Welkom!

Planten in C6

Vooraf: In 2016 verhuisde de sturende kracht achter Planten in C6 naar Genk. Daarmee is het werk aan Planten-in C6, Genk ligt in D5, feitelijk gestopt. De site Planten in C6 is daarmee grotendeels een statisch document. 


Deze site gaat over planten die in het wild groeien en beperkt zich tot C6, het kaartblad 17 volgens de topografische kaart van België waarin (delen van) de gemeentes Kasterlee, Retie, Dessel, Mol, Geel, Balen, Meerhout, Laakdal, Ham, Leopoldsburg, Beringen, Lommel, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren, Peer, Overpelt, Neerpelt, Hamont-Achel liggen. Plants in C6 for readers in English

C6 is a 640 km2 square on the edge of Flanders, Belgium. It contains a lot of sites of botanical interest. Within C6 there are nature-reserves like Buitengoor, De Most and Keiheuvel, Griesbroek, De Rammelaars, De Maat, Scheps, Hageven, De Sahara, Pijnven, Dommelvallei and also the military base Kamp Beverlo . In combination with the channels, industrial sites, building sites, railways etc. the diversity of plants is very high for such a small area. This website is in Dutch, but maybe some of the pages can be of interest for readers in English. You can browse for example the different pages beginning with 'Soortenlijst' . The plants listed in C6 since the beginning of recording plants are ordered by scientifical name and most of them are illustrated with one or more photographs.


Ligging en biotopen

C6 ligt in het Kempisch district dat zich verder uitstrekt over de Belgische provincies Antwerpen en Limburg en de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg. Het is een landschap van dekzandruggen waarin zich beekstelsels bevinden. Meer specifiek voor C6 zijn dat de Netes, zoals de Grote Nete, Kleine Nete en in het oosten de Dommel. In dit landschap is de afwisseling tussen droog en nat, bebost en kaal, voedselarm en voedselrijk aanzienlijk. Ook de grote hoeveelheid bossen en natuurterreinen als het Buitengoor, De Most en Keiheuvel, Griesbroek, De Rammelaars, De Maat, Scheps, Hageven, De Sahara, Pijnven, Dommelvallei en ook het militair domein Kamp Beverlo maken dat de omgeving zeer rijk is aan wilde planten. Als overal zijn er ook in C6 industrieterreinen, kanalen en spoorwegterreinen die het assortiment wilde planten nog wat omhoog stuwen. Conclusie: C6 is zeer interessant is voor de wilde flora.


Gevonden soorten

Ontdek al een beetje van al die verschillende planten in de verschillende jaarverslagen op deze site van Planten in C6 (PIC6). Het voornaamste deel van de site is het totaaloverzicht van alle soorten ooit gevonden in C6. De soorten zijn alfabetisch gesorteerd en het wordt ingeleid met de Soortenlijst Inleiding met een verantwoording en enkele cijfers. Meer cijfers en besprekingen daarvan zijn te vinden op de pagina Statistieken.


Waarnemingen in C6

In november 2009 is er een werkgroepspagina aangemaakt op waarnemingen.be. Daar staan de plantenwaarnemingen die gedaan zijn in C6. Op waarnemingen.be heb je uitgebreide sorteringsmogelijkheden van de waarnemingen en kun je gemakkelijk foto's plaatsen en opzoeken. Het jaarlijkse PIC6-verslag wordt grotendeels gebaseerd op waarnemingen die via waarnemingen.be worden gemeld. Daarnaast wordt de Florabank (waar uiteindelijk alle gegevens terecht moeten komen) regelmatig geraadpleegd. Sinds november 2014 staan van alle Florabank-waarnemingen die per kilometer-hok zijn ingevoerd ook kopieën op waarnemingen.be.


Zelf lijsten maken?

Lees ook hier een uitleg. Om het simpeler te maken: Op de pagina downloads is een overlay krijgen voor Google-earth met het benodigde IFBL-raster en het aantal soorten dat gezien is per km-hok. Een vertaling daarvan is gemaakt op de kaart hier rechts.  Je kunt dan snel zien waar hulp gewenst is. 

Ook de pagina Lijsten per hok is gemaakt om extra snel en overzicht te krijgen van de hokken waar aanvullingen gewenst zijn (meestal in hokken met minder dan 150 soorten) en wat er al gezien is. Het beste hok is momenteel meer dan 500 soorten rijk en dat is niet geheel toevallig het hok waar ondergetekende woonde. Dat betekent meteen ook dat er in andere, minder onderzochte hokken, nog veel te ontdekken valt.


 

 Kaart: PIC6 in Noord-west Europa

 

Foto: Typhonium venosum - Overpelt 2015
Een verwilderde tuinplant  die oorspronkelijk voorkomt in Centraal-Azië 


https://sites.google.com/site/planteninc6/home/C6%20HOKSCORES%202014-01.JPG?attredirects=0

 
Kaart: Bruinrood: 150 of meer soorten na 2000 in waarnemingen.be.   Ondergrond; W. Van Landuyt, INBO.