2018-03-07. De repetitie van 7 maart 2018.

Geplaatst 8 mrt. 2018 01:30 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 25 (vd 33) 76%, 9 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Piu non si trovano, Luci care, Matona mia, Et in terra pax, Gloria, Mis van Bram: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei.


Mededelingen: Wegens te weinig aanmeldingen gaat het optreden in Heemstede op 26 mei niet door.


Bijzonderheden: Kort samen gevat was het een soort droomrepetitie. Het aantal deelnemers groeide binnen een kwartier van 17 naar 25. 8 waren te laat. De sopraansectie was bijna compleet op Anke na. Dat betekent praktisch dat de zangkracht van de sopranen bijna optimaal was. En wat een rijkdom is dat als ze even forte moeten zingen. Net of daar een serie professionele zangeressen staat te zingen. Dat was dus genieten. Niks bescheidenheid of iets wat er op lijkt. Nee voluit ervoor gaan. Alleen al daarvoor kom je naar het koor. Wat ook adembenemend is dat is de discipline en de concentratie van het koor. Als Bram met een stemgroep even bezig is om wat melodische fouten weg te werken dan is het normaal dat de andere stemgroepen een beetje zitten te schmoezen of grapjes maken. Geen sprake van. Bram staat dan op die manier heel ontspannen aanwijzingen te geven zonder dat hij orde moet houden. Dat kan heel vermoeiend zijn. Dus wat dat betreft is het koor gegroeid. 

We hebben 2 woensdagen niet gezongen. Eerst had Bram griep en de tweede keer was het voorjaarsvakantie. En daar stonden we weer voor de 27ste keer. We hebben gestudeerd op Matona mia. Bij elke stemgroep was wel wat te herstellen.

Tot half 9. Daarna Et in terra pax van Vivaldi. De laatste 2 bladzijden ingestudeerd. Na de pauze weer verder. Tot kwart voor 10. En dan tot slot het hele stuk gezongen zonder onderbrekingen. Dat gaf een triomfantelijk gevoel. Het was ook een avond voor de gelovigen onder ons. Eerst Vivaldi en dan de mis van Bram. Op weg naar het koor luister ik altijd naar Kunststof. Dat is een radioprogramma. Gesprekken met bekende Nederlanders die zich cultureel onderscheiden. Vanavond was Jos van Veldhoven aan de beurt. De artistiek leider gedurende 35 jaar van de Nederlandse Bachvereniging. Je zou denken dat is een gelovig man. Niet dus. Hij heeft niks met de kerk en noemt zichzelf een agnost. Zo hoor je nog ´s wat.

Dus je hoeft met religieuze liederen niet ook een gelovige zanger of dirigent te zijn. Even de groeten doen


Dag Anke, Toch geen griep he? We hebben je gemist. Je had er bij moeten zijn. Het was genieten van begin tot eind.


Hallo Joke, Nou dat komt niet vaak voor zeg. Dit is pas de tweede keer dat je er niet bij was. 94% is je score.


Dag Trudy, Was het weer een tienminutengesprekje? Jammer. De sopranen en de alten zongen weer als de besten.


Hallo Yvonne, Heel jammer dat je er niet bij was. Je zou genoten hebben. Het koor was op dreef. 


Dag Ben, Maak je nou een uitstapje naar een Mozartkoor? Maar Ben het Plankenkoor zingt ook Mozart.


Hallo Jona, Ik had je boekje in 2 uur uit. Heel ontroerend was het. 40 jaar geleden ook al een keer gelezen. Beterschap.


Dag Peter K., Toch maar goed dat ik het boompje thuis had gelaten. Het is nog van 5 juli van de picknick. Je weet wel.


Hallo Simon, Er waren weer 6 bassen. Prachtig om te horen als ze alleen moeten zingen. We misten je.


En nu gaan we ons voorbereiden op het derde koor uit Gloria. Gloria en Et in terra pax verfijnen en dan storten we ons op Gratias aginus tibi. Je kan alvast gaan oefenen. Doei. 14 maart gaan we weer verder.

Comments