Nieuws‎ > ‎

Recente verslagen vanaf 2015/2016


2018-11-28. De repetitie van 28 november 2018.

Geplaatst 29 nov. 2018 04:46 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.06 uur.

Hoeveel? 26 (vd 34) 76%, 6 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 8 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Salley Gardens, Matona mia, Domine fili unigenite, blz 23, Qui tollis peccata mundi, blz 33, Quoniam, blz 38,
Gratias, blz 18, Et in terra pax, blz 27, Gloria, blz 1, Sound the trumpet.

Mededelingen: 5 december geen zangavond.

Bijzonderheden: Het was de vierde Vivaldi-avond op rij. En toch weer heel anders dan de voorgaande keren. We hebben nu alle liederen gehad. Nog niet alles vloeiend. Sommige nog in de grondverf. Alleen het laatste lied Cum sanctus spiritus hebben we nog over. Vandaag weer hard gewerkt. Voor de vrolijke noot zorgde Bram door tussendoor steeds Sinterklaasliedjes te spelen. De bassen waren op volle sterkte. Het was een ongelooflijk beeld. 8 bassen op een rij. En zingen dat ze deden. De bassen kregen een compliment van de dirigent. En dat gebeurt niet vaak. Je kon het ook horen. Het was een bijzondere gebeurtenis. De tenoren waren op een na ook compleet. Er zaten zomaar 13 mannen te zingen. Het toeval wilde dat er ook 13 zangeressen zaten. Wat een luxe. Hoeveel koren komen niet mannen tekort. Hoe kan dat toch. Op papier hebben we 20 vrouwen en 14 mannen. Bram leidde ons weer met vaste hand door Vivaldiland. Wie de hele Gloria van Vivaldi en nog meer wil beluisteren moet vrijdagavond naar 
de Waalse Kerk. Om kwart over 8. 25 euro. Johanette Zomer met haar Tulipa Consort. Dan hoor je de hele Gloria. Verder nog iets anders. Els was op bezoek op 14 november. We hebben haar daarna niet meer gezien. Hoe kan dat nou. Een hoge sopraan. Er zijn nog 2 over die elke avond hebben bijgewoond. Joke en Kees. Marja was verkouden. Zo kan het gaan. 
We hebben zwaar gestudeerd op Qui tollis peccata mundi. Trouwens Quoniam van Bram lijkt niet op Vivaldi. Helemaal niet.
Tot slot zongen de vrouwen Sound the music. Met zoveel zangplezier. De 13 mannen zaten zichtbaar te genieten. Een prachtslot
na een bewogen avond.

Even de groeten doen

Hallo Ankathrien, Je hebt het druk druk druk. Ik las het. Even mijn verhaal. Gaat ie. Een jaar geleden werden we als gast gevraagd
om mee te zingen met het Augustinuskoor. 4 van ons hebben die stap gemaakt. Met plezier. We moeten een paar moeilijke liederen instuderen. Ook een compositie van Edward Elgar. Lux Aeterna. Beeldschoon.Op You Tube gezocht naar vertolkingen.
Ik stuitte op Voces 8. Een Londonse zanggroep. 6 mannen en 2 vrouwen. De solo van een van de sopranen maakte diepe indruk.
Het gemak en de lichtheid waren overrompelend. Tot zover.

Dag Annelies, Niks voor jou om weg te blijven. Maar toch nog even verder. In totale eenvoud en zonder opsmuk. Wie is dat?
Vaak naar de beelden van Voces 8 gekeken. Kleine zanggroep a cappella. Dan valt in mei het programmaboek van Muziekgebouw aan het IJ in de bus. Beetje bladeren. En wat zie ik? 27 november Voces 8 treedt op in het Muziekgebouw. Dat is mijn grote kans
om deze groep life mee te maken. Vriendin Maaike gebeld. Zij bestelt de kaarten. Uiteindelijk zaten we dinsdag 27 november derde rij in het midden. Tot zover.
Hallo Louise, Volg je het? Je was weer ziek? Geen cadeau. Maar ik ga verder. Uitverkochte zaal. Hoe wist iedereen dit. Betrekkelijk onbekend. Daar zaten we dus met het uitzicht op het podium met 8 stoelen. Ook een stoel voor de violiste Rachel Podger. Zij speelde soli en begeleidde. Soms leek het wel op een vioolrecital. Maar dan kwamen de zangers weer. Deze keer 3 vrouwen en 5 mannen. Mijn favoriete zangeres was duidelijk zichtbaar. Met goudbrocaat over de schouders met veel gouden bladeren. Net een
diva. Tot zover.

Dag Marja, Wat een narigheid zeg. Daar gaat je record. Maar helaas. Lees je mee? Ga ik weer. Grotendeels religieuze muziek.
Ze zoeken muziek vanaf 1557. Een enkel modern werk. Er wordt in verschillende combinaties gezongen. Kwartet of met zijn zessen of de hele groep. De tenor is ook dirigent. Veel stukjes van Bach op de viool. Ook mooi. Met groot gemak de moeilijkste stukken. De vrouw waarvoor ik kwam manifesteerde zich steeds prominenter. Daar begon de schoonheid van de avond. 2 keer 3 kwartier. Mijn ogen werden steeds weer naar deze knappe sopraan getrokken vooral ook om haar hoogte. Met het grootste gemak zong ze er bovenuit. Tot zover. Beterschap.

Hallo Janet, Ben je ziek? Beterschap dan. Ik ben weer beter. Goed he. Volg je het nog? Ze is mooi lang 1 meter 85. Lang zwart haar met een pony. Een prachtige verschijning. Ik had de avond van mijn leven. Elke keer werd mijn aandacht door haar getrokken wanneer ze weer een paar hoge noten moest zingen. Vooral het laatste stuk van het programma gaf haar alle kansen. Kijk ook ´s
naar You Tube dan kan je mijn commentaar vergelijken met de werkelijkheid. En dan speciaal Lux Aeterna van Edward Elgar. Doen.

Dag Martine, Je bent wel ziek he. Nu al 2 keer niet geweest. Je komt wel achter zo. Maar ik ga verder. De top volgde met een toegift. Ineens na een hevig applaus zette de groep het Ave Maria van Schubert in. Je mocht maar 2 keer applaudiseren. Voor de pauze en aan het eind. Heel rustgevend. Nou je weet hoe hoog het Ave Maria gaat. Een a en dan een bes denk ik. Ongelooflijk.
Rachel Podger begeleidde haar en de 7 zangers zongen er heel bescheiden de onderpartij. Zo hemels. Superlatieven schieten tekort. Dag Martine. Tot 12 december. Dan ben je wel weer beter.

Hallo Trudy, Jij kan ook heel mooi zingen. We hebben je wel eens in het verleden solo gehoord. Op het eind maakt de dirigent bekend dat de zangers in de foyer bereid zijn om een woordje te wisselen met het publiek. Maaike zegt dan dat is je kans. Nou
dat zou ik niet durven. Zo´n mooie vrouw met zo´n engelachtige stem. Ik zou helemaal stil vallen en alleen maar in bewondering
kijken naar zoveel moois. Ik liep wel haar kant op en ineens kwam ze lachend recht op me af. Ik hield mijn hand omhoog alsof ik wilde zeggen stop. Ik wil wat zeggen. Tot zover.

Dag Peter, Ziek he? We hebben ons gered met zijn vijven. We misten je soepele hoge tenor wel hoor. Laatste stukje. Daar stond ze ineens voor me. Ze heet Andrea Halsey en ze woont in Londen. I was deeply impressed about your stagepersonality. Ze keek een beetje ongelovig. The easyness of singing is so special. I adore your voice. One year ago I heard you for the first time in Lux Aeterna van Edward Elgar. Since that time you are in my mind. I wish you a lot of success. Till next time. Bye. Ze keek helemaal verrast.
Topavond. Ik was een gelukkig mens.

Tot over 2 weken. 12 november. Woensdagavond om 20.00 uur. Nog 2 repetities voor de kerst. Het schiet op. Ik zou zeggen veel Sinterklaasplezier of iets anders plezierigs en dan maar weer tot de volgende keer. Samen zingen is met zijn allen zingen. Doei.

2018-11-21. De repetitie van 21 november 2018.

Geplaatst 26 nov. 2018 06:17 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 23 (vd 34) 68%, 7 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Pase el agoa, Qui tollis peccata mundi, Domine Deus Agnus Dei, Quoniam tu solus sanctus, Et in terra pax,
Gratias, Domie fili unigenite, Castles in the air, The Gosling en Tourdion.

Mededelingen: 5 december gaat het niet worden voor het koor. Aanvankelijk werd gestemd. Wel of niet zingen. Uitslag wel zingen. Uiteindelijk kunnen we toch pakjesavond vieren omdat Bram die dag wordt geopereerd aan zijn kaak.
Verder kwam het koorweekend aan de orde. Voor volgend jaar moet op tijd gereserveerd worden. Nu is de vraag of de opkomst groter zal worden wanneer de locatie wat dichterbij wordt gezocht. Haarlo ligt nl in het oosten des lands. Wel met een prachtige omgeving maar dik een uur rijden. Daarover gaat men zich uitspreken en eventuele nieuwe accomodaties zoeken. Volgende week meer daarover.

Bijzonderheden: Haast voorspelbaar. Het werd de derde Vivaldi-avond op rij. Toch blijft het verrassend want we hebben weer nieuwe liederen ingestudeerd. Voor het eerst zongen we Qui tollis peccata mundi. Nr 8 in de rij. Blz 33. Dat telt een bladzij. Dus
dat lukte snel. Dan blijft alleen nog koorwerk 11 over. Helemaal achteraan. 7 bladzijden. Cum sanctus spiritus. We studeerden ook nog Quoniam tu solus sanctus in. Heel eenvoudig en goed te doen. Het lijkt trouwens sprekend op de Quoniam van Bram uit zijn mis. Het kan door de woorden komen maar melodisch zijn er ook overeenkomsten. Zo veroveren we heel langzaam de hele Gloria.
Heel vaag is er een plan om het Gloria uit te voeren. Het duurt 30 minuten. Moet je er nog wat bij verzinnen voor een complete uitvoering. We zingen niet alle nummers uit Gloria. Er zijn ook solo's. Zoals we nu met alle alten de solo van de alt zingen in Domine Deus. Voor de solistische nummers zal Bram mensen inhuren. De alten waren vanavond met zijn zessen voor de solo.
Dat scheelt wel vier zangeressen.
We waren redelijk vertegenwoordigd. 23. Toch minder dan 27 en 28 vorige weken. Er zijn er nog maar 3 over die alle repetities en optredens hebben bijgewoond. Marja Joke en Kees. Verder hadden we 2 weken geleden bezoek van Els. Een hoge sopraan. Vanavond even niet. We wachten het af. 

En nu even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, Je was druk met de voorbereidingen voor de grote brexitbijeenkomst neem ik aan. We volgen het in de kranten en op TV. Ik wilde nog iets anders vertellen. Het is vrijdagavond 23 november 2018 op weg naar het Muziektheater. Ik mag naast de hoofdingang parkeren. De entree was al een succes. Daar spelen beroepsmusici het hele klassieke repertoire. Bezetting viool accordeon en balalaika. 2 euro. We zitten dit seizoen in de zaal onder het eerste balkon. Spannend. De derde keer al. Met eigen boventiteling voor je neus. 59 euro.

Dag Jansje, Heb je het voorgaande gelezen? Heel luxe. En weer konden we een paar stoelen opschuiven naar het midden. Bijna uitverkocht. Vanavond gaan we de Barbier van Sevilla zien. Al vaker gezien maar nu in de regie van Lotte de Beer. De vorige was van Dario Fo. Een Italiaanse grootheid. Van de gestapelde schaterlach. Onovertroffen. De lichten gingen uit en de ouverture kon beginnen. Lotte had een soort taartjesballet bedacht. Zo ontroerend mooi en ook grappig. Doei.

Hallo Louise, Hou je van opera? Maar je was er niet he? Ik ook niet. Cadeau wel klaar gezet. Volgende week. Ik ga verder. Dus 2 balletdansers in een hoge taart gehuld en 20 kleine danseresjes in een petit fourtje gevat. Het begon goed. Dan verrassing uit een soort schemerwalm schuift een groot landhuis naar voren. Vondst. Met alles erop en eraan. Raampjes voordeuren dak verlichting
lantaarns. Zo schilderachtig. Daar woont dr Bartolo met Rosina en wat personeel. Rosina moet met dr Bartolo trouwen en vandaag nog. Rosina beeldschoon. Bartolo aartslelijk en grof. Bijna 2 meter. Net een beest. Doei.


Dag Brigitte, Nou jij houdt zeker van dit soort poppenkast. Daarom vertel ik er een beetje over. De hele avond is het gedoe over dat voorgenomen huwelijk. Bartolo houdt niet echt van Rosina maar wel van de bruidschat die ze meeneemt. Huwelijkse twisten. Bartolo verdenkt Rosina van flirtations met jonge mannen. Hij heeft geen ongelijk want graaf Almaviva heeft ook zijn gevoelens voor Rosina. De graaf is Rene Berbera uit de VS. Hij heeft een prachtige wendbare stem tot in de hoogste hoogten. Hogeschoolwerk. Rosina heeft een coloratuursopraan. Ze kan er alles mee. Daarvoor kom je naar de opera. Doei.

Hallo Ella, Je was niet bij stem hoorde ik. Nou Rosina en de  graaf wel hoor. Wat een kanjers. De barbier zelf heb ik nog niet genoemd. Davide Luciano. Een jonge knappe vent met een prachtige bariton. Hij zong Largo al factotum. Je weet wel. Genieten.
De regie-opvatting is echt heel speels en grappig. Het houdt je voortdurend bezig. Je vergeet alles. Beterschap en tot woensdag. Doei.

Hallo An, Het verschil met Dario Fo was dat vanavond alles in het schemerdonker speelde en Dario in het volle licht. Dit was ook heel sfeervol. Tot onze verbazing zwaaide de hele voorgevel in 2 openslaande deuren zo naar voren en naar opzij waardoor je de hele indeling van het interieur kon zien. Verrassing. Kleine kamertjes leuk ouwerwets ingericht. Trappetje voorlangs met een streepjesbehang. Helemaal in de stijl van die tijd. Marokko he? Kijk je wel uit. Doei.

Dag Martine, Was je ook ziek? Ik ook zeg. Bedankt voor je kaartje. Het gaat weer goed. Hou je van opera. Is mooi hoor. Vanavond was het een soort theater van de lach. De graaf probeert met allerlei vermommingen het huis binnen te komen en bedenkt list op list. Eerst als ingekwartierde soldaat. Dat levert een enorm spektakel op. Het podium vol met soldaten en kinderen. Soort massaregie. Koorzang van de bovenste plank. Een van de beste operakoren van de wereld. Mee eens. Doei.

Hallo Henk, Lukt het daar een beetje. Pas je goed op Lidy? Ik hoor wel 's wat. Als het goed is ben je er de 28ste weer. Ga ik me op verheugen. Nog even. Nou dat inkwartieren werd een geweldige mislukking. Daarna als muziekleraar. Hij zou Rosina zangles geven.
Hij verving de zieke leraar. Dat was grappig. Bartolo bleef bij de les tot hij even naar achteren moest. Toen sloeg de graaf zijn slag.
En maar zingen van 8 tot 11 uur met een pauze. Tot woensdag. Doei.

Dag Gertjan, Heb je wel 's een opera gezien? Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Saaie verschrikkelijke moderne maar ook lyrische romantische. Je kan kiezen. Vanavond was het lachen. Kijken naar de dirigent ipv steeds naar het podium is ook interessant. Vanavond was het een eminent grise uit Italie. Maurizio Benini. Leidde met groot gemak alsof ie het al 100 jaar deed. Over de hele wereld. Je moet ook 's gaan. Het kost wel wat maar dan heb je ook wat. Doei. 

Hallo Ted, Doen je schoenen het nog? Anders kom je maar weer naar ons toe. Wij zitten veel op woensdag. Maar jij houdt ook van theater. Dat weet ik. Ik heb je wel eens bezig gezien. Lotte de Beer heeft al zoveel prijzen gewonnen in haar betrekkelijk korte loopbaan als regisseur in binnen en buitenland. Het was een gouden avond. Het was een opera-avond uit het boekje. Meeslepend en geestig. Allemaal gaan kijken. Doei. Nog even de graaf en Rosina kregen elkaar. Ja ja.

En nu weer naar de volgende repetitie op 28 november. Je raadt het al Vivaldi 4. Toch steeds weer nieuwe muziek. Het is een soort avontuurlijke veroveringstocht. Komt allen. Ik zeg maar zo: Samen zingen doe je met zijn allen. Doei.

2018-11-14. De repetitie van 14 november 2018.

Geplaatst 26 nov. 2018 03:04 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.07 uur

Hoeveel? 27 (vd 34) 79%, 7 sopranen en een gast (vd 10), 10 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Luci care, Domine fili ungenite, Domine Deus Agnus Dei, Gratias, Et in terra pax, Castle in the air, Beyond the sea.

Mededelingen: 5 december hebben we gewoon zangavond. De opname die we hebben gemaakt op de Nwe Ooster van Vrolijk Kerstfeest staat nu op You Tube. Bram ziet ons zomaar zingen in DWDD.

Bijzonderheden: Die waren er wel. Vorige week waren we met 28 maar vanavond met 27. Dat noemen we opnieuw een goeie opkomst. Toch bijna 80%. 7 niet. Henk Marokko, Simon Spanje, Ted Vietnam, Hans Chili, Eva cursus, Frederique en Louise.
Maar..... de alten waren weer net als vorige week compleet. Knap. De tenoren bijna. En we hadden bezoek. Een nieuwe sopraan.
Els is haar naam. Ze is op zoek naar een nieuw koor. Het Franz Lisztkoor is na 34 jaar opgeheven. Dat zal je toch overkomen als je er vanaf het begin op zit. Ze heeft een hoge sopraan. Wie weet voelt ze zich thuis in het Leukste koor in Amsterdam. De koristen en het repertoire en de dirigent spelen daarbij een rol. Wie weet wordt het wat.
En dan de zangavond. Het werd weer een Vivaldi-avond. Net als vorige week. Het accent viel deze keer op Domine Deus Agnus Dei.
Dat gaat het master piece van de alten worden. Dat mag ook wel eens. Al jaren dienstbaar aan het grote geheel en nu solistisch.
Het klinkt nog wat ingetogen en bescheiden maar het belooft veel. De overige stemgroepen hebben steeds een refreintje van 3 maten voor de afwisseling. Om kwart voor 10 zongen we het achter elkaar en foutloos. Onberispelijk. Zo bijzonder. Dat is voor de dirigent wel hard werken. Gelukkig ziet het koor dat wel. Hij zet zich altijd voor 200% in en dat al 16 jaar van de 32. Met 40 keer per jaar kan je dan uit gaan van 1240 zangavonden en optredens. En vanaf 2000 720 verslagen. Vanaf 2005 staan ze op de website. Dat zijn er dan 520. Niet te geloven. Eind van het seizoen staat de teller op 750. Jubileum. 
Iets geheel anders. Er hangt weer nieuwe kunst in de Modderman. Van religieus tot profaan. Van alles wat van dezelfde kunstenaar. Iemand zegt steeds: Doe nou 's iets anders. Een werk van 14.000 euro hangt er ook tussen. 

En nu even de groeten doen:

Hallo Eva, We hebben het gelezen. Reanimatie-cursus. Prima. Ik wilde iets vertellen. Kan  dat even? Aan het begin van het jaar bestellen we de kaartjes voor het komende theaterseizoen. Toneel cabaret en opera. Maanden van te voren. Intussen hebben we al 2 opera's achter de kiezen. Die Zauberflote en Jenufa. De Griffioenvoorstellingen zijn net begonnen. We dachten met zijn vieren ook maar 's naar een balletvoorstelling te gaan. Het werd Christina de Chatel. Ik ga door naar Frederique. Doei.Dag Frederique, Ik zit met zingen altijd achter je. Nu even niet. Volgende week weer. Je houdt vast van ballet. Ik ga verder.
Ik stond er niet zo bij stil wat ons te wachten stond. We lieten ons verrassen. Gewoon gaan zitten en laat het maar komen. Het was half 9 en de zaal zat vol. Het licht ging uit. In het schemerdonker kwam een danseres te voorschijn. Nee geen tutu maar een donkere mannenpantalon en een wit overhemd. Bovenste knoopje open. Ineens waren er 5 danseressen.

Hallo Louise, Het cadeau gaat weer in de kast. Volgende week weer proberen. Je houdt vast van ballet. Ik ga verder.
Ze kwamen niet gewoon lopend de vloer op. Nee met een ingewikkeld pasje. Ene been vooruit andere been bijtrekken en de voet achter het standbeen plaatsen en dan gaat het standbeen weer vooruit. En zo om en om. Wel een half uur lang. Ik werd al gauw geboeid door de mathematische opbouw van de dans. Niks hupjes of sprongen of acrobatische hoogstandjes.

Dag Henk, Hou je het nog even vol? Druk he in de kasbah en ook zo warm he? Nog even van dat ballet. Eigenlijk niet echt ballet wel een soort balletmachine door 5 robotmeisjes. Steeds varianten op een thema. Naar achteren naar voren naar opzij schuin in de diagonaal naar links naar rechts. Het gaat maar door. Ik ging er 's goed voor zitten. Hier gebeurt iets bijzonders. En dan die voortdurende dreun die uit de boxen kwam. Halverwege kwam er electronische muziek bij. Oa een scheepstoeter.

Hallo Simon, Jij bent mijn trouwe lezer. Gegroet. Ik ga verder. Ik werd zo langzaam aan helemaal opgezogen door de dansgroep.
Dat gebeurt als je alles om je heen vergeet. Er kwam na een uur een nieuwe variant. Een zwaai met je arm naar rechts en dan even
staan op je plek en dan weer door. Soms in formaties soms alleen of gewoon met zijn drieen. Naar voren lopen en weer rechts en links af. En alles gelijk. Ook zo bijzonder. De meisjes trokken zich niks aan van de lange bromtonen.

Dag Ted, Intussen loop jij door de natuur van een hele andere wereld. Moedig hoor. Nog even. Volg je het? En als je nou denkt dat je de dansvreugde van hun gezicht kon lezen. Ben je gek. Hard werken met een onverstoorbare blik op het publiek gericht. Zoals je kijkt op de catwalk of op de cover van een modeblad. Totaal emotieloos. Armen langs het lichaam. Niks romantische gebaartjes.
Kale wiskundige dans. Minimalisme heet dat. 

Hallo Hans, Heb je het gelezen? Jij krijgt het slot van het verhaal. Ineens stonden de 5 meisjes op een rijtje achterin op het podium. Het licht gaat uit en het is 10 uur. Het is afgelopen. Als een geheel staat de zaal met mensen op en barst in een eindeloos applaus los. Een toppprestaie van het menselijk geheugen.
Ik voelde ook dat ik deze prestatie moest belonen. Ik was verbijsterd. 80 minuten had ik ademloos zitten kijken en ineens was
het afgelopen. Thron heet het stuk. In 1984 was de premiere. Fascinerend van begin tot eind.

Volgende week 21 november zijn we er weer. Met zijn allen. Vivaldi met de alten in de hoofdrol. Zorg dat je erbij bent. Ik zeg maar zo: Goed zingen doe je met zijn allen. Doei.

2018-11-07. De repetitie van 7 november 2018.

Geplaatst 26 nov. 2018 02:59 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.06 uur.

Hoeveel? 28 (vd 34) 82%, 9 sopranen, 10 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Tebe poem, Domine fili ungenite, Domine Deus Agnus Dei blz 29, Gratias en Gloria.

Mededelingen: Ineke meldt ons dat op 25 en 26 mei 2019 in Hoorn een Oude Muziek Festival wordt gehouden. Of we zin hebben om daaraan mee te doen.

Bijzonderheden: Het werd een Vivaldi-avond. Geen avond lijkt hetzelfde. Repertoire anders opkomst anders. Maar eerst de opkomst. Hoe verrassend wil je het hebben. 28 van de 34. Zomaar om niks. Bij toeval. Vooral de vrouwen waren bijna compleet.
Op Ankathrien na. Hoe vind je die. De mannen misten 5 zangers van de 14. Dat was even anders. Aan de eerste rij vrouwen kwam bijna geen einde. De alten compleet en de sopranen bijna. Na 11 keer zingen is de gemiddelde opkomst 25. Er zijn nog 5 van ons die alle 11 keer hebben meegezongen. Marja Joke Ed Kees en Hans. Hans is volgende week naar Chili. Dus dan blijven er nog 4 over. 3  waren er 10 keer. Anke Yvonne en Paul. Ik hou de presentie bij vandaar. Waarom was de opkomst zo hoog. Wel het kan zomaar omdat Bram een gesproken recensie ging uitspreken en dat al meteen nadat we Tebe Poem hadden gezongen. Dat deden we trouwens zo beeldschoon en gevoelig. Bram nam toen het woord. Hij was tevreden. Vooral tevreden over de opkomst van het publiek. Maar ook over de zangprestaties. Het weer werkte goed mee. Ineke meldde dat ze een brief had ontvangen van de Nwe Noorder  waarin ze heel enthousiast bedankten voor onze belangrijke bijdrage die avond. 
En dan wat betreft de zangkunst van vanavond. Ik had het al gemeld. Het werd een Vivaldi-avond. We hebben gestudeerd op Domine fili ungenite voor en na de pauze. Om half 10 zongen we het helemaal zonder fouten. Daarna naar blz 29. Daar staat Domine Deus Agnus Dei. Een koor met een solo voor de alt. Bram bedacht dat alle alten die solo konden zingen. We hebben het hele koortje doorgenomen. Het klinkt mooi. Advies van Bram. Luister naar dit koor op You Tube. Tot slot van de avond zongen we Gratias en Gloria achter elkaar. Het was een goeie studie-avond.

Even de groeten doen:  

Hallo Ankathrien, Je was uniek vanavond door je afwezigheid. Hoe vind je die. Geeft niks hoor. Maar zoals je misschien wel hebt gemerkt schrijf ik vanaf september een verhaaltje ipv de groeten. Luister goed. 22  oktober zaten we in het Muziektheater.
We gingen voor de tweede keer naar de opera. In september die Zauberflote en vanavond naar Jenufa. Van Janacek. Een Tsjech.
Geschreven omstreeks 1910 zeg maar. 100 jaar geleden. Strengere moraal dan heden.
Dag Henk, Geniet je wel en beetje? Mis je ons?  Ja he? Ik heb je vervangen. Goed he? Maar even over Jenufa verder. We zitten 5
de rang en toch in de zaal. Kaartje kost 36 euro. Geloof je niet he? Onder het eerste balkon met je eigen boventiteling. Hoe vind je hem. En omdat het niet uitverkocht was schoven we 10 stoelen naar het midden. Zaten we ineens voor 80 euro. Kassa!! Van te voren even in de Staalstraat wat gegeten en dan naar de zaal. Om 8 uur zaten we met zijn vieren. Het licht ging uit.

Hallo Piet, Nou jij weet alles van de opera. We hebben elkaar daar wel 's ontmoet. Vanavond geen humor. Geen gulle lach. Waar was je trouwens gisteravond? Maar ven het verhaal. Jenufa is een mooie jonge vrouw. Ze heeft de liefde bedreven met Steva. Een jongen die de fles niet kan laten staan er goed uitziet en van het leven houdt. Er wordt feest gevierd op het podium. Steva hoeft niet in dienst. Hij kan dus trouwen met Jenufa. 

Dag Paul, Ineens na 10 keer trouwe dienst was je er niet. Kan gebeuren. Maar volg je het verhaal? IK ga nog even verder. Maar een huwelijk met Jenufa dat trekt Steva niet. Intussen wordt de baby geboren en Jenufa heeft zich al maanden verstopt in de rommelkast onder de keuken. De moeder van Jenufa zegt tegen iedereen dat ze naar Wenen is. Dat was vaak de uitwijkplek als je in verwachting was en niet was getrouwd. Je werd gezien als een vrouw van lichte zeden.

Hallo Simon, Je leest mijn stukjes wel he? Anders heb ik bijna geen lezers. Jona en ben lezen ze ook. gelukkig maar. Gaan we weer verder. Je ziet het al voor je een gedimd toneelbeeld en de zang is hartverscheurend. Ongehuwd een kind krijgen. Janacek zag er wat in. Oma ziet de eer van de familie door het slijk gehaald en dat maak je nooit meer ongedaan. Wat doet ze? Ze zorgt ervoor dat het babietje geen adem meer kan halen. Echt waar. 

Dag Ted, Drama dus. De sopranen gillen om het hardst. Vooral de grootmoeder. Maar Jenufa gaat toch trouwen met Laca een neef van Steva. Alles lijkt goed te komen. En dan komt een dienstmeisje met het lijkje van het babietje het podium oprennen. Gevonden onder het ijs van de beek achter het huis. Oma moet naar de gevangenis. Wat een treurige avond. Ik vond het maar erg overdreven en gezocht. Misschien omdat ik ook zo'n kind was.

Volgende week 14 november zijn we er weer. Met zijn allen net als vanavond. Dat inspireert en stimuleert. De thuisblijvers krijgen ongelijk. Behalve als je met vakantie bent. Zoals Henk en Ted. IK zeg maar zo: Goed zingen doe je met zijn allen!! Doei.

2018/10/31. Het optreden op de Nieuwe Noorder op 31 oktober 2018.

Geplaatst 2 nov. 2018 10:12 door Het Plankenkoor   [ 2 nov. 2018 10:18 bijgewerkt ]

Hoe laat? Half 7, half 8 en half 9.

Hoeveel? 22 (vd 34) 66%, 6 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).

Wat gezongen? Pase el agua, Beyond the sea, Stay with me, Tebe poem, Ave verum, Luci care, Piu non si trovano, Wiegenlied, Litany, Durme, Matona mia.

Mededelingen: Woensdag 7 november zingen we weer als vanouds in de Moddermanzaal. Geen vakantie geen optredens.

Bijzonderheden: Nou zeg de Nieuwe Noorder. Een begraafplaats hoeft niet in het centrum van de stad maar zo afgelegen hoeft ook weer niet. En dan in het donker in kolonne vanaf het eindpunt van de Noordzuidlijn naar de zangtent. 10 minuten lopen. Met de auto duurde het langer en als je weet waar we allemaal langs kwamen. Eerst veel openbare weg onder het viaduct door van de A10 en dan kom je in de oudere buurten van noord terecht. En dan over slechte wegen zonder veel straatverlichting. Dan is zingen op de Nieuwe Ooster wel iets geriefelijker. Auto´s geparkeerd langs het Noordhollandskanaal. Dus een voetpad was er niet. Over de smalle rijweg. Wie bedenkt dat nou? Van Ella hoorde ik dat het een kwartiertje lopen was en van Ineke 20 minuten flink doorlopen. Het is wel een nieuwe begraafplaats. Gelukkig kon ik vorstelijk parkeren dankzij Ineke.
Het was druk. Honderden auto's stonden langs het water geparkeerd. Ontelbaar veel verkeersregelaars. En dan als je de voortuin van het park oploopt dan word je overweldigd door knetterende vuurkorven volgestapeld met brandend hout maar ook schalen met grote kaarsen en veelkleurige gevelverlichting. Als in een sprookje van 1000 en 1 nacht. Zo over de top. Geweldig. Dan achter het aulagebouw. Een laan met links en rechts met schijnwerpers verlichte bomen. In alle kleuren. Dat moest je wel mooi vinden.
Het laantje naar onze zangtent was schaars verlicht. Gelukkig kregen we bij de ingang een brandende kaars uitgereikt. Dat hielp.
Onze tent lag wat buiten de loop maar toen we met 22 klaar stonden om Pase el agua te zingen stond het ineens vol met geinteresseerde luisteraars. We deden keihard ons best om onze boodschap over te brengen. Omdat de pauzes tussen de liedjes wat lang duurden naar de smaak van de mensen liepen ze weer even snel weg. Even dacht ik is er wel een markt voor een zangkoortje? De verwarming en de verlichting in de tent waren helemaal in orde. Het was de hele dag prachtig weer geweest. Vanavond bleef het ook droog. Wel koud. Ons repertoire was wat aan de zware kant. Dat past ook goed bij de omstandigheden.
Geen vermaak maar wel liedjes zonder humor. Dat kan ook niet. Humoristische liedjes zingen we niet behalve dan the Goslings.
We hebben met plezier gezongen. Dat nou weer wel. Erik zong ook alles mee bij de bassen. Chapeau. Een keer geweest. Wel met een map. Dat nou weer wel. Om half 8 zongen we weer. En om half 9 maar een kwartiertje. Waren we toch weer vroeg thuis.
Alleen de wandelaars wat later. Bram heeft ons weer door de avond geloodst zoals hij dat alleen maar kan. 

Even de groeten doen:

Hallo Anke, Het was koud. Goed dat je thuis bent gebleven. Ik ben zo verkouden geworden. Met glazen ogen zit ik te tikken.
Maar ik wilde iets vertellen wat bij ons in Zuidoost in de Venserpolder is gebeurd. Heel aangrijpend. Op klaarlichte dag zeg om 3 uur 's middags kregen 2 jongens (18 en 19) ruzie om een meisje. De ruzie liep uit de hand. Een pakte zijn pistool en schoot de ander in de buik. Dat liep niet goed af. Het was een jongen die heel goed kon zingen. Rappen noemen ze dat. Maar heel talentvol.

Dag Jansje, Jammer dat je er niet was. Het klonk goed. Maar ik vertel even verder. Zoals ik al zei het was een begaafde rapper.
Hij was hard op weg een bekende rapper te worden. Ze noemden hem Bolle. Waarom weet ik niet. De jongens woonden naast elkaar. De schutter had de naam een kort lontje te hebben. Snel aangebrand en verontwaardigd.


Hallo Kokkie, We hebben weer een actuele namenlijst. Zonder fouten. Maar waar was ik gebleven. Een moeilijke jongen dus. De reclassering kende hem goed. Hij had al een strafblad. Dat wel. Toen we gingen kijken naar de plek waar het gebeurd was lagen er al bloemen. Er werden ook hekken geplaatst. Zo kan het gaan.

Dag Louise, Hoe gaat het met Boris? Ik heb nog een cadeautje voor jullie. Ik neem het mee. Nog even mijn verhaal afmaken. Nadat hij de rapper had neergeschoten liep hij naar de snackbar om een patatje te bestellen. Hij stond daar een beetje op te scheppen. Hij had hem omgelegd. Hoe cynisch kan je zijn.

Hallo Janet, Wat een verhaal he. Past het wel om het te vertellen? Nouja we hebben het meegemaakt en het heeft ons dagenlang bezig gehouden. Vrijdagavond bracht ik Jessica naar het beginpunt van de stille tocht vanaf Station Duivendrecht. Ze wilde meelopen. Ze werkt in Venserpolder en kent daar veel mensen.

Dag Wilma, De catering was helemaal in orde maar het was koud. Om half 9 zongen we maar een kwartiertje. Maar nog even.
Ik bleef in de auto zitten. Ik ben niet zo van lopen. Uitzicht op de stoet. Indrukwekkend was het. Veel jongeren, vaders en moeders en buurtbewoners. Ik telde 500 mensen. En dan echt in stilte voorbij trekken. 

Hallo Yvonne, We waren maar met weinig. 12 niet. Ik haakte na de eerste sessie af. Te koud en te lang staan. En nu zit ik met een verkoudheid. Jij ook? En over die stoet. Ze liepen door de winkelstraat naar het huis van die jongen. Ze bleven tenslotte staan waar die jongen was bezweken. Toen naar de praktijkschool de Dreef. Daar hield Tanja Jadnanansing een gevoelige toespraak. Zij is
de nieuwe stadsdeelvoorzitter. 

Dag Piet, Sorry dat het verslag niet gewoon op donderdagmorgen op je scherm verschijnt maar ik voelde me ziek. Net als jij. Dus
af en toe wat gerust. In die school troostten de mensen elkaar. Condoleren de familie. Er waren nog meer sprekers. Je kon wat drinken. Mensen voerden gesprekken. Het was ineens een grote familie.

Hallo Ewald, Toch is Zuidoost helemaal geen moord en brandbuurt. In tegendeel. Het is een booming stadsdeel. Wij wonen er met erg veel plezier. Mensen zijn allemaal aardig. Voorzieningen zijn allemaal in orde. Maar af en toe gebeurt er iets waar je van schrikt. Dat was in Oudwest ook.

Dag Gertjan, En in Bussum gebeurt ook wel 's wat. Vrijdag is ie begraven onder veel belangstelling. Iedereen was het er volop over eens: Dit mag nooit meer gebeuren. Kinderen op straat vertelden dat ze niet konden slapen en zich onveilig voelden. Heel begrijpelijk.

Hallo Simon, Het verslag is verlaat. Er is veel gebeurd. Je blijft nog 3 keer weg zei je toch? Wij gaan gewoon door hoor. Ted komt ook pas weer op 28 november terug. Wandelen in Vietnam. Echt waar. Even wat anders. Die jongen is op Zorgvlied begraven. Zo
zielig. Was een veel belovende zanger. Niet ons genre maar toch een zanger.

Dit was het weer. 7 november staan we weer klaar in de Moddermanzaal. We gaan verder met Vivaldi. Bram gaat in geuren en kleuren vertellen hoe het is gegaan in noord. Komt allen en niet alle 22. Samen zingen doe je ook echt met zijn allen. Doei.

2018-10-17. De repetitie van 17 oktober 2018.

Geplaatst 18 okt. 2018 02:19 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.04 uur.


Hoeveel? 25 (vd 34) 73%, 5 sopranen (vd 10), 9 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Wiegenlied, Litany, Gratias, Domine fili ingenite, Et in terra pax en Gloria.


Mededelingen: Bram was tevreden over ons optreden op de Nwe Ooster. De aula heeft een goeie acoustiek. Bram had alleen maar positieve kritiek gehoord. We hebben voor het eerst Vivaldi in het openbaar gezongen. Dat is ook goed gegaan.

Ineke deelt mede dat Martine en Erik zijn geslaagd vorige week voor de stemtest en ze graag bij ons koor willen. Martine zingt bij de alten. Die zijn dan nu weer op het ouwe aantal van 10 en Erik stond wel bij de tenoren maar moet het gaan proberen bij de bassen. Applaus. 

Dan gaat het over het optreden op de Noorderbegraafplaats. Ineke spreekt af aan het eind van de Noord-Zuidlijn om 6 uur.

Een deel van ons koor komt met de metro. Zij gaan dan 10 minuten lopen naar de Noorder. Om die tijd is het net donker. Om 9 uur 's avonds is het stikkedonker. Weer groepsgewijze terug lopen naar de metro. We zingen nl om half 7, om half 8 en om half 9. Net als op de Nwe Ooster. We worden afgewisseld door een ander muziekclubje. We zingen in een tent. Bram stuurt ons nog een lijst van liederen die we gaan zingen. Het liefst alle a cappellaliederen bij de hand houden zodat hij kan kiezen.


Bijzonderheden: Vanavond waren we met 25. Redelijk verdeeld over alle stemgroepen. We zijn nu met 34 zangers/essen.

De 2 nieuwe zangers zullen veel moeten oefenen om het hele repertoire eigen te maken. Is een kwestie van tijd. Met instuderen deden ze gewoon mee. En het werd een studieavond. Vivaldi was aan de beurt. Gratias agimus tibi en Domine fili unigenite. In Gratias komen die korte nootjes voor. Steeds 12 op een rij. Dat is lastig. Soort coloratuur. Lange noten lukt ons nog wel maar kort en snel achter elkaar vraagt meer. De sopranen hebben er geen moeite mee. Hoog en snel. Je moet echt wel een beetje geschoold zijn om dat er zomaar uit te zingen. Het was een volle Vivaldi-avond. We hebben lekker gestudeerd. Weer een stuk opgeschoten. We hebben nu 8 keer gezongen. Er zijn 8 die er elke keer bij waren. Knap.Even de groeten doen:


Hallo Ankathrien, Weet je soms ga ik wel eens luisteren naar een ander koor. Niet om over te stappen maar om 's te luisteren hoe al die andere koren dat doen. Heel andere benadering ander repertoire andere sfeer. En vanmiddag was dat het geval.


Dag Eva, Gaat het weer een beetje? Zeg maar: Rustig aan. Ik wilde iets vertellen over een ander koor. Margreet Snaas is zanglerares. Ze heeft een koortje geformeerd uit leerlingen en liefhebbers. Zou jij ook doen.


Hallo Jansje, Wat heb je schattige kinderen. Maar even over dat koortje. Ze traden zondagmiddag op in de Tweede van Swindenstraat. In de Jungle. Een bekend buurthuis in oost. Vlakbij de Dappermarkt. Er zaten wel 100 mensen te luisteren.


Dag Kokkie, Onder tromgebom kwamen de 9 zangeressen en 4 zangers door het midden naar het podium. Ze bleken zich te orienteren op Skandinavische volksmuziek en Lapland erbij. Totaal wat anders dan wat wij gewend zijn.


Hallo Louise, Je weet niet wat je overkomt. Het eerste liedje kwam echt uit Lapland. Totaal afwijkende melodielijnen. De tekst vooral. De inhoud was toch heel actueel. Het ging over de vervuiling van de aarde. Steeds herhalen en herhalen.


Dag Ella, Zou echt wat voor jou zijn. Beetje alternatief. In kleurige bloemetjeskleding. Dan volgt een dromerig lied. 

Dranmarna heet het. Gewoon van Sibelius. Die komt ook uit die buurt. 


Hallo Peter, Hou je het nog even vol? Ibiza is wel wat anders dan het hoge noorden. Ik vertel over een mini-koortje met veel mooie stemmen. Ze zongen ook vaak solistisch. Soms met zijn drieen of alleen begeleid door het koor. Heel afwisselend wordt het dan. Soms komt de trom weer van pas.


Dag Gertjan, Jij hebt ook leuke kinderen. Zo geduldig. Jasmijn: We hebben elk een eigen kamer. Over dat koor. Ze zingen bijna alles a cappella. De dirigent zit op een stoeltje aan de zijkant met een lessenaar met lampjes en muziek voor zich te zwaaien en aan te moedigen. 


Hallo Ted, Bant heet het koor. Het was een boeiend uurtje uitheemse klanken. Ze sloten af met een accordeon, marimba, saxofoon en contrabas en gitaar. En maar zingen. Mocht je belangstelling hebben dan ben je te laat. Ze voeren in december de Misa Criolla op en daarna wordt het koortje opgeheven. Hoe verrassend kan het gaan.


En dan hebben we volgende week vrij. Maar de woensdag erop 31 oktober zingen we dus in het noorden. Zorreg dat je erbij bent. Op de Nwe Ooster waren we met 26!!! Ik zeg maar zo: Samen zingen doe je met zijn allen. Doei.

2018-10-14. De uitvoering op de Nwe Ooster 14 oktober 2018.

Geplaatst 14 okt. 2018 23:38 door Het Plankenkoor

Hoe laat? Half 2 in de middag.


Hoeveel? 26 (vd 32) 81%, 7 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 7 bassen (vd 7).


Wat gezongen: Alle psallite, Pase el agoa, Tourdion, Matona mia, Gloria, Et in terra pax, Tebe poem, Stay with me, Luci care, Piu non si trovano, Voi che sapete, Sunrise sunset, Castle in the air, Beyond the sea, Sanctus, Agnus Dei.


Mededelingen: 17 oktober zingen, 24 oktober vakantie en 31 oktober zingen in noord.


Bijzonderheden: Het was een goed concert. We zagen er prachtig uit. Alle herfsttinten. Bij de mannen zaten de tinten in het oranje vlinderdasje tegen een zwart-witte achtergrond. Bij de vrouwen was oker de favoriete tint. Wat hebben ze hun best gedaan. Gewoon prachtig. Sommigen zelfs ontroerend mooi.

En wat was de opkomst grandioos. De bassen waren compleet. Groots. Je kon ze ook goed horen. Wat zijn ze gegroeid.

De alten waren bijna voltallig. Sopranen en tenoren wat minder in aantal maar genoeg om een goed concert te geven.

De sopranen waren dan wel met zijn zevenen maar dat maakte voor het volume en de trefzekerheid niks uit. Wat een oerkracht. Vooral met Vrolijk Kerstfeest wat we na afloop zongen voor een filmopname waren ze onstuitbaar ondersteund door de alten. Wat gingen ze uit hun dak. Er waren zomaar 30 mensen die luisterden. Martine was er ook. Ze zaten heel geconcentreerd te luisteren en klapten na elk nummer. Onverwacht veel. Door de open deuren naar de begraafplaats scheen de zon vrolijk naar binnen. (70% kans op regen). Je kon in je witte overhemd vanuit de stad zo naar de aula fietsen.

Hoe mooi wil je het hebben. Er viel vandaag niks te begraven of te cremeren. We stonden ons hele repertoire weg te zingen (16 liederen en liedjes). Afgewisseld met 2 solo's van Bram achter het orgel. Of je dat nou leuk vindt of niet dat hoort er gewoon bij. Dat hoort zo. We zongen van half 2 tot half 3 en daarna dus Vrolijk Kerstfeest alsof we vanmiddag voor het eerst zongen. Wat een enthousiasme en wat een vuur. Bram leidde ons met vaste hand. We hebben hem niet in de steek gelaten. In tegendeel. Het was een voorbeeldige uitvoering. Een 8.
Even de groeten doen:


Hallo Eva, Je wilde er zo graag bij zijn. Maar nu dus even niet. Beterschap. Maar ik wilde even iets vertellen. Afgelopen maandag waren we naar een crematie. Het ging om de moeder van een vriendin van ons. 


Dag Kokkie, Ze was 91 geworden en de laatste 5 jaar dement. Ik kende haar niet maar we gingen om onze vriendin te steunen. Of iedereen een bloem wilde meebrengen. Die legde je dan neer op de overledene. Die was in doeken gewikkeld.


Hallo Margreet, Heel bijzonder. Je was er een keer niet. Maar om verder te gaan. Dat met die bloemen zag er prachtig uit.

Wat een rijkdom. De plechtigheid vond plaats in het Koetshuis van Frankendael aan de Middenweg.


Dag Wilma, Ik dacht dit verhaal past wel een beetje bij ons concert. Het was een soort paardenstal. In 100 jaar niks aan gedaan. Heel oorspronkelijk. Je verwacht het niet. Wel met aangepaste verlichting en geluidsvoorzieningen.


Hallo Ben, Verweerde en beschadigde wanden maar wel heel sfeervol vooral ook om de attributen die de familie had verzameld die afkomstig waren van de overledene. Veel borduurwerk en foto's. Er stond ook een piano. Emma speelde Satie.


Dag Peter, Toespraken. Ook van de vriendin die veel heeft meegemaakt de laatste 5 jaar. De moeder schold beet en sloeg.

Heel moeilijk was dat. Het laatste jaar was de agressie er wel uit. Toen werd ze wat milder. Op het eind werd de kist door de kleinkinderen naar de blauwe lijkwagen gedragen. Blauw was haar lievelingskleur. De auto reed stapvoets door de poort de Middenweg op naar het crematorium. Wij stonden te wuiven. Heel anders vond ik. Wel origineel.


Woensdag zingen  we weer. Bram zal dan in woord en gebaar vertellen over ons optreden. Wat hij ervan vond. Daar zijn we altijd heel benieuwd naar. Ook zingen. Ik zeg maar zo: Samen zingen dat doe je met zijn allen. Doei.

2018-10-10. De repetitie van 10 oktober 2018.

Geplaatst 11 okt. 2018 02:05 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 25 (vd 32) 78%, 7 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6), 6 bassen (vd 7) en 2 gasten.


Wat gezongen? Alle psallite, Pase el agoa. Tourdion, Matona mia, Luci care, Gloria, Et in terra, Tebe poem, Piu non si trovano, Voi che sapete, Castle in the air, Beyond the sea, Sanctus, Agnus Dei, If I were a rich man, To life.


Mededelingen: Ineke meldt dat Eva met spoed is opgenomen in het ziekenhuis. Te hoge bloeddruk. Intussen is ze alweer thuis. Peter deelde de oranje strikjes uit voor de mannen. Peter is er niet bij as zondag. Hoe Henk en Jona dan aan hun strikje moeten komen is niet bekend. Over inleveren na afloop is ook niets bekend. Zondag zingen we in om 1 uur op de Nwe Ooster.

Zoals het er nu naar uitziet zingen we met 26 zangers/essen. Verder is het niet helemaal zeker of we ook echt in de aula zingen. Bram zei op het eind dat het toch weer een tent gaat worden. 

Woensdag 24 oktober hebben we vakantie.

Kees kondigt nog een keer aan dat we optreden op 31 oktober op de Noorder begraafplaats. Om half 7. Is moeilijk bereikbaar. Weinig parkeerplekken. De Noord-Zuidlijn is OK maar dan wordt het lastig omdat er bijna geen bussen meer rijden. Verder peilt Kees of er animo is om op 19 of 20 januari in Paradiso te zingen op de Korendagen. Er zijn honderden aanmeldingen voor 80 plekken. Bijna iedereen wil wel meedoen.


Bijzonderheden: Vanavond is het generale. We gaan volgens het programma voor zondag te werk. 16 liederen en liedjes.

Tebe poem ineens tussendoor. Uit het hoofd. Eva was er dus niet bij. We kregen een kaart om ons medeleven op te schrijven. Dat was wel even schrikken. Verder was er nog een verrassing. Erik van der Meulen was er weer. Hij schoof aan bij de tenoren. Dat deed hij ook al in mei en 2 keer in juni. Daarna nooit meer wat van gehoord. Zeker naar een ander koor. Niks daarvan. Hij was naar Madeira. Land van liefde en zon. Aan het eind van de avond moest hij voorzingen. De hoge noten waren te hoog. Dus bij de bassen. Jammer voor de tenoren en fijn voor de bassen. Martine was vanavond voor de derde keer. Ze moest ook voorzingen. Duidelijk geen sopraan. Ze blijft bij de alten zingen. Dus 2 zangers erbij. Vanaf 17 oktober telt ons koor dan 34 koorzangers. 8 bassen en 10 alten. Naast 6 tenoren en 10 sopranen. Daar kan je wel een concert mee geven. Hoewel ze moeten het hele repertoire nog eigen maken. We verheugen ons op de aula want de acoustiek is daar zo mooi. Over de opkomst van het publiek is niets bekend. Je mag iemand meenemen. 

We hebben hard gewerkt. Niet in je map kijken maar recht vooruit. In Et in terra pax waren de bassen uitstekend bezig net als de sopranen. Ook in Castles in the air hoorde je de bassen goed. 

Over de website. 5 bezoekers per dag. Op donderdag zijn het er 10. Omdat het verslag dan op de site staat. Er zijn nog 9 

die na 7 keer elke keer geweest zijn. Heel knap. To life was letterlijk de uitsmijter. Niet echt iets voor een begraafplaats.Even de groeten doen:


Hallo Eva, Beterschap hoor. Ik wilde iets vertellen over Harriet Tubman. Ze was een vrijheidsstrijder in de Amerikaanse Burgeroorlog in de 19de eeuw. Ze was een ontvluchte slavin uit het zuiden. Met gevaar voor eigen leven heeft ze slaven uit het zuiden helpen ontvluchten.


Dag Louise, In het Muziekgebouw aan het IJ werd over dit onderwerp een soort opera uitgevoerd. Gezongen door Claron Mc Fadden en Naomi Beeldens. 2 sopranen. Claron is een zwarte vrouw en Naomi komt uit Belgie en is wit.


Hallo Margreet, De componiste was Hilde Paredes. Een Mexicaanse vrouw in de 60. Ze is beroemd geworden door haar composities. Ze werd benoemd tot doctor in de muziekwetenschappen en ze woont in Londen.


Dag Wilma, Het orkest bestond uit een violist, een gitarist en een percussionist en veel electronica. De dirigent was een lange dunne Engelsman. Maar echt viool spelen hoorde je niet. Wel allerlei randgeluidjes. Gitaar ook zoiets.


Hallo Henk, Dat is moderne muziek. De sopranen gilden het soms uit. Ja dan waren er opwindende passages en dan krijg je dat. Mooie stemmen. Soms ook prevelen. Er hing een soort kralengordijn zonder kralen en daarop werd geprojecteerd.

Beelden uit die oorlog en teksten.


Dag Jona, Er komen zoveel mensen aan te pas. De dirigent maar ook de regisseur de vormgever lichtontwerper

tekstschrijvers de componist en al die technici. En natuurlijk Thea Derks voor het nagesprek op het podium. Doet ze goed.


Hallo Ted, Het nagesprek was in het Engels. Makkelijk voor de dirigent wat lastiger voor Hilde maar ook voor de regisseur. Hij is Fransman. En voor mij omdat ik Engels slecht versta. Er zaten 300 mensen te luisteren en te kijken. Best veel voor een openbare repetitie.


Tot zondag 1 uur. Inzingen. 70 % kans op regen stond in de krant. We mikken op de aula. Ik zeg maar zo: Samen zingen doe je minstens met 25 man. Doei.


2019-10-03. De repetitie van 3 oktober 2018.

Geplaatst 4 okt. 2018 01:52 door Het Plankenkoor   [ 4 okt. 2018 01:55 bijgewerkt ]

Hoe laat? 20.06 uur.


Hoeveel? 30 (vd 32) 94%, 10 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9) en Martine gast, 6 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 7).


Wat gezongen? Luci care, Tourdion, Alle psallite, Matona mia, Agnus Dei, If I were a rich man, To life.


Mededelingen: geen. Haarlo was een groot succes. Ze waren met zijn 12-en.


Bijzonderheden: We waren op An en Ted na compleet. Zij zijn er eigenlijk altijd bij maar vanavond even niet. Net op een avond dat we bijna met zijn allen staan te zingen. Wat denk je ervan? Is dat toeval of heeft iemand van het koor ons een mailtje gestuurd met de vraag hoe dat dan zit. Steeds 75% van het koor aanwezig. Je zou het haast denken. Met zijn dertigen en Martine de nieuwe gast was er ook weer. Ze vond ons via Internet en ze woont vlakbij en ze houdt van zingen. 1 en 1 is 2. Je hebt zomaar kans dat ze blijft. Ze zingt ook alles mee. We wachten het af. De Moddermanzaal was afgeladen vol en we kwamen stoelen te kort. Dat was een zeldzaam verschijnsel. Dat was genieten. Vooral als 10 sopranen staan te zingen, maar dat heb ik al zo vaak gezegd. De bassen waren ook in vorm vanavond. Vooral met de lage noten. We zijn volop bezig met het programma voor de Nieuwe Ooster. Met als hoogtepunt Anatevka aan het eind. De mannen staan If I were a rich man te zingen naast de dirigent. De vrouwen zitten te luisteren. Tot slot van de avond To life. Toen steeg het enthousiasme naar een kookpunt en dan zijn we klaar. Hoe gaat zo'n aula reageren op zoveel wildzang. Waarheen en psalm 23 zijn doorgaans de liedjes. We wachten het af. 

We hebben weer gestudeerd op Castles in the air en Et in terra pax. Luci care ging uit het hoofd. Bram wil wel dat iedereen met een muziekmap staat te zingen ook al ken je het lied uit je hoofd. Bij Alle psallite misten we de nagalm van de Bavo.

In Matona mia gaan we op 2 plekken te snel. De dirigent kan ons dan niet bijhouden. Castles zongen we op doe doe.

Het was zomaar een historische avond. En dat was het. Wel recht vooruit zingen!

Even de groeten doen:


Hallo An, 26 jaar geleden gebeurde het vliegtuigongeluk in de Bijlmer. De Bijlmervliegramp. Dat weet je nog goed. Je werkte in Zuidoost. In het OBA-gebouw in de Poort in Zuidoost organiseerde Imagine I C een filmvertoning over een meisje van 12 uit Ghana. Ze werd na aankomst op Schiphol ondergebracht in een flat vol illegalen in Kruitberg. Ze moest slapen op de vloer in de keuken. De baas van de flat was woest dat hij ineens opgescheept werd met een klein meisje.


Dag Ted, Heb je het voorgaande gelezen? Dat hoort erbij. De film heet In het Niets. Het meisje wil zangeres worden. Ze zingt zo schattig. Dan ineens stort het El Al-vliegtuig neer op Kruitberg. Die beelden vergeet je nooit meer. De huisman zoekt in de puinhopen naar Nina. Zo heette het meisje. Tevergeefs. De regisseur Daniel Bruce schat dat 500 illegalen zijn omgekomen door de ramp. Officieel is dat cijfer 43. 4 oktober vond de ramp plaats om half 7 's avonds. Het was een aangrijpende film.


Volgende repetitie is de generale voor de Nieuwe Ooster. Willen jullie weer zo massaal komen zingen? Heel graag.

Net of je op een groot koor zit. Muziek op volgorde en we gaan een interessante repetitie tegemoet. Het concert is dan op zondagmiddag om half 2. Iets eerder zingen we in. Ik zeg maar zo: Samen zingen doe je met zijn allen. Doei.

2018-09-26. De repetitie van 26 september 2018.

Geplaatst 27 sep. 2018 01:47 door Het Plankenkoor   [ 27 sep. 2018 01:47 bijgewerkt ]

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 24 (vd 32) 75%, 7 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 9) en een gast, 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 7).


Wat gezongen? Abschied, Castle in the air, Gloria, Et in terra pax, Gratias, Agnus Dei.


Mededelingen: Kees vraagt wie niet meezingen op 14 oktober. Dat zijn er 3. Van de 24 van vanavond. In een mailtje gaat hij ervan uit dat we dan met 29 op de Nieuwe Ooster staan te zingen. 

Woensdagavond 31 oktober zingen we op de Noorderbegraafplaats. 

Het koorweekend is van 28 tot 30 september. Er hebben zich al 12 aangemeld. Er is nog plaats.

Kees heeft het over een enquete om te peilen of er meer mensen naar het koorweekend komen als de locatie wat dichterbij is. Daarover binnenkort meer. Haarlo ligt in het oosten des lands vlakbij Lochem.

Bram sprak over ons optreden in Haarlem. Hij vond ons er prachtig uitzien in zwart en wit. Hij stond perplex over zoveel publiek dat er speciaal voor ging zitten. De acoustiek was heel bijzonder. We waren snel gewend aan de galm. Het was een goed concert. Voor volgend jaar zijn de lunchconcerten al volgeboekt. Misschien 2020.

Jeffrey zal niet solistisch optreden op 14 oktober. Hij is van zijn fiets gevallen. Ziekenhuisopname.


Bijzonderheden: We waren vanavond weer redelijk vertegenwoordigd. 24 en een gast. Martine heet ze en ze zingt mee met de alten. Dat deed ze dan ook. Vooral met instuderen deed ze goed mee. We studeerden vooral op Castle in the air.

Maar ook Et in terra pax. Voor en na de pauze. Hard gewerkt. Dat nou weer wel. 8 waren er niet bij. Te veel. 3 niet is redelijk. Vooral nu we nog 2 optredens hebben staan. Komen!!Even de groeten doen:


Hallo Ankathrien, Gisteravond hebben we de wedstrijd Te Werve-Ajax gemist. Het werd 7-0. Is bekervoetbal. 


Dag Kokkie, Dat is toch vaak een dilemma. Nu hebben we weer de Roelvinkjes gemist. Rondkomen van 70 euro per wk.


Hallo Jansje, Frits Sissing zit weer met kunst en kitsch in zijn maag. Ik zie hem liever met Maestro. Dan is ie op zijn best.


Dag Brigitte, Danny Ghosen is die brutale journalist die nergens bang voor is. Hij zat in Athene en Boedapest.


Hallo Janet, De wereld draait door is weer begonnen. Ouwerwets. En Nadine Moussaid was bij Jeroen. Ze is zo leuk.


Dag Ben, Zembla had een reportage over ouwe mensen achter het stuur. Heb ik gemist. Je reageert langzamer.


Hallo Ewald, Ik neem niet aan dat je thuis bent gebleven om naar een TV-programma te kijken. Over radioactief afval?


Dag Gertjan, Midsomer murders op 1? En als Jansje dan thuis komt als het net zo spannend is. En hoe was het?


Woensdag zijn we er weer. 3 oktober. Nog 2 repetities voor de Nieuwe Ooster. Het Koorweekend is dan weer achter de rug. We hebben het maar druk met het koor. Weer een nieuw mapje maken met de nummers die we gaan zingen.

Doei. Fijn weekend en ik zeg maar zo: Goed zingen doe je niet alleen.

1-10 of 143