Kratka zgodovina postavitev klopotcev v Malečniku
                                                                                    
Društvo upokojencev Malečnik je sprva postavljalo svoj klopotec na domačiji g. Knehtla, ki ga je tudi izdelal in podaril. 

To mesto pa ni bilo najbolj ustrezno, ker je bilo bolj oddaljeno od centra kraja. Dogovorili so se s krajani in klopotec prestavili na Ženik na vrh hriba in to je bila kar prepoznavna točka in klopotec   se je videl že od daleč. Vse bi bilo v redu, če se ne bi pojavil problem – klopotec je ljudi motil, tako da je večino svojega časa bil zavrt!          

Klopotec postavljen na domačiji g. Knehtla                                                                         Na tem mestu je domoval samo dve leti.    

      Lokacija
 
Zato se je društvo upokojencev v tem letu odločilo za postavitev novega, manjšega in tudi lažjega klopotca, ki ga je možno postaviti ročno.                                                 

Predhodni klopotec, ki je bil veliko težji, so namreč postavljali s pomočjo dvigala, postavitev pa je bila zahtevna in nevarna.

Lokacija postavljanja novega klopotca je bila tokrat kar sredi "trga", to je v faroškem vinogradu pred farno cerkvijo v Malečniku. 
     Postavitev 

Pred postavitvijo je bila sveta maša, postavitev je potekala na tradicionalen način, klopotec so pripeljali s parom konj in ga seveda zaradi njegove majhnosti postavili ročno. Najprej se je v celoti postavil stol in nato še vetrnica.

 

Na koncu postavitve je g. župnik Jože Lipovšek klopotec blagoslovil, nas postavljače pa počastil s svojim sladkim vincem.


 

  
  
 

Ves čas je potekal tudi bogat kulturni program. Povezoval ga je g. Oskar Neuvirt, ki je natresel veliko šal na račun današnjega časa. Nastopili so tudi pevci, recitatorji in nepogrešljiva harmonika našega župnika Jožeta, ki prav v tem času obeležuje 10 let delovanja v našem kraju Malečniku oziroma fari Sv. Petra, za kar mu je društvo upokojencev izročilo nagrado.

Povezovalec programa Oskar Neuvirt                                                                            Predsednik društva upokojencev Jauševec Karel


  
 

Skupinski posnetek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Društvu upokojencev Malečnik bi se rad zahvalil za zaupanje, da so se odločili za nakup mojega klopotca, ki jim ga bom tudi postavljal.

  Hvala.                                                               Miran Jelen