers en zussen, en de mensen die beroepshalve met hem te maken hebben, doet Job zelf een wanhopige poging te be-schrijven hoe het is autistisch te zijn. Heel voorzichtig opent hij een kiertje naar zijn eigen wereld. In deze pocketeditie is bovendien te lezen hoe het nu, zoveel jaar later, met Job gaat. 

Kinderboeken

 • STIJN IS ANDERS
  Kaat 
  kijkt soms met verbazing naar haar broertje. Stijn luistert namelijk niet naar zijn mama, bij wil niet opstaan en hij eet liever koek, want boterhammen eet bij niet. Maar hij is niet stout, hij is gewoon anders! Kaat mag een dag gaan doen wat Stijn altijd al doet, maar of dat wel zo leuk is? Autisme wordt zo invoelbaar neergezet. Door de grote sobere prenten van Ingrid Godon krijgt het boek extra warmte. Een mooi veilig boek! 5+ jaar. 
  Marleen Vanvuchelen 
  & Ingrid 
  Godon, Uitg. Lannoo, ISBN 9020948342, € 11,95.
 • BIG
  Lizzy hoort er niet bij, ze is trager dan de andere kinderen en heeft speciale gewoonten. Lizzy komt steeds meer onder invloed van een nieuw meisje, dat zich Big noemt. 
  Lizzy durft zich nauwelijks tegen deze bazige Big te verzetten. Totdat de zaken uit de hand beginnen te lopen. Als geen ander weet Mireille Geus het beklemmende machtsspel vang Big neer te zetten. 9+ jaar. Winnaar van de Gouden Griffel 2006.
  Mireille Gerts, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 90 56377361, € 11,95.
   
 • DE WERELD VAN LUUK
  Luuk wil graag spelen met andere kinderen, maar weet niet goed hoe dat moet. Hij wil zo graag zijn mooie verzamelingen laten zien -  want bij heeft er veel. Kinderen willen altijd 
  zo veel en zo snel, dat snapt Luuk niet zo goed. Zijn ouders begrijpen hem gelukkig wel. Het boek is een luikje naar de wereld van autistische kinderen. 6+ jaar. 
  Martine 
  Delfos, Uitgeverij Nino, ISBN 908560513X, € 11,50

 • HEIBEL IN MIJN HOOFD
  door Guurtje Leguijt. Maarten lijkt een gewone jongen die graag gaat zwemmen, gek is op pannenkoeken en het spannend vindt om naar een geheime hut in het bos te gaan.
  Toch is Maarten anders. Van buiten zie je dat niet. Het lijkt alleen net of hij heel snel boos is. Maarten heeft het gevoeld alsof hij de hele dag moet vechten tegen boosheid en angst. Eigenlijk vecht hij tegen zichzelf. Soms wint hij, maar dat merkt niemand, Ze merken het alleen als hij verliest, want dan wordt hij boos en doet onaardig tegen zijn vrienden en zijn tweelingbroer Marijn. 


   

 terug