Nigel Hess

Med skladanjem za kraljičin jubilej na oddih – v Rumanjo vas

Pihalni orkester Krka nadaljuje z nizom povabil uveljavljenim skladateljem. Lani je bil njihov gost Belgijec Bart Picqueur, tokrat pa je iz Londona v Rumanjo vas, kjer priznani orkester deluje, pripotoval sloviti britanski skladatelj Nigel Hess.

Nigel Hess je ime, ki v svetu britanske in svetovne glasbe res veliko pomeni. Da je temu tako, priča dejstvo, da je trenutno sredi snovanja glasbe za zabavo ob 90-letnici kraljice Elizabete II., kjer bo prispeval celotno glasbo in dirigiral orkestru na tem večeru. Tudi sicer je tesno povezan s kraljevo družino, z ženo Liso sta bila večkrat gosta princa Charlesa. Slednji mu je naročil, naj spiše klavirski koncert v spomin njegovi babici, kraljici materi Elizabeti. Koncert je kasneje izvajal in posnel sloviti pianist Lang Lang.

Hess, ki je sicer bolj navajen dela s profesionalnimi simfoničnimi orkestri, je z veseljem sprejel povabilo dirigenta Matevža Novaka in predsednice Aleksandre Pavlič, saj ga je novica, da bo Pihalni orkester Krka letos 24. maja v Slovenski filharmoniji izvedel njegovo skladbo East coast pictures, presenetila in razveselila. »Skladanje za kraljico je zahteven projekt, res sem potreboval malo oddiha. Z ženo sva se že dalj časa pogovarjala o tem, da bi obiskala Slovenijo, o njej sva že veliko slišala in prebrala. Povabilo Pihalnega orkestra Krka je tako prišlo kot naročeno. Poleg tega, da uživava v lepotah Dolenjske ter poskušava izvrstna slovenska vina, imam priložnost delati še s tako izvrstnim orkestrom, kakršen je ta,« je povedal Britanec, ki je bil za svojo filmsko, gledališko in klasično glasbo večkrat nagrajen. Med drugim ga poznamo tudi kot avtorja glasbe iz znanega filma Ladies in Lavender , dirigiral pa je tudi že slovitim Royal Philharmonic Orchestra. »Preden sem prvič stopil pred ta orkester, nisem vedel, kaj pričakovati. Že od prvega trenutka naprej pa sem začutil energijo, ki jo izžarevajo, vsega so me napolnili z njo,« je še dodal. Zelo pa je pohvalil tudi dirigenta Matevža Novaka: »Matevž je pravi dragulj, izredno razume glasbo, ve kaj hoče ter kako to potegniti iz orkestra. Glasbenikom sem položil na srce, naj ga nikakor ne spustijo iz rok.«

Zelo zadovoljen pa je bil tudi dirigent Novak: »Ko sem Nigela povabil k sodelovanju, si nisem mogel predstavljati, kdo prihaja k nam. Že prvi vtis na letališču je bil, da gre za izredno toplega, prijaznega in skromnega človeka, da bo intenzivni vikend nekaj posebnega. Po pogovoru z njim pa sem dojel, kdo je dejansko prišel v Rumanjo vas. Izredno glasbeno ime, skladatelj, ki je priznan po vsem svetu, še posebej pa je cenjen v Veliki Britaniji. Ko sem izvedel, s kakšnimi orkestri je delal, za koga je pisal, kar nisem mogel dojeti, da je pri nas, v Sloveniji, v mali Rumanji vasi. Pa vendar je svoje glasbeno znanje razdajal na tako preprost, duhovit in sproščen način, da se je v trenutku prikupil vsem v orkestru. Ko sem poslušal igranje orkestra pod njegovo taktirko, sem začutil ponos. Bil sem ponosen nad izvedbo, nad zelo profesionalnim obnašanjem slehernega člana v orkestru in nad tem, da smo mu tisto, kar nam je dal, vrnili z neverjetno glasbeno energijo. Bil sem ponosen na svoj orkester.«

Človek, ki je prepotoval že skoraj cel svet, je bil nad delčkom Slovenije, ki jo je uspel videti - videl pa je dom orkestra v Rumanji vasi in Dolenjske Toplice, kjer sta z ženo bivala - tako navdušen, da so v orkestru dobili občutek, da živijo in delajo v kakšnem mondenem, svetovno znanem mestu. Mogoče je tu na mestu vprašanje, ali se zavedamo, kje živimo.

»Želim si, da bi z Nigelom Hessom ohranili stike in bi še kdaj sodelovali. Vsekakor bodo njegove skladbe pogosto na našem repertoarju. Upam, da jih bomo kdaj lahko izvedli tudi v njegovem Londonu,« je še povedal zadovoljni dirigent Matevž Novak.

VIR: Dolenjski list