Пчели, пчелен мед, пчелни продукти


ПЧЕЛИ 
 - група насекоми от разред ципокрили, съществуващи от древни времена. На съвременната наука са познати над 20 хил. вида пчели, различни по размер и особености, но ще насочим вниманието ви към медоносните пчели. Те живеят на групи, а техните гнезда се характеризират с изработените от пчелите клетки от восък, които имат правилна шестоъгълна форма. Тези клетки са свързани една с друга и образуват пчелната пита.
Семейството на пчелите много прилича на това на мравките - цари ред, дисциплина и трудолюбие. Имат една майка, наричана "царица", пчели, които отглеждат ларвите, пчели, които строят питите и такива, които събират нектар.
Работата на пчелите е тежка. Те събират прашец и нектар от растенията по цял ден и след като съберат достатъчно материал (често достигащ дори собственото им тегло), отиват да го "разтоварят" в изработените от тях клетки. Там нектарът се смесва с произведените от тях ензими и получената смес се оставя да ферментира, след като клетката е затворена с восъчно капаче. Именно така се получава пчелният мед. Не той обаче е най-важното дело на пчелите. Опрашвайки растенията, те помагат по един незаменим начин на стопанството и човечеството като цяло. Опрашените растения дават неколкократно по-голяма и качествена продукция. Някои земеделски производители именно с тази цел поставят пчелни кошери в близост до тяхната продукция. Така добивът бързо се увеличава, а пчелният мед, считан за незаменима здравословна храна , е бонус. 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:
- Според археологически находки, вкаменелости на пчели доказват, че те са съществували преди 15 милиона години, следователно още преди човека.
- В древните култури, медът е бил даряван на боговете при жертвоприношения, изхождайки от представата, че той е тяхна храна. 
- Поставяли са го в гробовете на фараоните. Намереният в египетски пирамиди захаросан пчелен мед на 3000 години е бил годен за ядене. 
- Пчелите са играели важна роля и при отбраната на някои крепости. Отбраняващите се хвърляли цели пчелни кошери срещу нападателя.


ПЧЕЛЕН МЕД - хранителен продукт, който се произвежда от медоносните пчели
. Пчелите произвеждат мед за да се хранят с него, в случай на липса на достатъчно хранителни запаси в околната среда. С годините хората са научили, че отнемането на тези хранителни запаси не се отразява негативно на пчелите. Като трудолюбиви работохолици, след отнемането на меда им, пчелите започват производствения цикъл отначало, като наблюденията установили, че това свръхпроизводство не им вреди. За добивът на пчелен мед, някои пчелари използват т. нар. "центрофуга" - питите се поставят в устройство, което извлича по механичен начин меда, запазвайки целостта на пчелната пита. По този начин, пчелите вместо наново да изграждат пити, се съсредоточават върху ремонта им (където е наложителен) и производството на още мед.
Пчелният мед най-основно се дели на три вида:
  • Нектарен мед  - както се подразбира, той се получава от нектар на растения. Той бива монофлорен (получен от нектар на много растения, но с преобладаващ нектар на едно) и полифлорен (получен едновременно от много видове растения). Такива са например меда от акация, лавандула, рапица, слънчоглед, липа и др.
  • Манов мед* - получен от растителна или животинска мана (продукт, който се получава по млади листа и клонки на растенията (дъб, бор) или по малки насекоми по растенията (листни въшки)). 
  • Смесен мед - смес от нектарен и манов мед.
Според времето на медобера – пролетен (предимно от овощни дървета), летен (предимно от акация, липа, диви плодове и ливадни цветя) и късен (от късно цъфтящи растения като слънчоглед).

СЪСТАВ: въглехидрати (70-80%), вода (15-20%), органични киселини, мнерални вещества, белтъчни вещества (0,1 - 1,5%), аминокиселини (около 19 на брой).

Препоръчителен прием: 1 - 2 гр./ кг. телесно тегло на денонощие (при здрави хора).

Хранителна стойност на 100 гр.: енергийност - 300 kcal, въглегидрати - 82,4 гр., белтъчини - 0,3 гр., мазнини - 0 гр.
Витамини: B2, B3, B5, B6, B9, C.
Минерали: Калций, Желязо, Магнезий, Фосфор, Калий, Натрий, Цинк, Мед, Манган, Селен.
Аминокиселини: 19 вида.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА:

Медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Повишава имунната защита на организма, действа антибактериално, антимикотично, противовъзпалително, хипосенсибилизиращо. Има кръвообразуващо, отхрачващо, регенеративно, кардиотонично, болкоуспокояващо, невротонично, тонизиращо, слабително и детоксично действие над организма.
Мановият мед помага на болни от анемия.

Съвет: За да съхраните полезните свойства на меда, не го подлагайте на термална обработка над 45
°C

ВРЕДНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ:

ВНИМАНИЕ!:
Съществува отровен (токсичен) мед. Той се получава при опрашването на някои отровни растения. При получаване на неразположение след консумация на мед, незабавно се консултирайте със специалист.
Медът може да е опасен за консумация от деца на възраст под 1 година, тъй като може да доведе до заболяване, наречено ботулизъм.

ФАЛШИВ МЕД - няма как да не го споменем. Това е мед, примесен с глюкоза, нишесте, подсладители и др.

Някои производители захранват пчелите със захарен сироп. В малки количества това е препоръчително, но в някои случаи това се прави с цел изкуствено увеличаване на продукцията. Произведеният така мед също кристализира, но качествата му са силно редуцирани. При този метод най-сигурния начин за проверка на меда е лабораторно изследване, но малко хора разполагат с времето и средствата за това. Доверете се на вашите вкусови рецептори, те няма да ви подведат.
Проверявайте гъстотата на меда преди закупуване. Истинският мед е рядък само в топла среда, което би означавало неправилно съхранение. Имитациите на меда са с рядка консистенция и понякога специфичен цвят. Обърнете внимание на етикета - трябва да пише 100% натурален пчелен мед и трябва да е изписан грамажа.
Дали един мед е захаросан или не зависи от много фактори. Натуралният пчелен мед може да кристализира за дни, а може да се случи и в рамките на 2 години. 
Има различни начини за установяване на консистенцията на меда (пример: няколко капки йод в проба от меда - ако посинее, меда е с примеси), но за да не се стига до там, просто купувайте мед от производители с доказана репутация. Тук трябва да споменем, че производителите трябва да са български, защото все пак трябва да стимулираме родното производство, а и в България имаме най-екологично чистите условия за отглеждане на пчели, притежаваме огромно разнообразие от билки, които правят полезните свойства на нашият мед сами по себе си уникални.

СЪХРАНЕНИЕ 
Пчелният мед не трябва да се съхранява в алуминиеви съдове, такива от неръждаема стомана, железни, ламаринени, медни, цинкови съдове и такива с нарушен емайл. Съхранението трябва да е на тъмно, в сухо помещение при температура 10-15°C  Ако е в стъклен съд, добре е да е опакован в тъмна хартия, за да не пропуска светлина. Ако ще затваряте съда херметически, трябва да изчакате до пълното кристализиране на меда, тъй като при този процес той увеличава обема си.

ДРУГИ ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ

ПЧЕЛЕН ВОСЪК
 - това е градивният материал на пчелните клетки и съответно на пчелната пита. Той има специфични свойства, които обуславят значимото му приложение в производството на свещи за бита, козметиката, медицината, промишлеността. Използва се както за смазване на детайли и полиране на повърхности, така и за маски за лице и кремове. Дъвченето му помага против възпаления на дихателните пътища.

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ - пчелен продукт, който пчелите правят от цветен прашец, примесен с нектар и мед. Получената смес пчелите използват за храна за малките и производство на восък и пчелно млечице. Полезен е за костната система, кръвоносната система, укрепва имунната система, успешно регулира кръвното налягане. Препоръчителната дневна доза е 15-20 грама, но както при всички пчелни продукти, продължителната употреба може да е опасна, 
затова се посъветвайте със специалист.

ПЧЕЛЕН ПРОПОЛИС
 - смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията, обогатена с ензими от пчелите. Чрез него пчелите предпазват кошера от инфекции, майсторски използвайки свойствата му на дезинфектант.  Други негови свойства са: противомикробни, противоплесенни, противовирусни, противорадиационни, с мощно антимикотично и антибиотично действие. Също така действа имуностимулиращо и болкоуспокояващо. Освен като лекарство, пчелният  прополис се използва и за профилактика - той намалява нивата на холестерол и повишава броя на еритроцитите. Единствените му странични ефекти може да се дължат на алергична реакция. Продава се под формата на спиртен разтвор, съдържащ 30% от прополиса. Така получената смес е известна като клеева тинктура. Тя е хранителна добавка, предназначена да укрепва имунната система, подобрява общото състояние на организма и има благоприятен физиологичен ефект върху работата на организма. Капките се разтварят във вода, мляко, чай, като дневният прием е според възрастта. 

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ - наричано още "желе роял", то представлява пчелен секрет, който спомага за бързия растеж на пчелите - работнички и търтеите в първите 1-3 дни от живота им, както и на пчелата - майка - през целия й живот. Пчелното млечице съдържа 18 аминокиселини, белтъчини, витамини, въглехидрати, ензими, минерални соли и др. Част от състава на пчелното млечице все още не е известен на учените, знае се само, че тази част от състава му спомага подмладяването и забавя процеса на стареене. Освен това този пчелен продукт укрепва имунната система, подобрява апетита и обмяната на веществата, функциите на жлезите с вътрешна секреция и стимулира кръвообразуването. Пчелното млечице е нетраен продукт. За да се съхранят по-дълго полезните му свойства, то може да бъде смесено с пчелен мед. Всички други методи, включително дълбокото замразяване, водят до загуба на част от полезните му свойства.

ПЧЕЛНА ОТРОВА - тя е продукт от защитната реакция на пчелите. В зависимост от типа на жилото, някои видове пчели могат да жилят многократно. Медоносната пчела не е от тях - тя може да жили само веднъж, след което в повечето случаи жилото й се откъсва и тя умира. Учените са намерили начин да извличат тази отрова без да убиват пчелите, използвайки я за медицински цели. Тя се използва за направата на противовъзпалителни и обезболяващи средства и като цяло има десетки различни приложения в медицината. 
ВАЖНО!: Обикновено от отровата се извличат екстракти, които се използват за направата на различни медикаменти, затова самолечение от типа поставяне на пчели върху болно място, прегръщане на кошери (в кръга на шегата) и др. е непрепоръчително. Ужилване то може да доведе до сериозни последствия при алергични към пчелната отрова! Ужилването на места като език и шия могат да доведат до задушаване! При желание да се лекувате с продукти от пчелна отрова се консултирайте със специалист!

ДОПЪЛНЕНИЕ
Към всичко изброено до тук, ето няколко съвета, които няма да ви навредят:
  1. Заменете сладкото и подсладителите с пчелен мед, доколкото това е възможно, но не ги комбинирайте, ако искате да имате стройна фигура.
  2. Пчелният мед има по-траен засищащ ефект от всякакви сладки десерти, съдържащи захар и други подсладители. Това се дължи на специфичните свойства на меда и употребата му намалява постоянният глад, създава чувство за ситост и бодрост.
  3. Пчелният мед не води до пристрастяване.
  4. Отслабването при приема на пчелен мед е гарантирано, тъй като освен че засища за по-продължителен период, медът подобрява храносмилането и има благоприятно действие върху метаболизма.
  5. Пчелният мед е известен още като "елексир на безсмъртието".
Ето две прекрасни приложения на пчелния мед:

КЛАСИЧЕСКИ ПАЛАЧИНКИ:                                                      

     - 300 - 400 мл. прясно мляко
     - 3 бр. яйца L (4 бр. М)
     - 1 ч.ч брашно (все пак наблюдавайте гъстотата
        на сместа и при необходимост добавете още малко)
     - 2 с.л. олио (едната с.л. може да я замените с масло)
     - 1 щипка сол
Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме млякото и при непрекъснато бъркане (аз лично го правя с миксер), добавяме брашното, олиото и солта. В случай, че ще използвате масло, трябва предварително да го разтопите и да го добавите накрая с олиото и солта. Мазнината добавяме в получената смес, за да не залепват палачинките. Сместа се изсипва поетапно с мерителна чашка или черпак в загрят тиган с мазнина. Пържат се и от двете страни, като обръщането на палачинките оставям на въображението ви. Готовите палачинки се оставят лекo да се охладят, намазват се с пчелен мед, навиват се на руло и ... да ви е сладко!


 МАСКА ЗА ЛИЦЕ С МЕД И КИСЕЛО МЛЯКО:
  • 1 с.л. мед
  • 1 с.л. краве кисело мляко
Бъркаме до получаване на хомогенна смес. Нанасяме на добре почистена кожа и оставяме да действа 10-15 минути. След това отмиваме с хладка вода.
Резултат: гладка, хидратирана, здрава и неустоимо сияеща кожа.

-------------------------------------
*МАНА Маната се произвежда от различните видове листни въшки и от паразита житна главня. Листната въшка образува маната, като пробожда листата на растенията. От прободеното място в резултат на осмотичното налягане на растенията, сокът изтича в устата на насекомото. В тялото на насекомото в резултат на ензимите, сложните захари се разлагат на прости. Малка част от захарите отиват в храносмилателната система. Повечето от тях, както и малка част минерали и други вещества насекомото отделя върху листата на растенията, откъдето ги събират пчелите. Маната е чисто вещество, което не влиза в контакт с отпадъчните вещества на храносмилателната система.


Благодарим ви, че посетихте страницата ни!
Този сайт е с информативно - развлекателна цел.
За фрагменти от информацията в този сайт беше използван източник:
http://bg.wikipedia.org
http://joyslittlepleasures.blogspot.com/2011/07/blog-post_17.html
Медът и приложението му в домакинството, Клотилда Луптовска, Земиздат, 1972 г.
От създателя на: Как да си намеря работа