Pokémonkort
 

Pokémon-kort

Pokémon kort är grunden i alla kortlekar. Utan dem går det inte att spela eftersom både spelare börjar spelet med att lägga ut en Basic Pokémon i aktiv ställning. Varje Pokémon-kort forestaller en Pokémon från tvspelet. Varje spelare kan ha upp till sex Pokémon utspelade samtidigt. En "aktiv" Pokémon och upp till fem på bänken (de anses vara i reserv, men de kan fortfarande påverka spelet).

Varje Pokémon-kort har ett namn, typ, antal Hit Points, utvecklingsnivå, attack (s), svaghet, motståndskraft, retreat kostnad och en beskrivande text. Vissa Pokémon har effekter som inte är attacker men kan påverka spelet.

De flesta Pokémon har attacker som ger skada på motståndarens aktiva Pokémon, eller ibland, på Pokémon som sitter på bänken. Några Pokemon kan utföra andra effekter som att t.ex. påverka motståndarens kort på handen etc. De flesta av dessa attacker kräver energi som kommer i form av energi-kort, även om enstaka Pokémon kan ha ett angrepp som inte kräver någon energi (dessa attacker är vanligtvis svaga eller har en annan funktion än att skada).

En spelare kan använda en av deras aktiva Pokémons attacker en gång per spelrunda.

Två typer Pokémon kort

  •  Basic Pokémon
  • Evolution kort

Basic Pokémon är Pokémon som inte har utvecklats och kan spelas direkt på bänken. Varje däck måste minst ha en Basic Pokémon.

Evolution kort är en Pokémon som har utvecklats. Till skillnad från Basic Pokémon så kan Evolution kort normalt sett inte direkt placeras på fältet, de måste spelas på motsvarande Basic Pokémon.

Nivå 1 Pokémon utvecklas från Basic Pokémon, och nivå 2 Pokémon utvecklas från nivå 1 Pokémon. Allt eftersom en Pokémon utvecklas så ökar dess HP och den kan använda energi mer effektivt. 

Olika sorters Pokémon

Baby Pokémon kort, som infördes i Neo Genesis, är en speciell typ av Basic Pokémon. Baby Pokémon har låg HP, men deras attacker har annorluna och ibland mycket kraftfulla effekter. En Baby Pokémon kan utvecklas till en annan Basic Pokémon, som anges på kortet. När en Baby Pokémon utvecklas till vad som normalt skulle ha en Basic Pokémon, räknas den som  en utvecklad Pokémon för kort som kan påverka just sådana Pokemons.

Varianter av Basic, evolution och Baby Pokémon-kort har förekommit i många uppsättningar, oftast anges med ett ord före eller efter Pokémon namn.

Dark Pokémon som infördes i Team Rocket som har förekommit främst i expansioner med Team Rocket. Nivå  1 Dark Pokémon utvecklas från ordinarie Basic Pokémon, och nivå 2 Dark Pokémon utvecklas från nivå 1 Dark Pokémon. Ursprungligen hade låg HP men gjorde hög skada. I ”EX Team Rocket Returns”, togs denna nackdel bort och Dark Pokémon kombinerades med mörker typ. Deras svaghet är nu istället att vissa Pokémon utrustningskort inte kan användas till Dark Pokémon.

Light Pokémon de kortlivade komplementet till Dark Pokémon, förekom endast i ”Neo Destiny”. De utvecklas på samma sätt som Dark Pokémon. Light Pokémon har oftast hög HP men deras attacker kan hjälpa motståndaren.

Owner's Pokémon som infördes i Gym Heroes, tillhöra någon eller något. Evolution kort med ägarens namn måste utvecklas från en Pokémon som också har att ägarens namn, t.ex. ”Brock's Primeape” måste utvecklas från en ”Brock's Mankey.” Precis som Dark Pokémon är Owner's Pokémon begränsade från vissa Pokémon Verktyg.

Shining Pokémon som introducerades i Neo Revelation bygger på ”Shiny Pokémon” som är sällsynta Pokémon med alternativa färger och former som infördes i Pokémon Gold och Silver. De är otroligt kraftfull och sällsynta, men kräver många olika typer av energi för att spela. Shining Pokémon är begränsade till en av varje typ per däck.

Pokémon Star kort som infördes i ”EX Team Rocket Returns” är mycket lika Shining Pokémon förutom att det finns en gräns på en Pokémon Star per däck, oavsett dess namn. Vanligtvis är både Shining Pokémon och Pokémon Star Basic Pokémon.

Pokémon-ex som infördes i EX Ruby och Sapphire är en väldigt kraftfull Pokémon som oftast utgör det sista steget i en evolution. Deras HP och attackstyrka är vanligtvis betydligt högre än för deras tidigare former. En nackdel med Pokémon-ex är att när dessa slås ut så får motståndaren ta två ”Prize-kort” istället för ett. Många andra kort i spelet är extra bra mot Pokémon-ex kort.

Vissa Pokémon gör mer skada på Pokémon-ex, vissa kan förhindra skador från Pokémon-ex, de flesta Pokémon-verktyg fungerar inte på Pokémon-ex, och vissa Trainer kort är sämre för Pokémon-ex.

Pokémon LV.X som infördes i Diamond & Pearl är mera kraftfulla versioner av Pokémon. Pokémon. X spelas genom att lägga dem direkt i den aktiva Pokémon, men Pokémon LV.X räknas inte som vare sig Basic Pokémon eller Evolution kort så de kan inte "utvecklas" som en vanlig Pokémon.

Meny

Hem
Regler

Korttyper
Pokémon
Energy
Trainer
Stadium
Support

Länkar
Lucky Luke
Corner one
Serier
Roliga spel