praatdokter_

ADHD/ADD - wat is dat?

Praktijk K.A.Keizer - kinderpsychiater 


ADHD is een Engelse afkorting en staat voor 
Attention Deficit Hyperactivity Disorder,
ofwel Aandachtstekortstoornis met of zonder Hyperactiviteit.
Het gaat dus niet om een eventueel tekort aan liefde of aandacht van de ouders. (deze tekst downloaden)

Waar heb je last van? 

Als je ADHD/ADD hebt, kun je van veel verschillende verschijnselen last hebben. Deze verschijnselen hoeven niet allemaal tegelijk voor te komen. Er zijn verschillende kenmerken van ADHD/ADD: 

Aandachtsproblemen en/of concentratieproblemen

Deze dromerige kinderen zijn vaak vergeetachtig. Hebben moeite met details. Raken hun spullen kwijt. Raken snel afgeleid. Doen van alles tegelijk. Kunnen niet blijven luisteren. Wat tegen je gezegd wordt, gaat het ene oor in en het andere uit. Moeilijk op één ding kunnen concentreren. Zij hebben vaak moeite om aan het werk te gaan of om 's ochtends hun taken te doen, in elk geval in de goede volgorde. En als U hem/haar wat vraagt, kunnen zij verschillende opdrachten amper onthouden.

Impulsiviteit 
Meteen doen, niet eerst nadenken. Gedachten 'eruit flappen'. Voordringen zonder er erg in te hebben. Voor je beurt spreken, vaak ook omdat je bang bent te vergeten wat je wilt zeggen. 

Hyperactiviteit 

Altijd een gevoel van onrust in je lijf. Aandrang om te gaan bewegen. Voortdurend friemelen met de handen of met een voorwerp. Tikken met de voeten. Doorpraten alsof er geen rem is. Gespannen zijn en blijven. Moeilijk tot rust komen. Beweeglijk zijn in de slaap.


Voor onderzoek op mijn polikliniek moeten de beide Pelhamlijsten, zie onder ADHD-onderzoek, ingevuld worden. Kinderen met ADD kunnen profijt hebben van een benadering waarbij zij leren wat zij stap voor stap moeten doen als zij aanvangen met een bepaalde taak, thuis of op school, zoals bij het begin van een les. Hier besteedt de leidraad "hoe begin ik aan mijn werk", aandacht aan. Het is een onderdeel van de methode van Kaat Timmerman.

Executieve functies
Sommige kinderen drijven hun ouders tot wanhoop, omdat ze altijd te laat op school komen, hun huiswerk niet kunnen plannen of slecht met teleurstelling en boosheid kunnen omgaan. Vaak snappen zulke kinderen heel goed dat ze iets fout doen. Ze zijn alleen niet in staat om hun gedrag te veranderen. Recent onderzoek laat zien dat ze tekortschieten op de zogeheten ‘executieve functies’, de hersenfuncties die verantwoordelijk zijn voor zaken als plannen en het reguleren van emoties. Deze problemen zijn niet specifiek voor ADHD maar kunnen bijvoorbeeld ook voorkomen bij kinderen met contactproblemen.

Hoe vaak komt het voor? 

ADHD/ADD komt voor op alle leeftijden, van pasgeboren kinderen tot en met ouderen. ADHD/ADD is een stoornis die niet overgaat. Je kunt ermee leren leven of er in de loop van de tijd minder last van krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat zeker 3% van alle kinderen ADHD/ADD heeft. Dat betekent dat er in bijna elke schoolklas wel één ADHD-er zit! ADHD/ADD is de diagnose die kinderpsychiaters tegenwoordig het meest stellen. 


terug 

 
 
ċ
adhdwatis.doc
(49k)
K.A. Keizer,
3 jul. 2009 12:12