Κεντρική Σελίδα

                                                                                                                                                                                 

 
"Σας καλωσορίζουμε στον ιστότοπο που δημιουργήθηκε με σκοπό  τόσο την παρουσίαση των ιστορικών μνημείων της Λακωνίας αλλά και την προβολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή κατά την διάρκεια του έτους".    Η Λακωνία είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Συνορεύει Β και ΒΑ  με το Ν. Αρκαδίας, Δ με το Ν. Μεσσηνίας και  βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, το Μεσσηνιακό και τον Λακωνικό κόλπο. Κατά  μήκος των παραλιών της υπάρχουν μικρά νησιά. Τα κυριότερα είναι η Καραβόπετρα, τα Πετρονήσια, τα Τρίνησα και η Ελαφόνησος. Διοικητικά διαιρείται σε 4 επαρχίες: της Λακεδαίμονος, του Γυθείου, της Επιδαύρου Λιμηράς και του Οιτύλου. 

    Πρωτεύουσα του νομού είναι η Σπάρτη, ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας είναι η ίδρυση  της τον 11ο αιώνα π.χ. Κατά την διάρκεια της Κλασικής αρχαιότητας η Σπάρτη ήταν μια από τις 2 κυρίαρχες πόλεις-κράτη της Ελλάδος μαζί με την Αθήνα. 

    Η Λακωνία είναι ένας πανέμορφος τόπος με φυσικά τοπία πάμπολλες ακρογιαλιές, λίμνες και ποτάμια. Έχει δυο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου (2,407μ.) και του Πάρνωνα(1,961μ.). Στην Λακωνία υπάρχει μόνο ένας ποταμός ο Ευρώτας που δέχεται στο ρου του πολλούς παραποτάμους. 

    Κατά βάση η οικονομία της Λακωνίας είναι αγροτική, κυριότερα αγροτικά προϊόντα της είναι το λάδι, τα εσπεριδοειδή και το κρασί. 

    Η Λακωνία είναι ένα μουσείο ιστορίας και παράδοσης. Τα μνημεία της εντάσσονται σε κάθε σημαντική περίοδο της ιστορίας, από την προϊστορική εποχή ως και τις μέρες μας.

Comments