Υπερήφανα, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας ανακοινώνει τη συμμετοχή της στο διεθνές εξειδικευμένο πρόγραμμα UN CC:LEARN και την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού κύκλου με θέμα: «Παιδιά και Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με την Ελβετική Κυβέρνηση.

Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR), Palais des Nations Geneva, Switzerland, 29 Ιουλίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η CC:LEARN των Ηνωμένων ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ είναι μια συνεργασία από περισσότερους από 30 πολυεθνικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν τις χώρες να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν συστηματική, συνεχή και προσανατολισμένη γνώση της κλιματικής αλλαγής. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η CC:LEARN υποστηρίζει την ανταλλαγή γνώσεων, προωθεί την ανάπτυξη κοινών μαθησιακών υλικών για την κλιματική αλλαγή και συντονίζει τις παρεμβάσεις μάθησης μέσω της συνεργασίας των οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων εταίρων. Σε εθνικό επίπεδο, η CC:LEARN υποστηρίζει τις χώρες στην ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών μάθησης σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Μέσω της δέσμευσής της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, η CC:LEARN βοηθά στην εφαρμογή του άρθρου 6 της UNFCCC σχετικά με την κατάρτιση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και το πρόγραμμα εργασίας της Ντόχα για την περίοδο 2012-2020. Η χρηματοδότηση του CC:LEARN παρέχεται από την Ελβετική Κυβέρνηση και τους εταίρους του ΟΗΕ. Η Γενική Γραμματεία του CC:LEARN φιλοξενείται από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας του ΟΗΕ (UNITAR).

Αυτή η εξειδικευμένη ενότητα εισάγει το θέμα των παιδιών και την αλλαγή του κλίματος, με στόχο να παρέχει μια προοπτική του παιδιού σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας κρίσης της κλιματικής αλλαγής. Η ενότητα καλύπτει τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά είναι και μπορούν να επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος.

Εξετάζει πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των παιδιών στην κλιματική αλλαγή και εξετάζει τα οφέλη των προτεινόμενων μέτρων μετριασμού. Θεωρεί επίσης λύσεις σε αυτό το θέμα, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των παιδιών ως παράγοντες της αλλαγής και στον κεντρικό ρόλο των κυβερνήσεων στον τομέα της προστασίας των παιδιών. Παρέχονται παραδείγματα για την απεικόνιση των εννοιών που καλύπτονται από την ενότητα.

Η ενότητα μαθημάτων αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε από την UN CC: Learn (www.uncclearn.org), σε στενή συνεργασία με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).

Ομάδες στόχου

Η ενότητα παρέχει σαφείς, συνοπτικές και ενημερωμένες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να εξετάσουν την κλιματική αλλαγή από την οπτική γωνία του παιδιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα ακροατήρια:

• • Δημόσιοι υπάλληλοι σε εθνικά υπουργεία, επαρχιακές υπηρεσίες και τοπικές αρχές που εργάζονται στον τομέα της αλλαγής του κλίματος, των παιδιών / της νεολαίας και της ανάπτυξης.

• • Διευθυντές του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταίρων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλλαγής του κλίματος και / ή της προστασίας των παιδιών.

• • Σχολή, ερευνητές και φοιτητές. και

• • Πολίτες / νέοι / σπουδαστές.

Δομή μαθημάτων και στόχοι μάθησης

Αυτή η εξειδικευμένη ενότητα έχει πέντε τμήματα:

1. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά

2. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των παιδιών στην κλιματική αλλαγή

3. Τα οφέλη του μετριασμού της αλλαγής του κλίματος για τα παιδιά

4. Ενδυνάμωση των παιδιών να δράσουν για την κλιματική αλλαγή μέσω της εκπαίδευσης

5. Πρόγραμμα για την αλλαγή του κλίματος για τα παιδιά

Στόχοι μάθησης

Με την ολοκλήρωση αυτής της εξειδικευμένης ενότητας, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

• • Εξηγήστε πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά.

• Περιγράψτε πώς τα μέτρα για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μπορούν να ωφελήσουν τα παιδιά.

• • Παρουσιάζουν βασικά μέσα και καλές πρακτικές για την ενδυνάμωση των παιδιών να ενεργούν για την αλλαγή του κλίματος.

• • Προσδιορίστε τις ευκαιρίες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Μεθοδολογία, Πιστοποίηση και Ανατροφοδότηση

Η ενότητα περιλαμβάνει ένα διαδραστικό μάθημα και μια δοκιμασία. Ο εκπαιδευόμενος πρέπει να περάσει ένα κουίζ προκειμένου να λάβει το πιστοποιητικό ολοκλήρωσης. Η ενότητα περιέχει έναν πλούτο συνδέσμων με άλλους πόρους για την αλλαγή του κλίματος και ως εκ τούτου αποτελεί πύλη για πιο εμπεριστατωμένες και ειδικές πληροφορίες.

Το κουίζ αξιολογεί την επίτευξη των μαθησιακών στόχων της ενότητας. Μόλις ο φοιτητής αποκτήσει τουλάχιστον το 70% στο κουίζ, μπορείτε να λάβετε ένα πιστοποιητικό ολοκλήρωσης.

Βασικές αναφορές

UNICEF (2015). Εκτός αν δράσουμε τώρα: οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα παιδιά

UNICEF (2015). Παιδιά και το μεταβαλλόμενο κλίμα: Λήψη δράσης για να σώσει τη ζωή

Τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα (2016). Προσαρμογή στο επίκεντρο του παιδιού: Εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα

UNICEF (2015). Γιατί η βιώσιμη ενέργεια έχει σημασία για τα παιδιά

UNICEF (2016). Καθαρίστε τον αέρα για τα παιδιά

UN CC: Μάθετε (2013). Οδηγός πόρων για την εκμάθηση της προηγμένης μάθησης σχετικά με την ενσωμάτωση της αλλαγής του κλίματος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

#CCLearnAlumni