Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής 
«Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού».


Με την ευκαιρία του Επετειακού Έτους Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας προκηρύσσουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τίτλο: 
  
«Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού» 

Ο διαγωνισμός αφορά στην δημιουργία ζωγραφικών έργων αφιερωμένων στον εορτασμό των 2500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Βασικός σκοπός μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης των μαθητών και η άνθηση του διαπολιτισμικού καλλιτεχνικού διαλόγου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να συνεργάζονται, να ερευνούν, να εκφράζονται, να δημιουργούν και να επικοινωνούν. 

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέους τρόπους διδασκαλίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η σύνδεση του σχολείου με το κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η εστίαση στην σπουδαιότητα της ιστορίας ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής μας και στο έντονο ενδιαφέρον των παιδιών και εφήβων για το επίκαιρο αυτό ζήτημα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον πολιτισμό και στο ελεύθερο πνεύμα, στην υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας.