Θεωρία Συνόλων (προπτυχιακό)

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2019-1020

ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ-ΕΚΠΑ


Διδάσκων: Κ. Πούλιος.

Επικοινωνία: costas314@gmail.com 

Γραφείο: 209. Ώρες γραφείου: Τρίτη 09:30-11:00 και Τετάρτη 11:00-12:00. 

Ώρες και αίθουσες διδασκαλίας: 

Προτεινόμενα συγγράμματα:

Βαθμολόγηση: Θα γίνει μια τελική εξέταση στο τέλος του εξαμήνου. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα δοθούν ασκήσεις, οι οποίες θα μετράνε στο τελικό βαθμό το πολύ μία μονάδα, εφόσον στην τελική εξέταση ο βαθμός σας είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 5. Επίσης, κατά την παράδοση των ασκήσεων θα γίνεται προφορική εξέταση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.


(Σε αυτό το πεδίο θα βλέπετε ανακοινώσεις σχετικές με: ακυρώσεις μαθημάτων, αναπληρώσεις μαθημάτων)

Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020.

Ακύρωση μαθήματος: Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος, την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου δεν θα γίνουν μαθήματα. Κατά συνέπεια, η έναρξη του μαθήματος αναβάλλεται για την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Για το μάθημα που χάνεται, θα υπάρξει αναπλήρωση, σε ημέρα και ώρα που θα συζητηθεί στην τάξη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Στο τέλος των μαθημάτων, θα ζητηθεί από τους φοιτητές να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και να αξιολογήσουν τον διδάσκοντα. Οι απαντήσεις θα αναρτηθούν εδώ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


(Σε αυτό το πεδίο θα μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία των παραδόσεων)

Εβδομάδα 17/02-23/02.

Εβδομάδα 24/02-01/03.

Εβδομάδα 02/03-08/03.

Εβδομάδα 09/03-15/03.

Στη συνέχεια, αναφερθήκαμε στις οικογένειες. Οικογένεια σε ένα σύνολο Χ είναι μια συνάρτηση από ένα σύνολο δεικτών Ι στο Χ. Επειδή όμως δεν μας ενδιαφέρει τόσο η συνάρτηση αλλά κυρίως το σύνολο τιμών αυτής, για αυτό το λόγο την ονομάζουμε οικογένεια και αλλάζουμε κάπως το συμβολισμό μας.

Τέλος, αρχίσαμε την προσπάθεια να ορίσουμε και να μελετήσουμε τους φυσικούς αριθμούς.  Ακολουθώντας τον τρόπο του von Neumann, ορίσαμε αρχικά την έννοια του επαγωγικού συνόλου. Ένα σύνολο λέγεται επαγωγικό αν περιέχει το κενό σύνολο και επιπλέον, αν περιέχει κάποιο σύνολο Χ, τότε περιέχει και τον επόμενο του Χ. (Ο επόμενος του Χ είναι το σύνολο Χ ένωση με το μονοσύνολο {Χ}.) Ένας φυσικός αριθμός είναι ένα σύνολο με την ιδιότητα να ανήκει σε κάθε επαγωγικό σύνολο. Για παράδειγμα, το κενό σύνολο είναι ένας φυσικός αριθμός, που τον συμβολίζουμε με 0. Στη συνέχεια, διατυπώσαμε το Αξίωμα του απείρου, σύμφωνα με το οποίο δεχόμαστε ότι υπάρχει ένα επαγωγικό σύνολο (την ύπαρξη ενός τέτοιου συνόλου δεν μπορούμε να την αποδείξουμε με τα υπόλοιπα αξιώματα). Χρησιμοποιώντας το αξίωμα του απείρου, αποδείξαμε ότι υπάρχει ένα σύνολο που έχει ως στοιχεία ακριβώς όλους τους φυσικούς αριθμούς. Το σύνολο αυτό το συμβολίζουμε με ω. Επίσης, αποδείξαμε ότι το σύνολο ω είναι το μικρότερο επαγωγικό σύνολο (δηλαδή είναι επαγωγικό και επίσης είναι υποσύνολο κάθε άλλου επαγωγικού συνόλου). Τέλος, αποδείξαμε ότι η τριάδα (ω,0,S) είναι ένα σύστημα Peano, δηλαδή ικανοποιεί τα Αξιώματα του Peano.

Εβδομάδα 16/03-22/03. 

Εβδομάδα 23/03-29/03. 

ΕΓΓΡΑΦΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ


(Σε αυτό το πεδίο θα βλέπετε τα έγγραφα σχετικά με το μάθημα π.χ. ασκήσεις, θέματα κτλ.)