Official holidays in Turkey

1 януари-Нова година
(Новогодишният ден)
 
23 април-Ден на Националния Суверинитет и Ден на детето
 (Денят на Националната независимост)

19 май Ден на Младежта и Спорта и Ден в Памет на Ататюрк
(възпоменателният ден на Ататюрк,честващ неговия рожден ден и деня,в който той е слязъл на сушата в Самсун,слагайки начало на движението за независимост)

30 август-Ден на Победата
(По повод победата на турската армия в Гръцко-турската война, 1919-1922 г.)
(Зафер Байрам или Денят на Победата,в чест на турските победи над гърците през 1922 г.,по време на турската война за независимост)

29 октомври-Ден на Републиката
(Джумхурийет Байрамъ или Денят на Републиката ,честващ обявяването на Турската република от Ататюрк през 1923 г.)
Photobucket
10 ноември (годишнината от смъртта на Ататюрк-отбелязва се с мълчание в цялата страна от 9.05 ч.)
 
В добавък има още два мюсюлмански празника,чиито дати варират:
Шекер Байрамъ (Seker Bayrami-Сладък Празник)
Шекер Байрамъ отбелязващ края на Рамадана
и
Курбан Байрам-важен религиозен празник(Kурбан Байрам)
Курбан Байрамъ (Kurban Bayrami-Празник на Жертвоприношението)

Вземете предвид,че мюсюлманските религиозни празници са основани върху лунния календар и се изместват с около 10 дни всяка година.

 
 Ден на учителя - 24 ноември.


Много правителствени- и бизнес-офиси затварят по обяд,обикновено в 12.30 или в 13 ч.,в деня преди официалните празници,като религиозните Байрами и Деня на Републиката.Ако религиозния празник продължава три или четири дни от работната седмица,правителството често обявява и останалите дни от седмицата за почивни.Все пак,такива решения се взимат около месец преди самия празник.


АНКА: Общо 113 дни ще почиват през 2009 г. работещите в Турция
01 януари 2009 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. През 2009 г. работещите в Турция няма да могат да почиват толкова дълго, колкото през изминалата 2008 г., предава информационната агенция АНКА. През тази година, за разлика от 2008 г., началото или краят на религиозните празници не съвпада с края на работната седмица и така не може да се образуват дълги ваканции от по 9 дни. Ако междувременно Министерският съвет не вземе някакво друго решение, през 2009 г. работещите ще почиват 104 дни - в края на всяка седмица, и допълнително 9 дни по време на религиозни и национални празници, или общо 113 дни. През изминалата 2008 г. неработни в Турция бяха близо 120 дни, отбелязва агенцията.


Календар,празници и работно време

Макар че е страна с преобладаващо население с мюсюлманско вероизповедание,Турция е светска държава от 1928 г.Там е в сила Григорианският,а не Ислямският календар.Ето защо почивен ден е неделя (pazar),а не петък (cuma),денят на Великата молитва в много мюсюлмански държави.Внимание:поради това Големият пазар (Kapali Carsi) и Египетският пазар Misir Carsi),както и повечето магазини,са затворени в неделя.
Администрацията,банките и учережденията не работят в събота и неделя.Празничните дни обаче са зависими от големите празници в мюсюлманския календар:
-празникът в края на месец рамазан (Seker Bayrami):трае приблизително 3 дни.
-Курбан Байрам (Kurban Bayrami):10 седмици след края на месец рамазан,4 почивни дни.Разбира се,датите на тези празници зависят от мюсюлманския календар и всяка година са различни.
Националният празник,който отбелязва обявяването на Турция за република,е на 29 октомври.
Работното време обикновено е:9.00-12.30-13.30-17.30 ч.
Това примерно разписание се променя в зависимост от съответния сектор на икономиката,но за разлика от някои средиземноморски страни,обедната почивка не е с удължено времетраене. 
Comments