Poezija oplemenjuje

 

       

Svaka lirska pjesma oplemenjuje i autora i čitatelja. Iznimka su one nezgrapno sročene "pjesme" koje pozivaju na mržnju i netoleranciju pod sloganom patriotizma ili čak veličanjem jedne skupine ljudi i omalovažavanjem druge.

     

Pjesma se i piše i čita kad je srce puno emocija. Ljubav prema ženi ili muškarcu, majci, Bogu, prirodnim ljepotama, rodnom kraju, cvijetu ili životinji, cijelom svijetu – najčešći je motiv. Mnoge ljude riječ poezija asocira na ljubavnu pjesmu. Međutim, osim ljubavi, ljude ispunjavaju i drugi osjećaji koji traže afirmaciju. Nekad smo jednostavno veseli, razigrani, skloni šali, "pucamo" od želje da "puknemo" od smijeha. A povremeno osjećamo strast, čežnju, tugu, očaj, nostalgiju, usamljenost. Svaki od tih osjećaja može u nama pobuditi želju da pročitamo, a možda čak i napišemo, pjesmu i da si tako damo oduška. Pjesma je ventil kroz koji nagomilane emocije izlaze iz prepunog srca i traže "žrtve" u koje će se useliti.

 

Kad sam stavio na internet prvu stranicu s poezijom, bojao sam se da sam "sam na svijetu", jer u ovo doba "seksa, pića i krvoprolića" romantika, sentiment, poezija i ljubav slabo su zastupljeni u knjižarama, u razgovoru, a, mislio sam, i u srcima. Kako sam se prevario! Stranice s poezijom ubrzo su postale daleko najčitanije od svih mojih stranica. Mnogi posjetitelji se vraćaju na njih, mnogi ih kopiraju na svoje stranice, forume, blogove, mnogi ih spremaju za ponovno čitanje. Kao "papirnatu" knjigu na policu.

 

Eto, zato sam siguran da lirska poezija oplemenjuje čak i ovaj najnoviji, na izgled najnehumaniji medij, internet, a preko njega i sve nas.

Ivica Smolec

   
 
 
Stranice su uređivale dvije autororice i tri autora, svatko od njih stavljao je svoju poeziju i/ili prozu, Valentina i svoje akrile. Ono što ćete pronaći ovdje, raznoliko je po stilu, tematici, formi, čak i po vizualnom uređenju.
 
 

 

Odakle smo? 

 

Darko - Zagreb

Ivica - Velika Gorica

Javorka - Bjelovar

Roko - Zadar *

Valentina - Dubrovnik**


--------------------

* Prijatelj Roko Dobra preselio je u rajske vrtove 23. svibnja 2017. godine.


** Valentina Vukman Zelić preselila je 2019. godine u Pulu.