O projektu

Tema projekta je obiteljska podrška za roditelje, obitelji s gluhim djetetom ili gluhom djecom koje se suočavaju s obrazovnim i komunikacijskim teškoćama.

Projekt se temelji na razmjeni iskustava između stručnjaka i roditelja o:
  • praksi obiteljske podrške širom Europe
  • praksi obiteljske podrške unutar specijaliziranih institucija
  • obrazovanju i komunikacijskim iskustvima roditelja gluhe djece

Projekt ima za cilj pojačati suradnju između roditelja i stručnjaka te poboljšati aktivnosti obiteljske podrške i prakse.

Krajnji cilj je da se usluge podrške obitelji, prakse i stručnjaka mogu biti brzo i lako prepoznati od strane roditelja.

Prepoznavanje obiteljske podrške će omogućiti roditeljima, obiteljima i njihovoj gluhoj djeci veću informiranost o potpori za gluho dijete koju mogu ostvariti u raznim područjima (obrazovanje, komunikacija, medicinska / društvena / administrativna / psihološka područja) i tada poduzeti korake.

Ciljana skupina su gluha djeca i roditelji gluhe djece.

Ishodi projekta su:
  • Europska konferencija u Rumunjskoj
  • informativni letak o obiteljskoj podršci za roditelje
  • projektni vodič koji izvještava 2 godine projekta za profesionalce
  • alat u obliku upitnika za stručnjake kako bi lakše i bolje identificirali roditelje

Projekt je omogućio roditeljima gluhe djece iz Rumunjske, Hrvatske, Mađarske i Francuske dijeljenje iskustava o komunikaciji i obrazovanju gluhe djece i osvještavanje činjenice da postoji mnogo različitih profila djece, obitelji i toliko različitih pristupa situaciji i odgovora na njihove potrebe i probleme. 

Projekt je također dopustio roditeljima iz nekih zemalja da vide da su neki (do određene mjere) potpore koje koriste u svojim zemljama prikladne i vrlo dobre kvalitete u usporedbi s drugim zemljama. 

Europska suradnja nije samo bila naklonjena roditeljskoj europskoj razmjeni u okviru projekta tijekom sastanaka, nego i roditeljima na nacionalnoj razini sa razmjenom u u svakoj instituciji. 

Projekt se može također gledati kao dobar prijedlog kako bi roditelji više sudjelovali u obrazovanju njihove gluhe djece i budu aktivniji u podršci.
Comments