2018-11-21. De repetitie van 21 november 2018.

Geplaatst 26 nov. 2018 06:17 door Het Plankenkoor
Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 23 (vd 34) 68%, 7 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Pase el agoa, Qui tollis peccata mundi, Domine Deus Agnus Dei, Quoniam tu solus sanctus, Et in terra pax,
Gratias, Domie fili unigenite, Castles in the air, The Gosling en Tourdion.

Mededelingen: 5 december gaat het niet worden voor het koor. Aanvankelijk werd gestemd. Wel of niet zingen. Uitslag wel zingen. Uiteindelijk kunnen we toch pakjesavond vieren omdat Bram die dag wordt geopereerd aan zijn kaak.
Verder kwam het koorweekend aan de orde. Voor volgend jaar moet op tijd gereserveerd worden. Nu is de vraag of de opkomst groter zal worden wanneer de locatie wat dichterbij wordt gezocht. Haarlo ligt nl in het oosten des lands. Wel met een prachtige omgeving maar dik een uur rijden. Daarover gaat men zich uitspreken en eventuele nieuwe accomodaties zoeken. Volgende week meer daarover.

Bijzonderheden: Haast voorspelbaar. Het werd de derde Vivaldi-avond op rij. Toch blijft het verrassend want we hebben weer nieuwe liederen ingestudeerd. Voor het eerst zongen we Qui tollis peccata mundi. Nr 8 in de rij. Blz 33. Dat telt een bladzij. Dus
dat lukte snel. Dan blijft alleen nog koorwerk 11 over. Helemaal achteraan. 7 bladzijden. Cum sanctus spiritus. We studeerden ook nog Quoniam tu solus sanctus in. Heel eenvoudig en goed te doen. Het lijkt trouwens sprekend op de Quoniam van Bram uit zijn mis. Het kan door de woorden komen maar melodisch zijn er ook overeenkomsten. Zo veroveren we heel langzaam de hele Gloria.
Heel vaag is er een plan om het Gloria uit te voeren. Het duurt 30 minuten. Moet je er nog wat bij verzinnen voor een complete uitvoering. We zingen niet alle nummers uit Gloria. Er zijn ook solo's. Zoals we nu met alle alten de solo van de alt zingen in Domine Deus. Voor de solistische nummers zal Bram mensen inhuren. De alten waren vanavond met zijn zessen voor de solo.
Dat scheelt wel vier zangeressen.
We waren redelijk vertegenwoordigd. 23. Toch minder dan 27 en 28 vorige weken. Er zijn er nog maar 3 over die alle repetities en optredens hebben bijgewoond. Marja Joke en Kees. Verder hadden we 2 weken geleden bezoek van Els. Een hoge sopraan. Vanavond even niet. We wachten het af. 

En nu even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, Je was druk met de voorbereidingen voor de grote brexitbijeenkomst neem ik aan. We volgen het in de kranten en op TV. Ik wilde nog iets anders vertellen. Het is vrijdagavond 23 november 2018 op weg naar het Muziektheater. Ik mag naast de hoofdingang parkeren. De entree was al een succes. Daar spelen beroepsmusici het hele klassieke repertoire. Bezetting viool accordeon en balalaika. 2 euro. We zitten dit seizoen in de zaal onder het eerste balkon. Spannend. De derde keer al. Met eigen boventiteling voor je neus. 59 euro.

Dag Jansje, Heb je het voorgaande gelezen? Heel luxe. En weer konden we een paar stoelen opschuiven naar het midden. Bijna uitverkocht. Vanavond gaan we de Barbier van Sevilla zien. Al vaker gezien maar nu in de regie van Lotte de Beer. De vorige was van Dario Fo. Een Italiaanse grootheid. Van de gestapelde schaterlach. Onovertroffen. De lichten gingen uit en de ouverture kon beginnen. Lotte had een soort taartjesballet bedacht. Zo ontroerend mooi en ook grappig. Doei.

Hallo Louise, Hou je van opera? Maar je was er niet he? Ik ook niet. Cadeau wel klaar gezet. Volgende week. Ik ga verder. Dus 2 balletdansers in een hoge taart gehuld en 20 kleine danseresjes in een petit fourtje gevat. Het begon goed. Dan verrassing uit een soort schemerwalm schuift een groot landhuis naar voren. Vondst. Met alles erop en eraan. Raampjes voordeuren dak verlichting
lantaarns. Zo schilderachtig. Daar woont dr Bartolo met Rosina en wat personeel. Rosina moet met dr Bartolo trouwen en vandaag nog. Rosina beeldschoon. Bartolo aartslelijk en grof. Bijna 2 meter. Net een beest. Doei.


Dag Brigitte, Nou jij houdt zeker van dit soort poppenkast. Daarom vertel ik er een beetje over. De hele avond is het gedoe over dat voorgenomen huwelijk. Bartolo houdt niet echt van Rosina maar wel van de bruidschat die ze meeneemt. Huwelijkse twisten. Bartolo verdenkt Rosina van flirtations met jonge mannen. Hij heeft geen ongelijk want graaf Almaviva heeft ook zijn gevoelens voor Rosina. De graaf is Rene Berbera uit de VS. Hij heeft een prachtige wendbare stem tot in de hoogste hoogten. Hogeschoolwerk. Rosina heeft een coloratuursopraan. Ze kan er alles mee. Daarvoor kom je naar de opera. Doei.

Hallo Ella, Je was niet bij stem hoorde ik. Nou Rosina en de  graaf wel hoor. Wat een kanjers. De barbier zelf heb ik nog niet genoemd. Davide Luciano. Een jonge knappe vent met een prachtige bariton. Hij zong Largo al factotum. Je weet wel. Genieten.
De regie-opvatting is echt heel speels en grappig. Het houdt je voortdurend bezig. Je vergeet alles. Beterschap en tot woensdag. Doei.

Hallo An, Het verschil met Dario Fo was dat vanavond alles in het schemerdonker speelde en Dario in het volle licht. Dit was ook heel sfeervol. Tot onze verbazing zwaaide de hele voorgevel in 2 openslaande deuren zo naar voren en naar opzij waardoor je de hele indeling van het interieur kon zien. Verrassing. Kleine kamertjes leuk ouwerwets ingericht. Trappetje voorlangs met een streepjesbehang. Helemaal in de stijl van die tijd. Marokko he? Kijk je wel uit. Doei.

Dag Martine, Was je ook ziek? Ik ook zeg. Bedankt voor je kaartje. Het gaat weer goed. Hou je van opera. Is mooi hoor. Vanavond was het een soort theater van de lach. De graaf probeert met allerlei vermommingen het huis binnen te komen en bedenkt list op list. Eerst als ingekwartierde soldaat. Dat levert een enorm spektakel op. Het podium vol met soldaten en kinderen. Soort massaregie. Koorzang van de bovenste plank. Een van de beste operakoren van de wereld. Mee eens. Doei.

Hallo Henk, Lukt het daar een beetje. Pas je goed op Lidy? Ik hoor wel 's wat. Als het goed is ben je er de 28ste weer. Ga ik me op verheugen. Nog even. Nou dat inkwartieren werd een geweldige mislukking. Daarna als muziekleraar. Hij zou Rosina zangles geven.
Hij verving de zieke leraar. Dat was grappig. Bartolo bleef bij de les tot hij even naar achteren moest. Toen sloeg de graaf zijn slag.
En maar zingen van 8 tot 11 uur met een pauze. Tot woensdag. Doei.

Dag Gertjan, Heb je wel 's een opera gezien? Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Saaie verschrikkelijke moderne maar ook lyrische romantische. Je kan kiezen. Vanavond was het lachen. Kijken naar de dirigent ipv steeds naar het podium is ook interessant. Vanavond was het een eminent grise uit Italie. Maurizio Benini. Leidde met groot gemak alsof ie het al 100 jaar deed. Over de hele wereld. Je moet ook 's gaan. Het kost wel wat maar dan heb je ook wat. Doei. 

Hallo Ted, Doen je schoenen het nog? Anders kom je maar weer naar ons toe. Wij zitten veel op woensdag. Maar jij houdt ook van theater. Dat weet ik. Ik heb je wel eens bezig gezien. Lotte de Beer heeft al zoveel prijzen gewonnen in haar betrekkelijk korte loopbaan als regisseur in binnen en buitenland. Het was een gouden avond. Het was een opera-avond uit het boekje. Meeslepend en geestig. Allemaal gaan kijken. Doei. Nog even de graaf en Rosina kregen elkaar. Ja ja.

En nu weer naar de volgende repetitie op 28 november. Je raadt het al Vivaldi 4. Toch steeds weer nieuwe muziek. Het is een soort avontuurlijke veroveringstocht. Komt allen. Ik zeg maar zo: Samen zingen doe je met zijn allen. Doei.
Comments