TV, computer, games

Praktijk K.A.Keizer - kinderpsychiater


Weet u wat uw kind op de computer doet of waar het op TV naar kijkt?

Ik vraag ouders om voor hun kind bewust TV- programma's uit te kiezen die hun kind mag zien. En verder om mee te kijken met hun kind naar die programma's, zodat zij er achteraf (of tijdens de uitzending) met hun kind over kunnen praten. Hun kind raakt dan minder snel «in trance», het kan zich na afloop gemakkelijker losmaken van het beeldscherm. Als ouders niet in de gelegenheid zijn mee te kijken, moeten zij ervoor zorgen hun kind zoveel mogelijk Nederlands gesproken films te laten kijken waarin «reële» gebeurtenissen plaats vinden waarvan zij als ouders achter kunnen staan dat hun kind dit meemaakt. Dit betekent dat veel tekenfilms, bijv. Pokémon, afvallen.

Adviezen van Stichting Beeld en Geluid:
- weet wat uw kinderen kijken. Zelf meekijken is het beste. Kan dat niet, zet dan een DVD aan.
- praat tijdens het kijken over wat er te zien is.
- let goed op de reactie van uw kind: niet alles wat geschikt is voor zijn leeftijd, hoeft voor hem geschikt te zijn.
- Spoel de reclame door, dat voorkomt zeuren in de supermarkt.
- Zet de TV uit als een programma klaar is.

Mijnkindonline is een homepage over de invloed op kinderen van computerspelletjes die zij spelen. Tips om met een puber over TV of internet te praten:

1.                          Grijp kleine voorvallen in het dagelijks le­ven aan, zoals een tv-programma, iets in de krant, zoals een TV-programma of een verhaal over school.

2.                          Neem vragen van kinderen altijd serieus en geef altijd antwoord. Als je het geven van een antwoord moet uitstellen, maak dan je belofte waar en kom er later op terug.

3.                          Voorkom gezichtsverlies van een kind. Als hij of zij aangeeft ergens niet op door te willen gaan, laat dat dan zo.

4.                          Kies situaties waarin je een puber niet recht in de ogen hoeft te kijken: naast elkaar in de auto, samen de hond uitlatend of staan aan de afwas zijn goede momenten.

5.                          Luister vooral en breek niet te snel in tij­dens een verhaal. Stel vooral vragen die het kind stimuleren om nog meer te vertellen.

6.                          Probeer niet ten koste van alles het altijd beter te weten of met de juiste oplossingen te komen, maar stimuleer een kind zelf hard­op na te denken.

7.                          Voorkom dat je alleen over risico's en geva­ren praat.

8.                          Voorkom dat je alleen nog praat wanneer er iets misgegaan is.

9.                          Blijf proberen om contact te houden, ook al lijkt je tiener onbereikbaar. Stel grenzen en blijf duidelijk maken wat jij en je partner vin­den van dingen. Ook al gaan ze tegen je in, het geeft pubers juist steun.

10.                     Als praten echt niet meer lukt, is schrij­ven een optie. Ga e-mailen, whatsappen, twitteren of iets dergelijks.

  • MyBee is een gratis kinderbrowser (internet- toegangsprogramma) met internetsites voor kinderen tot ongeveer 11 jaar. Het is de eerste kinderbrowser waarbij ouders gebruik kunnen maken van elkaars kennis en ervaring. Daarbij worden ze ondersteund door een professionele redactie die goede websites signaleert en beoordeelt op geschiktheid voor een bepaalde leeftijd.

  • Een overdruk van een artikel uit het computertijdschrift "Computer!Totaal" over programma's met betrekking tot "ouderlijk toezicht". Internet filterprogramma's met spelletjessites die voor kinderen geschikt zijn, zijn bijvoorbeeld Krowser (jongere kinderen) en Easybee (iets oudere kinderen). U stelt zelf in welke websites Uw kind mag bezoeken. Soms kunt U hier de tijd bewaken dat Uw kind op internet mag van U.

  • Enkele boeken over dit onderwerp zijn "Gameverslaving" van Lemmens en "Mijn leerling Online" van Pardoen en Pijpers. 

terug 

 
 
Ċ
K.A. Keizer,
13 jul. 2009 13:52