2019-01-23. De repetitie van 23 januari 2019.

Geplaatst 24 jan. 2019 06:53 door Het Plankenkoor
Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 24 (vd 34) 71%, 7 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Piu non si trovano, Cum sancto spiritu, alle koren uit Gloria van Vivaldi, Let all mankind the pleasure share.

Mededelingen: geen.

Bijzonderheden: De wereld is wit al vanaf dinsdagmiddag. Toch heeft dat 24 mensen niet weerhouden om te komen zingen.
10 daarentegen durfden de reis niet aan. Het werd weer een Vivaldi-avond. We hebben vooral gestudeerd op het laatste koor Cum sancto spiritu. Nu nog 4 bladzijden. Dan hebben we alle koren ingestudeerd. De sopranen waren weer met 7. Vorige week zonder sneeuw 4. De alten zijn constant. Vorige week ook 7. De tenoren bleven op 4 staan. De bassen blijven ook constant. Vincent kwam vorige week kijken of dit koor iets voor hem was. Net als Els. Zij kwam 14 november kijken. Nooit meer wat van gehoord. Is het leukste koor van de stad toch niet zo leuk? De laatste awards zijn uitgedeeld. Nu alleen nog Ben en Kokkie. Om kwart voor tien gingen de mannen een nieuw lied van Purcell instuderen. De vrouwen mochten weg. Er bleven 2 zitten om dit mee te maken. Het duurt 2 bladzijden en het zat erin binnen een kwartier in. Hoe vind je dat. 10 mannen stonden bij de piano te studeren. Vanavond hard gewerkt met een ongebruikelijk toetje. Lekker gezongen. Tegen het winters chagrijn is zingen het beste medicijn.

Even de groeten doen:

Hallo Jansje, Vrijdagavond was het weer zover. We gingen met zijn vieren naar Porgy en Bess. In het Muziektheater. Het was druk.
Drukker dan anders. Ik voelde ook een soort opwinding. Terecht bleek. Een ingang was bestemd voor de rode loper. Met felle schijnwerpers. Wit fel licht.

Dag Kokkie, Daar liepen vooraanstaande zwarte Nederlanders over de rode loper. Net als in de VS of London. Normaal is de opera een witte aangelegenheid. Vanavond niet. Veel bekende donkere BNers. Echt waar en het was uitverkocht. Zo vol maak je niet vaak mee.


Hallo Louise, Alle 10 voorstellingen uitverkocht. Doorgaans kunnen we doorschuiven tot het middenpad. Vanavond niet. De cast is ook zwart. Alleen de politie inspecteurs niet. Het decor wordt gevormd door een soort driedelig koloniaal huis dat verrijdbaar is en daardoor steeds voor een nieuw toneelbeeld zorgt.

Dag Ineke, Heel knap en ingenieus bedacht. Het doet tropisch aan. Het speelt zich ook af in het zuiden van de VS. South Carolina. Een soort vissersdorp in de buurt van Charleston. Mensen hebben het moeilijk. Het zijn allemaal ghettobewoners. Armoedige kleding. Veel hoedjes petjes en hoofddoeken. Heel traditioneel.

Hallo Trudy, Maar dan komt Bess het podium op. Het is vol en druk op het toneel. Ze zijn allemaal iets aan het doen. Dat hoort zo.
Bess gedraagt zich verleidelijk met een sigaret in haar hand. Crown een bruut van een kerel is haar man. Totdat ze Porgy ontmoet en Crown in de gevangenis zit. Porgy is een half verlamde sukkel die ook wel wat voelt voor Bess. Hij kan wel mooi zingen.


Dag Wilma, Hij houdt van Bess. Hij zingt ook een liedje waarin hij haar zijn liefde verklaart. Bess you are my woman now. Intussen trekt de  massa aan ons oog voorbij. Dat je denkt hee dat heb ik net ook al gezien. Summertime klinkt aan het begin. Dat is de meest uitgevoerde aria van alle operaaria´s. Mooi gezongen. Ook een onberispelijke hoogte.

Hallo Ed, Dan duurt het weer een tijdje voor je weer een bekende operaaria hoort. Dat duurt dan wel erg lang. Intussen beweegt het voetvolk. Beetje jazzy en gospel hoor je er doorheen. If you were necessarily so. Zoiets. De cast moet zwart zijn. Voorschrift van Gershwin. Geen poetspommade.  In 1935 was de eerste vertoning. Van 8 uur tot 10 voor half 12. Alstublieft. Dankuwel.  Pauze.

Dag Ben, Na een half uurtje gingen we weer naar de zaal. Het duurt lang. Een paar coupures hadden van mij wel gemogen. Sportin Life is de derde geliefde van Bess. Deze is cokedealer. Hij weet haar te verleiden ook te gebruiken. Ze raakt verslaafd. Dan verdwijnt ze met hem naar New York. Als Porgy terugkomt uit de gevangenis omdat hij Crown had vermoord met een stuk hout gaat hij op zoek naar Bess.

Hallo Gertjan, Hij mist haar enorm. Aan het eind loopt hij de poort uit en het voetvolk loopt een stukje met hem mee. Steunend op zijn stokken loopt hij een end weg. Dat is een emotioneel moment. Eindelijk werd ik even geraakt. Je snapt wel dat zo´n invalide man zonder geld niet ver zal komen.

Dag Ted, Dan barst een enorm en eindeloos applaus los. Dat hebben ze wel verdiend. Je denkt natuurlijk dat ze de hele wereld overtrekken met deze productie. Helemaal niet. Als je in het programmaboekje leest wat ze allemaal doen. Ze reizen wel veel maar van de ene naar de andere witte opera. Europa en de VS. Het Nedpho speelde voortreffelijk olv James Gaffigan.

Volgende week je raadt het al Cum sancto spiritu. Studeren. Er komt natuurlijk een moment dat we Gloria gaan uitvoeren. Dat voelt iedereen wel aan. Dus komt allen studeren. Doei.
Comments