Le projet

Pour visualiser le projet en images voir :



Pointe du Chapiteau is a design proposal to revitalize the site of Silo #5. A complex of industrial grain silos, Silo #5 was once an active part of Montreal’s port industry but is now out of use. The site includes three large grain silos and elevators: B-1 Annex, Old House and Old Annex, and the complex sits on a man-made pier at the mouth of the Lachine Canal meeting the Saint Lawrence River.

In a series of meetings and design charrettes, our team came up with the idea of bringing Cirque du Soleil to the site in order to revitalize it. We felt that Cirque du Soleil was a good fit to the site because Montreal is the birthplace of Cirque du Soleil and the company does not yet have a permanent downtown presence in the city. The site would include a new performance space for Cirque du Soleil and would also be a place where the public can interact with the company, and where the company can make their social causes more visible to the public. 





Récemment acquis par la société immobilière du Canada, Le silo #5 est situé dans un endroit stratégique du vieux port de Montréal.  Laissé sans vocation depuis 1994, le site de la pointe du moulin constitue une opportunité incroyable pour faire un projet de renommé international à Montréal.

Symbole de l'aire industriel de Montréal, le silo #5 se doit d’accueillir un projet innovateur à la fine pointe de la technologie et doit être créé dans un cadre de développement durable.  

Nous proposons un concept qui rendra le site accessible à la population et qui gardera une vocation industriel en réutilisant le silo en acier pour y stocker de l'énergie.  Le tout sera fait en y intégrant le cirque du soleil comme source d'inspiration.


Comments