PMP Questions 201 - 220
 

 

201. During testing, multiple defects were identified in a product. The project manager overseeing this product's development can best use which tool to help prioritize the problems? 

A. Pareto Diagram

B. Control Chart

C. Variance Analysis

D. Order of Magnitude estimate 


202. You are the manager of an aircraft design project. A significant portion of this aircraft will be designed by a subcontracting firm. How will this affect your communications management plan? 

A. More formal verbal communication will be required. 

B. Performance reports will be more detailed. 

C. More format written communication will be required.

D. Official communication channels will significantly increase. 


203. What officially creates the project? 

A. The project initiating document. 

B. The kickoff meeting. 

C. The project charter. 

D. The statement of work. 


204. Refer to the table. What is the critical path? 

A . Start A B C I Finish

B. Start A B H I Finish

C. Start D E H I Finish

D. Start F G I Finish


205. The Delphi technique is a way to: 

A. Analyze performance. 

B. Gather expert opinion. 

C. Resolve conflict. 

D. Estimate durations. 


206. The work authorization system makes sure that

A. All the work and only the work gets performed. 

B. Work gets performed in the right order and at the right time. 

C. Work is done completely and correctly 

D. Functional managers are allowed complete control over who is assigned and when. 


207. Your team is hard at work on their assigned project tasks when one team member discovers a risk that was not identified during risk planning. What is the FIRST thing to do? 

A. Halt work on the project. 

B. Update the risk management plan.

C. Look for ways to mitigate the risk. 

D. Assess the risk. 


208. The activity duration estimates should be developed by: 

A. The person or team doing the work. 

B. The project manager

C. Senior management. 

D. The customer.


209.  The project plan should be all of the following EXCEPT: 

A. A formal document

B. Distributed to stakeholders in accordance with the communications management plan

C. Approved by all project stakeholders. 

D. Used to manage project execution. 


210. You have been asked to take charge of project planning for a new project, but yo have very little experience in managing projects. What will be the best source of help for you? 

A. Your education. 

B. You on-the-job training. 

C. Historical information.

D. Your functional manager. 



211. The majority of the project budget is expended on" 

A. Project plan development

B. Project plan execution

C. Integrated change control

D. Project communication. 


212. Corrective action is:

A. Fixing past anomalies

B. Anything done to bring the project's future performance in like with the project management plan. 

C. The responsibility of the change control board

D. An output of project plan execution. 


213. Outputs of Direct and Manage Project Execution include: 

A. Deliverables and performance reports. 

B. Deliverables and corrective action. 

C. Deliverables and work performance information

D. Performance reports and requested changes. 


214. Your original plan was to construct a building with six stories with each story costing $150,000. This was to be completed in 4 months. However, the project has not gone as planned. 2 months into the project, earned value is $400,000. What is the budget at completion? 

A. 450,000

B. 600,000

C. 800,000

D. 900,000


215. Project Integration is primarily the responsibility of" 

A. The project team. 

B. The project manager. 

C. Senior management. 

D. The project sponsor. 


216. One of your team member has discovered a way to add an extra deliverable to the project that will have minimal impact on the project schedule and cost. The project cost performance idex is 1.3 and the schedule performance index is 1.5 The functionality was not included in the scope. How should you proceed? 

A. Conform to the project scope and do not add the deliverable.

B. Deliver the extra work to the customer service since it will not increase their cost. 

C. Reject the deliverable because you are behind schedule. 

D. Ask senior management for a decision. 


217. If a project manager is unsure who has the authority to approve changes in project scope, she should consult: 

A. The customer. 

B. The scope statement. 

C. The sponsor. 

D. the scope management plan. 


218. An end user has just requested a minor change to the project that will not  impact the project schedule. How should you, the project manager,  respond? 

A. Authorize the change quickly to ensure that the schedule can truly remain unaffected. 

B. Deny the change to help prevent scope creep. 

C. Evaluate the impact of change on the other project constraints. 

D. Submit the change request to customer for approval. 


219. Which of the following tools is NOT used in initiating a project? 

A. Project selection methods.

B. Project management methodology

C. Expert judgement

D. Earned value analysis. 


220. You overheard a causal conversation between two team members in which one confides to the other some problems he is having in completing his part of the project work. You realise that the work being discused in on the project's critical path and that the information you overheard could mean a significatint delay for the project. what should you do? 

A. Let the team member know that you heard his conversation and discuss the work probelms with him immediately. 

B. Begin analysing ways to compress the project scheudle in anticipation of the potential delay. 

C. Ask a third team member to get involved immediately and encourage the two other team members to come to you with the delay. 

D. Ask human resources for help in resolving the problem. 


Have these advice helped you in preparing for your PMP test? We would like some feedback or testimonial from you. Please kindly email us with your comments. Thank you very much! To head back to the main page, click here

 




Answers: 

1. A 

2. C

3. C

4. D

5. B

6. B

7. D

8. A

9. C

10. C

11. B

12. B

13. C

14. D

15. B

16. A

17. D

18. C

19. D

20. A