2018-04-25. De repetitie van 25 april 2018.

Geplaatst 26 apr. 2018 02:12 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.06 uur.


Hoeveel? 26 (vd 33) 79%, 8 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Pasa el agua, Matona mia, Gratias, Domine Fili, Et in terra pax, die Nachtigall, Piu non si trovano en Durme.


Mededelingen: Ineke heeft een mededeling alleen voor de mannen. In augustus vindt in de bossen op 6 km van Elburg een werkweek plaats. Daar wordt geoefend op 10 zangstukken waaronder Libera me van Faure en Libiamo uit La Traviata van Verdi. Je moet noten kunnen lezen en ook solistisch kunnen zingen. Meedoen kost 250 euro en een huisje huren kost 200 euro. Kamperen wordt het. Voor meer info Buitenkunst Randmeer. Het belooft een onvergetelijke week te worden.

Gentlemen Chorus heet het. Aanrader.


Bijzonderheden: Het is bijna traditie om te beginnen met Alle psallite. Ook omdat het zo'n oude compositie is. 600 jaar geleden gecomponeerd en toch bewaard gebleven. Bram heeft het ergens gevonden. Dat liep na wat oefenen als een trein. 

Een goede reden om dan weer wat anders te gaan zingen. Dan Pasa el agua er achteraan. Dat moet luid en goed hoorbaar gezongen worden voor in de mond. En uit het hoofd omdat we geen tijd krijgen om de muziek te pakken. Matona mia is ook traditie. Een mooi en ook lastig muziekstuk met veel ritmische varianten en veel hard en zacht. Van blad. Het mooiste is natuurlijk als we deze liedjes uit het hoofd zingen op een uitvoering. Problemen bij de alten in maat 15, bij de tenoren in maat 35, bij de bassen op blz 4 de eerste noot en van de sopranen weet ik niet meer. Dan is het half 9. Tijd voor Vivaldi.

Eerst Gratias blz 18. Dat gaat in 4 tellen per maat maar dan 8 maten verder 8 tellen per maat. 2 bladzijden duurt dit koortje. Daarna studeren op Domine Fili unigenite. Dat pakt Bram heel handig aan. Vaak zing je hetzelfde maar door elkaar. Nu even niet. Allemaal tegelijk hetzelfde zingzeggen. Een paar keer en dan door elkaar. Vorige week ook zo. Dat werkt. En dan maar oefenen en zingen van maat 26 tot 52. En na veel apart oefenen zit het er ineens in. Vakwerk van de dirigent.

Iedereen voelt de logica van de muzieknoten en dan zingt het gewoon weg. Dan alles nog 's vanaf het begin. Dan is het leuk om te zien hoe de dirigent reageert als het gelukt is. Dan is het half uur om en begint precies om 9 uur de pauze.

Om half 10 gaan we weer verder. We hebben elkaar ook zoveel te vertellen in groepjes van 2, 3 en 4. Dat is me een gegons van jewelste. We moeten nog 2 en een halve bladzij. Om 10 voor 10 stoppen we midden op blz 26. Het is tijd voor die Nachtigall. Alweer lang geleden gezongen. Piu non si trovano en Durme. Zou op de uitvoering in Monnickendam allemaal uit het hoofd moeten. 

De opkomst was weer goed. 80% net als vorige week. Gelukkig waren er 6 te laat. Dat scheelt vooral als daar steunpilaren tussen zitten. Dat hoor je dan goed als ze meezingen. De alten en de tenoren waren bijna compleet. Piet en Trudy niet die er doorgaans altijd zijn. We waren vanavond voor de 33ste keer bij elkaar. Ewald en Ed elk 32 keer, Bram en Kees 31 keer. De eerste vrouwen zijn Joke en Margreet met 30 keer. Bizar vaak zeg. Vanavond waren er 16 vrouwen en 10 mannen.

We hebben weer heel enthousiast en geconcentreerd gezongen. Het gaat steeds beter. Echt waar. Dat krijgt de dirigent toch maar weer elke keer voor elkaar. Knap werk.Even de groeten doen:


Hallo Eva, Ik heb de indruk dat je het verslag nooit leest. Omdat je na de mededelingen altijd vraagt of het nog even in een mailtje verstuurd kan worden. Weet je je zit al 12 jaar op het koor. Mooi toch.


Dag Jansje, Het is vanavond even niet gelukt maar ik vind het altijd wel weer knap als jullie er weer zijn. Houen zo.


Hallo Trudy, Jij bent nu 29 keer geweest. Vlak achter de koplopers. Razend knap en vaak als eerste. Voor de stoelen.


Dag Piet, Toen ik thuis kwam zag ik je mailtje. We wisten van niks. We dachten aan een plotselinge verkoudheid. Zoiets.


Hallo Gertjan, Ik val maar meteen met de deur in huis. 3 en een halve bezoeker van de week per dag. Totaal 23.


Dag Peter K., Ik keek wel steeds naar een van de 2 deuren of je misschien toch nog zou binnen komen. Helaas.


Hallo Ted, Was je naar het Augustinus? Erika Henk en ik waren gewoon naar het Planken. Volgende week weer wel.


Volgende week geen koor. Geen Vivaldi en ook geen oefenen voor Monnickendam. Maaaaaar wel weer 9 mei. Komt allen. Alle 26. Dat is deze weken ons maximum. Samen zingen. Daar houden we van. Doei.

Comments