2018-11-14. De repetitie van 14 november 2018.

Geplaatst 26 nov. 2018 03:04 door Het Plankenkoor
Hoe laat? 20.07 uur

Hoeveel? 27 (vd 34) 79%, 7 sopranen en een gast (vd 10), 10 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Luci care, Domine fili ungenite, Domine Deus Agnus Dei, Gratias, Et in terra pax, Castle in the air, Beyond the sea.

Mededelingen: 5 december hebben we gewoon zangavond. De opname die we hebben gemaakt op de Nwe Ooster van Vrolijk Kerstfeest staat nu op You Tube. Bram ziet ons zomaar zingen in DWDD.

Bijzonderheden: Die waren er wel. Vorige week waren we met 28 maar vanavond met 27. Dat noemen we opnieuw een goeie opkomst. Toch bijna 80%. 7 niet. Henk Marokko, Simon Spanje, Ted Vietnam, Hans Chili, Eva cursus, Frederique en Louise.
Maar..... de alten waren weer net als vorige week compleet. Knap. De tenoren bijna. En we hadden bezoek. Een nieuwe sopraan.
Els is haar naam. Ze is op zoek naar een nieuw koor. Het Franz Lisztkoor is na 34 jaar opgeheven. Dat zal je toch overkomen als je er vanaf het begin op zit. Ze heeft een hoge sopraan. Wie weet voelt ze zich thuis in het Leukste koor in Amsterdam. De koristen en het repertoire en de dirigent spelen daarbij een rol. Wie weet wordt het wat.
En dan de zangavond. Het werd weer een Vivaldi-avond. Net als vorige week. Het accent viel deze keer op Domine Deus Agnus Dei.
Dat gaat het master piece van de alten worden. Dat mag ook wel eens. Al jaren dienstbaar aan het grote geheel en nu solistisch.
Het klinkt nog wat ingetogen en bescheiden maar het belooft veel. De overige stemgroepen hebben steeds een refreintje van 3 maten voor de afwisseling. Om kwart voor 10 zongen we het achter elkaar en foutloos. Onberispelijk. Zo bijzonder. Dat is voor de dirigent wel hard werken. Gelukkig ziet het koor dat wel. Hij zet zich altijd voor 200% in en dat al 16 jaar van de 32. Met 40 keer per jaar kan je dan uit gaan van 1240 zangavonden en optredens. En vanaf 2000 720 verslagen. Vanaf 2005 staan ze op de website. Dat zijn er dan 520. Niet te geloven. Eind van het seizoen staat de teller op 750. Jubileum. 
Iets geheel anders. Er hangt weer nieuwe kunst in de Modderman. Van religieus tot profaan. Van alles wat van dezelfde kunstenaar. Iemand zegt steeds: Doe nou 's iets anders. Een werk van 14.000 euro hangt er ook tussen. 

En nu even de groeten doen:

Hallo Eva, We hebben het gelezen. Reanimatie-cursus. Prima. Ik wilde iets vertellen. Kan  dat even? Aan het begin van het jaar bestellen we de kaartjes voor het komende theaterseizoen. Toneel cabaret en opera. Maanden van te voren. Intussen hebben we al 2 opera's achter de kiezen. Die Zauberflote en Jenufa. De Griffioenvoorstellingen zijn net begonnen. We dachten met zijn vieren ook maar 's naar een balletvoorstelling te gaan. Het werd Christina de Chatel. Ik ga door naar Frederique. Doei.Dag Frederique, Ik zit met zingen altijd achter je. Nu even niet. Volgende week weer. Je houdt vast van ballet. Ik ga verder.
Ik stond er niet zo bij stil wat ons te wachten stond. We lieten ons verrassen. Gewoon gaan zitten en laat het maar komen. Het was half 9 en de zaal zat vol. Het licht ging uit. In het schemerdonker kwam een danseres te voorschijn. Nee geen tutu maar een donkere mannenpantalon en een wit overhemd. Bovenste knoopje open. Ineens waren er 5 danseressen.

Hallo Louise, Het cadeau gaat weer in de kast. Volgende week weer proberen. Je houdt vast van ballet. Ik ga verder.
Ze kwamen niet gewoon lopend de vloer op. Nee met een ingewikkeld pasje. Ene been vooruit andere been bijtrekken en de voet achter het standbeen plaatsen en dan gaat het standbeen weer vooruit. En zo om en om. Wel een half uur lang. Ik werd al gauw geboeid door de mathematische opbouw van de dans. Niks hupjes of sprongen of acrobatische hoogstandjes.

Dag Henk, Hou je het nog even vol? Druk he in de kasbah en ook zo warm he? Nog even van dat ballet. Eigenlijk niet echt ballet wel een soort balletmachine door 5 robotmeisjes. Steeds varianten op een thema. Naar achteren naar voren naar opzij schuin in de diagonaal naar links naar rechts. Het gaat maar door. Ik ging er 's goed voor zitten. Hier gebeurt iets bijzonders. En dan die voortdurende dreun die uit de boxen kwam. Halverwege kwam er electronische muziek bij. Oa een scheepstoeter.

Hallo Simon, Jij bent mijn trouwe lezer. Gegroet. Ik ga verder. Ik werd zo langzaam aan helemaal opgezogen door de dansgroep.
Dat gebeurt als je alles om je heen vergeet. Er kwam na een uur een nieuwe variant. Een zwaai met je arm naar rechts en dan even
staan op je plek en dan weer door. Soms in formaties soms alleen of gewoon met zijn drieen. Naar voren lopen en weer rechts en links af. En alles gelijk. Ook zo bijzonder. De meisjes trokken zich niks aan van de lange bromtonen.

Dag Ted, Intussen loop jij door de natuur van een hele andere wereld. Moedig hoor. Nog even. Volg je het? En als je nou denkt dat je de dansvreugde van hun gezicht kon lezen. Ben je gek. Hard werken met een onverstoorbare blik op het publiek gericht. Zoals je kijkt op de catwalk of op de cover van een modeblad. Totaal emotieloos. Armen langs het lichaam. Niks romantische gebaartjes.
Kale wiskundige dans. Minimalisme heet dat. 

Hallo Hans, Heb je het gelezen? Jij krijgt het slot van het verhaal. Ineens stonden de 5 meisjes op een rijtje achterin op het podium. Het licht gaat uit en het is 10 uur. Het is afgelopen. Als een geheel staat de zaal met mensen op en barst in een eindeloos applaus los. Een toppprestaie van het menselijk geheugen.
Ik voelde ook dat ik deze prestatie moest belonen. Ik was verbijsterd. 80 minuten had ik ademloos zitten kijken en ineens was
het afgelopen. Thron heet het stuk. In 1984 was de premiere. Fascinerend van begin tot eind.

Volgende week 21 november zijn we er weer. Met zijn allen. Vivaldi met de alten in de hoofdrol. Zorg dat je erbij bent. Ik zeg maar zo: Goed zingen doe je met zijn allen. Doei.
Comments