2018-12-19. De repetitie van 19 december 2018.

Geplaatst 20 dec. 2018 06:48 door Het Plankenkoor
Hoe laat? 20.06 uur.

Hoeveel? 29 (34) 85%, 7 sopranen (vd 10), 10 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Luci care, Gratias blz 18, Domine fili blz 23, Domine Deus blz 29, Qui tollis blz38, Cum sancto blz 40,
Joy to the world, God rest you, Pastorella, Hai cu toti, the first Nowell, Vrolijk kerstfeest, Pueri concinite.

Mededelingen: Vanavond is de laatste zangavond van 2018.
9 januari 2019 komen we thuis bij Bram en Hans om de Nieuwjaarsborrel te vieren. Vanaf 8 uur en de sopranen zorgen voor de hapjes. 

Bijzonderheden: Die waren er. Het was een avond met 2 gezichten. Voor de pauze Vivaldi en na de pauze kerstliederen. Dus niet de hele avond kerstliedjes maar alleen na de pauze. Andere jaren was dat wel anders. Dat was toen we Hymn tot the Virgin instudeerden. Een prachtige compositie van Britten maar na jaren oefenen bleek het toch te moeilijk. Vanavond zingen we Domine Deus van Vivaldi. Dit koorwerk is bedoeld voor een alt. Bram bedacht dat het een solo kon worden voor alle alten. Alle 10 vanavond. Een experiment. Het klinkt nog wat ingetogen en onzeker. Het moet groeien. Daarvoor is 2019. Cum sancto spirito was het volgende studieproject. Dat zit nog niet in de grondverf. Moet ook nog groeien. 
Na de pauze gingen we voor de kerstliederen. Dan wordt het al gauw veel minder geconcentreerd. Het is eigenlijk doorzingen wat we schriftelijk hebben gestemd. Joy to the world kreeg 4 stemmen van 34 koristen. En zo gingen we het rijtje af. Hoogtepunt van de avond werd Pueri concinite. Oorspronkelijk het solonummer van Annelies. Dat hebben we zo ook uitgevoerd. Maar door haar afwezigheid stonden er ineens 3 vervangers klaar. Louise Marja en Ankathrien. Zij zouden die hoge a uit de derde regel wel even zingen. En waarachtig met een speels gemak alsof ze dat dagelijks doen. Grandioos wat een power. Na afloop een daverend applaus. En terecht. Wat moeten we blij zijn met zulke sopranen. Fantastisch. Met een geluksgevoel verlieten we de zangzaal.
Allemaal nog even elkaar het beste wensen en dan in de donkerte allemaal naar je huis.
De opkomst was geweldig. 29 van de 34. Hoe kan het. Alten en tenoren compleet. Je kon het horen ook. Vanavond waren we voor de 16de keer bij elkaar vanaf september. 13 keer geoefend en 3 keer een optreden. De Bavo de Ooster en de Noorder.
Het was een boeiende avond onnavolgbaar geleid door Bram onze dirigent. Ik zeg u dat is een kunst.


Even de groeten doen:

Hallo Annelies, Ineens staan de lettertjes schuin. Ik weet niet welke toets ik moet indrukken om ze weer recht te trekken. Maar je was er niet. Niks voor jou. We hebben je gemist met de slotsong. Maar je had een paar kanjers van vervangers. We waren uitgenodigd om een uitvoering van de Misa Criolla bij te wonen. Daarvoor moesten we naar de Oosterkerk op Wittenburg. Een
bijzonder kerkgebouw. Vierkant. Hoog. Zeg maar 1600. Daar zouden we luisteren naar composities van Ariel Ramirez. Uitverkocht.
Een zaal vol oudere mensen om de vocal group Bant te beluisteren olv Ronald Becker. Een jonge dynamische dirigent die met veel enthousiasme de vocal group aanvoerde. 11 vrouwen en 5 mannen. Tot zover. Doei.

Dag Eva, Er was ook een groep Chilenen die voor de begeleiding zorgden. Gitaar electrische basgitaar trom fluit en de charango.
De charango kreeg er af en toe flink van langs. Een klein snaarinstrumentje maar heel karakteristiek. De trom bombo gaf het typische ritme met een naslag op het hout van de trom. De leider was van de band was een fenomenale tenorzanger die ook gitaar fluit pansfluit en charango speelde. Een soort multitalent. Hij was alleen al het genieten waard. Als ergens in het land de Misa wordt uitgevoerd dan bellen ze dit groepje. Kom je even begeleiden? Tot zover. Doei.

Dag Jansje, Dus een enthousiaste dirigent een gretig koor en een professionele begeleidingsgroep. Een ideale combinatie. De zangers/essen stonden op een verhoging zodat je ze goed kon zien. Een prachtige sopranensectie die er af en toe stralend bovenuit zong. En dan die fascinerende syncopische begeleiding van de band. Af en toe verging je horen en zien zoveel volume brachten ze voort. Ook nog 's versterkt door microfoons. Het begon met Senor ten piedad. Wel eerst allemaal korte stukjes van Ramirez en het laatste half uur de Misa. Tot zover. Doei.

Hallo Gertjan, Uit het koor kwam ineens een zangeres te voorschijn. Ariana Kegley. Zij mocht alle soli zingen tot aan de Misa. Heel bescheiden. Ze was me de vorige uitvoering van Bant ook al opgevallen. Complimenten gegeven. Toen zat ze in een hoekje. Oh dankuwel. Vandaag was ze echt de ster. Ze soleerde ook in de Misa Criolla. Je verwacht Carreras maar het werd Ariana. Een flink
gezette huismoeder. Ze was absoluut geloofwaardig. Zo stemvast en duidelijk met microfoon. Cristo ten piedad de nosotros. En dan die onverstoorbare muzikanten die zorgden voor de voortdurende dreun van oa de trom. Dat neemt je mee en je komt heel langzaam in een soort trance. Tot zover.

Dag Paul, Waar was je nou. De sopranen bereikten telkens weer hun hemelse hoogten. Terwijl ik het opschrijf hoor ik ze weer.
Een diep gelovige compositie zou je kunnen zeggen. Hoeveel inspiratie heeft het geloof  al opgeleverd. Ten piedad de nosotros.
Maandenlang op gestudeerd. De Misa uit het hoofd. Zo knap. Een beetje triest is dat het koor na 15 jaar wordt opgeheven. De dirigent wil weer ´s iets heel anders. De koristen gaan nu op zoek naar een vervangend koor of stoppen gewoon met zingen. De sopranen zouden we zo overnemen. Zo mooi licht en zuiver. Tot zover.

Dat was het weer voor 2018. Vakantie met veel feestrumoer en zang en dans en intieme etentjes. Geniet ervan en ik zou zeggen
tot 9 januari 2019. Bij Hans en Bram thuis vanaf 20.00 uur. Dan wordt niet gezongen. Wel gegeten en gedronken gepraat. Gezondheid. Doei.

Comments