Nieuws‎ > ‎

Recente verslagen vanaf 2015/2016


2018-05-16. De repetitie van 16 mei 2018.

Geplaatst 20 mei 2018 12:56 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.06 uur.


Hoeveel? 24 (vd 33) 72%, 7 sopranen (vd 10), 9 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 4 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Pase el agua, Domine Fili, Gratias, Matona mia, Piu non si trovano, Voi che sapete, the Gosling.


Mededelingen: Bram maakt bekend dat hij op 30 mei op woensdagavond Open Dag heeft op de Nieuwe Oosterbegraafplaats.

Hij is daar organist. Zijn vraag aan het koor is of wij dan ook naar de Nieuwe Ooster willen komen om dan om 7 en om 8 uur een half uur te komen zingen. Zeg een soort generale voor Monnickendam. Met handopsteken bleek dat bijna iedereen wilde meedoen.


Bijzonderheden: Zo oppervlakkig gezien zou je denken dat die er niet waren. Maar die waren er wel degelijk. Alleen al de revanche van de alten die vorige week met 3 waren en vanavond op volle sterkte. We waren weer met 24. Het kan soms wel 's 26 zijn maar 24 is al om heel tevreden mee te zijn. Zeker in een tijd dat mensen alweer met vakantie gaan. Hans zit in China. Jaaa! Of een wandeltocht. Margreet. Jaaah! Vorige week waren we met 18. 15 niet. Het was nu weer enigszins in evenwicht. 24 en 9 niet. De tijd dat we slechts 3 of 4 afwezigen tellen is ver weg. Het is vaak driekwart van het koor. Maar daar kan je ook heel goed mee zingen. Denk maar aan vorige week. Dan moeten de stemmen wel redelijk verdeeld zijn.

Zoals vanavond zat Simon een tijd alleen. Dat werd gelukkig al gauw 4. Toch doen mensen hun best om te komen. Zeker Ankathrien die regelrecht uit Brussel naar het koor komt. Mooi toch. Mensen komen graag maar het zit wel 's tegen.

Wat betreft het extra optreden op 30 mei. Beschouw het als de generale voor zaterdag 2 juni. We treden dan 25 minuten op en op 30 mei 30 minuten en dan 2 keer. En de liederen die we nu studeren en zingen behalve dan Vivaldi gaan we ook in die halve uurtjes zingen. Er zijn geen andere muziekgroepen op de Nwe Ooster. Wij zijn de enigen. De bedoeling is dat we ons opstellen voor de hoofdingang aan de Kruislaan en met regen in de koffiekamer. 

Verder verliep de avond model. Zoals we dat gewend zijn. Geen boze Bram maar een vrolijke Bram. Geen orde houden maar gedisciplineerd en rustig. Wie had dat ooit kunnen denken. We komen nog wel te laat. Dat is ook een traditie. Vanavond waren het er 9. En toch zijn we blij elkaar weer te zien. Dat merk je vooral in de pauze die een half uur duurt.

Je vraagt je af of men zou doorpraten tot 10 uur als Bram niet een ram op de piano geeft. Toch is de pauze een intensief

en vaak vrolijk intermezzo. We hebben grondig gestudeerd op Domine Fili tot het eind. Dat we konden zeggen: We hebben hem. Weer een Vivaldi-lied ingestudeerd. Yoooooh!!!!Even de groeten doen:


Hallo Jansje, Waar was je hoge welluidende sopraan. Ik neem aan thuis net als jij. Maar vorige week was je er wel.


Dag Louise, Geniet je er een beetje van? Of is het moeilijk? Wel veel spinazie met garnalen eten. Kan je zomaar trek in hebben.


Hallo Margreet, Wat ondernemend zeg. Een paar dagen wandelen in het Limburgse landschap. Mooi he?


Dag Henk, Zo kort voor het einde van het seizoen is de afstand onoverbrugbaar. Jij was er 27 keer en ik 33 keer.


Hallo Ben, Van jou wist niemand waar je zat. Ik suggereerde een concertje in de stad. 


Dag Gertjan, De eerste dag keken 6 mensen naar het verslag. Gemiddelde was toch weer lager.


Hallo Paul, Nog een beetje nagenieten van de vakantie. Met dia's enzo. Ja dat moet ook gebeuren.


Dag Peter K., Je gaat weer met kamp met de leerlingen. Net als vorig jaar. Dan schiet het koor erbij in. Tja dat is zo.


Hallo Hans, Lees je dit wel elke keer. Je bent zo ver weg. Stuur je een kaartje? Gorterstraat bij de Rai.


Tot volgende week 23 mei. Komt allen. Laatste reguliere repetitie voor 30 mei en 2 juni. Nu moet je echt komen.

We krijgen van de week een lijst met alle liederen die we gaan zingen. Kan je een mapje van maken. Samen zingen.

Daar houden we van. Doei.

2018-05-09. De repetitie van 9 mei 2018.

Geplaatst 10 mei 2018 01:26 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.09 uur.


Hoeveel? 18 (vd 33) 55%, 6 sopranen (vd 10), 3 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Pase el agua, Matona mia, Piu non si trovano, Beyond the sea, Voi che sapete, the Gosling, Oh bella fusa, Tourdion, Domine Fili, Gratias, Gloria.


Mededelingen: Kees polste of we na ons optreden in Monnickendam willen blijven tot 5 uur om dan gezamenlijk met alle koren in de Grote Kerk het Ave Verum te willen meezingen. Bij het handopsteken bleken er 4 daartoe bereid te zijn. 

Daarmede was dat onderwerp afgehandeld.


Bijzonderheden: We begonnen met zijn dertienen. 4 sopranen 2 alten 4 tenoren en 3 bassen. Dat is een absoluut laagterecord. Gelukkig kwamen er nog 5 te laat waaronder 2 hoge sopranen. Daardoor waren we toch nog in staat alle bovengenoemde koorwerken te zingen. En laat ik het maar meteen zeggen: het ging voorbeeldig goed. Iets te weinig alten.

Het was wel uniek 18 koorzangers. Dat is het hele seizoen nog niet voorgekomen. En de seizoenen daarvoor ook niet.

De 4 koplopers die ik in het vorige verslag noemde waren er weer. We hebben nu nog 7 repetitie-avonden. 3 voor de uitvoering in Monnickendam. Dan nog 4 in juni. Alleen 6 en 27 juni met Bram. 13 en 20 juni is Bram met vakantie. 13 juni komt Nadine Strang ons dirigeren. Googelen! 20 juni is de grote vergadering van ons koor. 4 juli is de picknick. Alles even op een rij.

We hebben vanavond weer ouwerwets gezongen. Bram had er zin in en wij trouwens ook. Alles wat we voor de pauze hebben geoefend was eigenlijk bedoeld voor ons optreden op 2 juni. We gaan 25 minuten zingen. We moeten al in de zaal zitten als het het koor voor ons begint te zingen. Dan heeft elk koor ook publiek. We hebben zelfs the Gosling gezongen inclusief het machtige pathos en het diepe verdriet. Geweldig. We hebben hard gewerkt aan Domine Fili. Het was toch een prachtige zangavond. Bram deed net of we compleet waren. 


En nu even de groeten doen:


Hallo Ankathrien, Je gelooft het niet maar wij waren met 18 en jullie met 15. En toch ging het erg goed. Hoe dan?


Dag Anke, Ik kreeg een mailtje van Joke dat we op 9 en 10 mei naar Bellevue konden. Met Esther Pitulay toch?


Hallo Kokkie, Wat een prachtig weer he? Te mooi om te zingen. OnHollands. Beetje tropisch zou je zeggen.


Dag Louise, Gaat het een beetje? Je eet toch niet te veel zoute haringen he? Juist zoutloze haring is beter.


Hallo An, Was je ook naar Bellevue? Wij niet hoor. We hebben gewoon lekker gezongen met een paar van het koor.


Dag Brigitte, Van elke stemsoort hadden we genoeg. Ongelooflijk. Hebben jullie gezeild. Lekker is dat he?


Hallo Joke, Ja weet je ik ga vrijdag al naar Kiki Schippers in Griffioen. Woensdag zingen. Het wordt wat veel.


Dag Trudy, Hemelsvaartsdag is het. Dan zit ik gewoon het verslag te tikken. Gisteravond in het klad en nu ben ik bijna klaar.


Hallo Yvonne, Veel hoor 15 mensen de groeten doen. Henk zegt dan: Alle 15 de groeten. Dat vind ik te makkelijk.


Dag Ben, We wensen je heel veel beterschap. We hebben nog 3 repetities voor ons optreden. Doe je best.


Hallo Piet, Dat huisje staat toch in Frankrijk? Chere planches zou ik dan schrijven. Maar cari planki klinkt ook goed.


Dag Gertjan, Ik val maar meteen met de deur in huis. 2 en een halve bezoeker. Per dag. Website. Bedenk wat.


Hallo Peter K., Heb je gezien dat jouw foto op de site is vervangen door een foto van de dirigent? Is niet goed.


Dag Simon, Wat was het ook weer? Vakantie in Turkije? Zoiets? Maar je hebt je muziek meegenomen toch?


16 mei een dag na de verjaardag van Annelies zingen we weer. Allemaal komen. We kunnen jullie niet missen.

Nog 3 repetities. Doei!! Samen zingen daar houden we van.

2018-04-25. De repetitie van 25 april 2018.

Geplaatst 26 apr. 2018 02:12 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.06 uur.


Hoeveel? 26 (vd 33) 79%, 8 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Pasa el agua, Matona mia, Gratias, Domine Fili, Et in terra pax, die Nachtigall, Piu non si trovano en Durme.


Mededelingen: Ineke heeft een mededeling alleen voor de mannen. In augustus vindt in de bossen op 6 km van Elburg een werkweek plaats. Daar wordt geoefend op 10 zangstukken waaronder Libera me van Faure en Libiamo uit La Traviata van Verdi. Je moet noten kunnen lezen en ook solistisch kunnen zingen. Meedoen kost 250 euro en een huisje huren kost 200 euro. Kamperen wordt het. Voor meer info Buitenkunst Randmeer. Het belooft een onvergetelijke week te worden.

Gentlemen Chorus heet het. Aanrader.


Bijzonderheden: Het is bijna traditie om te beginnen met Alle psallite. Ook omdat het zo'n oude compositie is. 600 jaar geleden gecomponeerd en toch bewaard gebleven. Bram heeft het ergens gevonden. Dat liep na wat oefenen als een trein. 

Een goede reden om dan weer wat anders te gaan zingen. Dan Pasa el agua er achteraan. Dat moet luid en goed hoorbaar gezongen worden voor in de mond. En uit het hoofd omdat we geen tijd krijgen om de muziek te pakken. Matona mia is ook traditie. Een mooi en ook lastig muziekstuk met veel ritmische varianten en veel hard en zacht. Van blad. Het mooiste is natuurlijk als we deze liedjes uit het hoofd zingen op een uitvoering. Problemen bij de alten in maat 15, bij de tenoren in maat 35, bij de bassen op blz 4 de eerste noot en van de sopranen weet ik niet meer. Dan is het half 9. Tijd voor Vivaldi.

Eerst Gratias blz 18. Dat gaat in 4 tellen per maat maar dan 8 maten verder 8 tellen per maat. 2 bladzijden duurt dit koortje. Daarna studeren op Domine Fili unigenite. Dat pakt Bram heel handig aan. Vaak zing je hetzelfde maar door elkaar. Nu even niet. Allemaal tegelijk hetzelfde zingzeggen. Een paar keer en dan door elkaar. Vorige week ook zo. Dat werkt. En dan maar oefenen en zingen van maat 26 tot 52. En na veel apart oefenen zit het er ineens in. Vakwerk van de dirigent.

Iedereen voelt de logica van de muzieknoten en dan zingt het gewoon weg. Dan alles nog 's vanaf het begin. Dan is het leuk om te zien hoe de dirigent reageert als het gelukt is. Dan is het half uur om en begint precies om 9 uur de pauze.

Om half 10 gaan we weer verder. We hebben elkaar ook zoveel te vertellen in groepjes van 2, 3 en 4. Dat is me een gegons van jewelste. We moeten nog 2 en een halve bladzij. Om 10 voor 10 stoppen we midden op blz 26. Het is tijd voor die Nachtigall. Alweer lang geleden gezongen. Piu non si trovano en Durme. Zou op de uitvoering in Monnickendam allemaal uit het hoofd moeten. 

De opkomst was weer goed. 80% net als vorige week. Gelukkig waren er 6 te laat. Dat scheelt vooral als daar steunpilaren tussen zitten. Dat hoor je dan goed als ze meezingen. De alten en de tenoren waren bijna compleet. Piet en Trudy niet die er doorgaans altijd zijn. We waren vanavond voor de 33ste keer bij elkaar. Ewald en Ed elk 32 keer, Bram en Kees 31 keer. De eerste vrouwen zijn Joke en Margreet met 30 keer. Bizar vaak zeg. Vanavond waren er 16 vrouwen en 10 mannen.

We hebben weer heel enthousiast en geconcentreerd gezongen. Het gaat steeds beter. Echt waar. Dat krijgt de dirigent toch maar weer elke keer voor elkaar. Knap werk.Even de groeten doen:


Hallo Eva, Ik heb de indruk dat je het verslag nooit leest. Omdat je na de mededelingen altijd vraagt of het nog even in een mailtje verstuurd kan worden. Weet je je zit al 12 jaar op het koor. Mooi toch.


Dag Jansje, Het is vanavond even niet gelukt maar ik vind het altijd wel weer knap als jullie er weer zijn. Houen zo.


Hallo Trudy, Jij bent nu 29 keer geweest. Vlak achter de koplopers. Razend knap en vaak als eerste. Voor de stoelen.


Dag Piet, Toen ik thuis kwam zag ik je mailtje. We wisten van niks. We dachten aan een plotselinge verkoudheid. Zoiets.


Hallo Gertjan, Ik val maar meteen met de deur in huis. 3 en een halve bezoeker van de week per dag. Totaal 23.


Dag Peter K., Ik keek wel steeds naar een van de 2 deuren of je misschien toch nog zou binnen komen. Helaas.


Hallo Ted, Was je naar het Augustinus? Erika Henk en ik waren gewoon naar het Planken. Volgende week weer wel.


Volgende week geen koor. Geen Vivaldi en ook geen oefenen voor Monnickendam. Maaaaaar wel weer 9 mei. Komt allen. Alle 26. Dat is deze weken ons maximum. Samen zingen. Daar houden we van. Doei.

2018-04-18. De repetitie van 18 april 2018.

Geplaatst 19 apr. 2018 01:03 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 26 (vd 33) 79%, 9 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 9), 5 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Matona mia, Gratias, Domine Fili unigenite, Et in terra pax, Gloria.


Mededelingen: Op 13 juni vervangt Nadine Strang Bram. Bram is 13 en 20 juni op vakantie. 20 juni houden we de jaarvergadering.

En 2 mei hebben we vrij. 


Bijzonderheden: Het was weer een avond uit het boekje. Hoe leidt een dirigent een koor. Hoe doen de zangers en zangeressen mee. Het was compleet. We gingen weer voor Alle psallite. Een muziekstukje uit de 14de eeuw. Het is maar een blaadje muziek maar toch elke keer weer lastig. Daarna Matona mia. Dat repeteren we al een paar weken. Elke keer zitten er weer ritmische moeilijkheden. Bram had daar wel een verklaring voor. Als steeds groepjes wegblijven en de week erop weer komen dan hebben ze de aanwijzingen gemist en kan je weer opnieuw beginnen. Het is een theorie. Ik ben er elke week maar ik maak ook nog steeds ritmische fouten. Dan is het half 9. Over op Vivaldi. Tot 9 uur gestudeerd op Gratias agimus tibi. Er zitten passages in met veel korte nootjes achter elkaar. Dat vraagt een speciale techniek van zingen. Hoe pak je dat aan. Bram ging er voor staan en liet ons die maten vol nootjes heel licht zingen met een accent op de eerste tel. Laat dat nou lukken. Na de pauze van 20 minuten gingen we door met het vierde koor. Domine Fili unigenite. Een thema wat elke partij moet zingen liet Bram iedereen tegelijk zingen. Dat hielp. Daarna volgt het thema maar dan ongelijk gezongen. Zeg maar door elkaar. Bram noemde dat typisch polyfonisch. Elke stemgroep voor zich en weinig houvast met de andere melodielijnen. We hebben nog geapplaudiseerd voor de alten als ze een regel foutloos zouden zingen. En ze waren maar met zijn zessen. De sopranen waren daarentegen op volle sterkte. En dat kon je horen ook. Onvermoeibaar steeds de hoogte in en dan op volle kracht. Bram zegt dan doodleuk na 3 keer voluit gezongen te hebben: nog een keer. 

Ik zag dat het vermoeiend was. Maar het was wel weer genieten. Er waren 11 mannen en 15 vrouwen. Na afloop was er een sfeer van we hebben het weer gefikst. Daar houden we van.Even de groeten doen:


Hallo Eva, Je was de enige afwezige sopraan. Dat is wel 's anders. Je had erbij moeten zijn. Wat een geweld zeg. Mooi.


Dag An, Dat komt niet vaak voor zeg. Vanavond de 32ste keer. Jij was er 26 keer. Mooi toch. 


Hallo Brigitte, Het was weer een geweldige studie-avond. Je had erbij moeten zijn. Ik hoorde het mensen ook zeggen.


Dag Erika, Henk en ik willen niet verzuimen van het koor. We zijn er wel op 2 mei met de generale. Tot ziens.


Hallo Jona, 4 mei herdenkingsdienst. Henk Ted Erika en ik zingen mee in het Augustinuskoor. Prachtige koorwerken.


Dag Paul, We hebben je gemist. Volgende week ben je er weer bij toch? Geniet er nog even van. Doei.


Hallo Peter K., We dachten nog even: Daar heb je Peter. Maar nee hoor. Volgende week weer nieuwe kansen. Doei.


Volgende week gaan we weer verder met Vivaldi. Meesterlijke muziek om te zingen. Korte koortjes. Makkelijk met instuderen. Overzichtelijk. Schot in de roos. We pikken het makkelijk op. Een heel verschil met 10 jaar geleden. Dan zit

je gewoon te praten als een andere stemgroep studeert of kleine grapjes te maken. Dat is er niet meer bij. Onherkenbaar.

25 april! Komt allen. Doei.

2018-04-11. De repetitie van 11 april 2018.

Geplaatst 12 apr. 2018 00:16 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.07 uur.


Hoeveel? 22 (vd 33) 68%, 7 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 9), 3 tenoren (vd 6), 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Alle psallite, Matona mia, Gratias, Domine Fili unigenite, Et in terra pax, Gloria en Veni veni.


Mededelingen: Ineke heeft bericht ontvangen van de Augustinuskerk dat het koor op 4 mei een uitvoering geeft. We zijn uitgenodigd om te komen luisteren. Ze zingen 3 delen uit het Requiem van Faure: Intro, Sanctus en Agnus Dei. Verder het Abendlied van Rheinberger, Hor mein Bitten van Mendelssohn, Lux Aeterna van Elgar. Allemaal even mooi. 60 koorleden.

5 euro. De kerk zit elk jaar vol. 650 mensen. Na de 2 minuten stilte begint om kwart over 8 het concert. Dat duurt een uur.


Bijzonderheden: Ondanks de vele afmeldingen waren we toch met 22. Hoewel de presentie een dalende lijn vertoont, eerst 25 dan 24 dan 23 en nu 22. Als dat zo doorgaat staan we over 20 weken met 2 zangers. We hebben nog 10 avonden dus zo dramatisch zal het niet aflopen. En we studeren nu voor 2 juni Monnickendam. Voor velen van ons bekend terrein. We hebben daar in de Raadzaal, in het kleinste en de grootste kerk gezongen, in het buurthuis en in de gemeenschapszaal.

Daar hebben we mooie herinneringen aan. Kijk naar de foto's op de website. 

Vanavond hebben we het grootste deel van de avond Vivaldi gezongen. Vooral Gratias agimus tibi voor de pauze. Dat kennen we al maar dat was even niet te merken. Het is een doorelkaar dwarrelend koorwerk. Dus even opnieuw.

Elke stemgroep kwam aan de beurt. De tenoren waren met zijn drieen. Dus je kon je niet verschuilen achter een groep.

Bijna individueel. Intussen wordt er kritisch geluisterd.  We moeten niet toeWHAM zingen maar toeam. Mild. Zo bedoelde Vivaldi dat niet. Tot 9 uur. Dan een half uur pauze. We hebben ons wel suf gezongen dus een flinke pauze deed ons goed.

Na de pauze begonnen we voor het eerst aan het vierde koor: Domine Fili unigenite. Blz 23 t/m blz 25 tweede systeem. Een om de beurtzang. Duurt t/m blz 28. Dus dat is in te halen als je volgende week weer komt. Weer opvallend gedisciplineerd en geconcentreerd. Net als bij Toonkunst. Heel opvallend. Dat duurde 20 minuten. Et in terra pax. En Gloria. Tot besluit. Tot slot nog even Veni veni van Mozart. Leeggezongen waren we. 10.00 uur. Het was een avond uit het boekje.

Bram leidt ons met vaste hand door de avond. We waren aanvankelijk met 17. Gelukkig kwamen er nog 5 te laat. Ook een paar hoge sopranen. Het klonk af en toe zo mooi. 

Het Augustinuskoor zingt met een driedubbele bezetting. 4 van ons zingen mee als gast. Zo zongen een tijd geleden 3 van ons mee met een werk geleid door Esther Pitulay. Even iets anders. Andere mensen ander repertoire andere dirigent andere omgeving andere aanpak. Toch gaat je eigen koor voor. Zo´n uitstapje werkt verfrissend. Jammer genoeg oefenen zij ook op woensdagavond. Een paar jaar geleden hebben wij als koor ook meegedaan met de herdenkingsdienst.

(PS Matona mia ging ook heel goed).Even de groeten doen:


Hallo Frederique, Je stuurde zo´n monter mailtje. Je kon niet ziek zijn. Ik kijk altijd naar je rug. Die miste ik ook. Heel gek.


Dag Kokkie, We misten ook jouw hoge sopraan. Gelukkig werd je goed vervangen. Dat scheelt wel hoor.


Hallo Louise, In verwachting. Hoorde ik dat nou goed. Ja weet je ik zit niet in de groepsapp. Dat is het.


Dag Erika, Hoe is het repeteren gegaan? Hebben jullie weer alles doorgenomen. Je kan het nu wel dromen.


Hallo Joke, Dat komt dit zangjaar niet vaak voor zeg. Je was er gewoon niet. 28 keer van de 31. Mooi toch.


Dag Henk, Op dat andere koor hebben we ook lol. Hoe kan dat. En in de Arena ook. Hoe kan dat. 


Hallo Ben, We hebben je gemist. We waren maar met zijn drieen. Eigenlijk kan je dan niet wegblijven.


Dag Peter G., Dit seizoen wil je maar niet op gang komen. 18 van de 31 keer hoort echt niet bij jou. Echt niet.


Hallo Paul, 2 weken met vakantie. Ik denk dat je het hebt verdiend. Ik zou zeggen geniet ervan en tot ziens.


Dag Peter K., Even leek het erop dat wordt een nieuwe steunpilaar voor de bassensectie. Heel even maar.


Hallo Ted, Geen Plankenkoor geen Augustinuskoor. Helemaal geen koor. De vakantie of het werk gaan voor.


Volgende week 18 april verder met Domine Fili unigenite. Ook mooi. De titel alleen al. Weer een nieuwe uitdaging.

Let op de bloesembomen in de Herman Gorterstraat. Komt allen. Doei.

2018-03-28. De repetitie van 28 maart 2018.

Geplaatst 29 mrt. 2018 01:01 door Het Plankenkoor   [ 29 mrt. 2018 02:31 bijgewerkt ]

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 23 (vd 33) 71%, 5 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Beyond the sea, Gloria, Et in terra pax, Gratias agimus tibi, Matona mia en Matchmaker.


Mededelingen: Kees deelt mede dat we volgende week geen zangrepetitie hebben want Bram gaat op reis. 

Naar Moskou. Dus 4 april vervalt. We zingen weer op 11 april.

Verder staan we in Monnickendam op de wachtlijst. Kees had ons aangemeld voor 2 juni voor het 23ste korenfestival.

Te laat blijkbaar. Als koren afvallen maken we een kans. De spanning stijgt dus.


Bijzonderheden: 2 weken geleden zongen we Lang zal die leven voor Bram. Hij was 64 geworden. Vorige week zongen we voor Jona. Hij was ook jarig geweest. Een kroonjaar dus gebakjes. Lang zal die leven gezongen. Vanavond deelde Brigitte chocolade-eitjes uit. Ze is vandaag jarig. Happy birthday gezongen. En afgelopen zaterdag vierden Jansje en Gertjan hun verjaardag in Bussum. Een groot deel van het koor trok in een karavaan naar Bussum om dat feestje te vieren. Het koor wordt steeds ouder. Dat nou weer wel. We zijn ook alweer aan het 31ste jaar van het koor begonnen. 30 jaar en 4 maanden. Als je dan op je 53ste op het koor komt en blijft dan kun je wel uitrekenen hoe oud je nu bent. Je kan het alleen merken dat ie ouder is als de dirigent zegt: Allemaal staan dan blijft hij zitten. Dat nou weer wel. Volgende week wordt er niet gezongen. Bram moet onverwacht naar Moskou. Nee niet om de internationale spanningen op te lossen.

We zingen dus pas weer op 11 april. Geen vervanger dus. Vanavond waren we voor de 30ste keer bij elkaar. Dit seizoen.

Aanvankelijk zongen we in met 15 man/vrouw. 2 sopranen, 7 alten, 4 tenoren en 2 bassen. We zijn eigenlijk met 33.

Gelukkig kwamen er nog 8 te laat. Waren we toch nog met 23. Vorige week 24. Viel mee. De alten waren op Ineke na compleet. De bassen waren met zijn zessen. Dat kon je goed horen. Vooral met het slotakkoord van Matchmaker. 

Even hoorde je het fundament van het koor. De sopranen waren gehalveerd. Nu na 30 keer zijn Ewald en Ed 29 keer geweest. Je gelooft het niet. En Joke en Kees 28 keer. En Trudy, Margreet en Brigitte 27 keer. Dat is toch ongelooflijk.

Hoe krijgen ze het voor elkaar. Toch is het zo.

De werksfeer was weer uitmuntend. We hebben hard gestudeerd op Et in terra pax. Ook op Gratias agimus tibi. Zeg tot 8 voor 10. Dat is precies waar we voor komen. Niks hoogtepunten uit ons repertoire. Gewoon hard werken. Daar kom je voor. Alle stemgroepen kwamen aan de beurt. Bram hoort alles. Over. Een inzet een melodische fout noten te kort aanhouden. Weer wat verbeteren. En ik moet het weer zeggen: Bram kon in alle rust werken. Hij hoefde weer geen orde te houden. Zo van stil zijn en concentratie alstublieft. Niks daarvan. We moesten wel een dunnere el uitspreken. Dat nou weer well.

Even de groeten doen: 


Hallo Anke, Jammer dat je er niet was. Je kan het nalezen. Al 18 jaar schrijf ik deze stukjes. En nog nooit gelezen. Echt waar.


Dag Eva, Je kan alle mededelingen in het verslag nalezen. Mooi he? Maar dan moet je wel naar onze website. Echt waar.


Hallo Kokkie, We zingen tegenwoordig veel in het Latijn. Ik zou niet weten waar het over gaat. Echt waar.


Dag Louise, Ik was de laatste met de contributie. Sorry hoor maar in september was ik de eerste. Echt waar.


Hallo Marja, We hebben je gemist bij de hoge sopranen. Je kon het goed horen. Echt waar.


Dag Ineke, Hoe voelt dat nou als je op woensdagavond ineens niet staat te zingen. Je kon het wel horen. Echt waar.


Hallo Peter G., Was jij nog naar Bussum zaterdagavond? Ik niet terwijl ik wel graag had willen gaan. Echt waar.


Dag Piet, Was je nou weer verkouden? We hebben je enthousiasme wel gemist hoor. Echt waar. 


Hallo Peter K., Dit is de tweede keer in de geschiedenis van het koor dat beide Peters niet kwamen zingen. Echt waar.


Dag Simon, Toch wel weer 6 bassen. Een rijkdom voor het koor. Voor het eerst zongen ze er stevig op los. ..... ....


Volgende week geen repetitieavond. Wel weer op 11 april. Dan komt Bram met prachtige Russische muziek terug.

Dat is volksmuziek van de steppen achter de Oeral. Daar komt de mooiste koormuziek vandaan. Allemaal komen en niet met zijn tienen thuis gaan zitten. Doei!!! ( Matchmaker was weer ouwerwets met Brigitte en Yvonne in de hoofdrollen).


2018-03-21. De repetitite van 21 maart 2018.

Geplaatst 22 mrt. 2018 02:17 door Het Plankenkoor   [ 22 mrt. 2018 02:18 bijgewerkt ]

Hoe laat? 20.06 uur.


Hoeveel? 24 (vd 33) 73%, 7 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 9), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Tebe poem, Voi che sapete, Veni, Et in terra pax, Gratias agimus tibi en Gloria.


Mededelingen: Kees meldt dat we zaterdag 2 juni zingen in Monnickendam. 

Verder zal Bram er niet zijn op 13 en 20 juni. Ineke gaat zorgen voor een vervanger op 13 juni en de jaarvergadering zal dan plaats vinden op 20 juni.


Bijzonderheden: Heel bijzonder was dat Jona zijn verjaardag met ons wilde vieren. Gisteren jarig. Hij deelde gebakjes uit. Dat was zomaar een indrukwekkende traktatie. Van de wereldberoemde patissier uit de Beethovenstraat. 3 zwarte dozen vol. Dat zullen we nog lang in onze herinnering meedragen. Dankjewel en nog vele jaren Jona. Sneu voor de thuisblijvers. Ik kwam voor het gebakje van Henk in aanmerking. Hij was actief in het stembureau. Het was verkiezingsdag voor de gemeenteraden. Verder was ook de lente begonnen. Feest voor Groen Links. 

Wij hebben weer hartstochtelijk gezongen. Eerst hard geoefend op In terra pax. Dat ging aanvankelijk veel minder dan verwacht. Het kon aan het tempo liggen. Er staat andante maar zo langzaam. Later trok het wat bij. Om half 10 na de pauze hebben we Gratias agimus tibi geoefend. Vorige week voor het eerst gezongen. Tot bijna aan het eind van de repetitie. Het duurde maar kort. Zeg 2 minuten. Op You tube hoor je hele snelle versies. Tot slot Gloria. Was een intensieve repetitie. Daar houden we van.


Even de groeten doen: 


Hallo Ankathrien, We hebben je weer gemist zeg. Gelukkig komen er nog meer repetities. 28 maart weer.


Dag Jansje, Je was natuurlijk aan het voorbereiden voor zaterdagavond. Jullie worden allemaal gefeliciteerd.


Hallo Annelies, We hebben jullie alle 3 gemist. Die 7 sopranen moesten het alleen doen vanavond. Tja.


Dag An, We hebben gestudeerd zeg. We leken wel professionals. Vooral ook die concentratie. Mooi hoor.


Hallo Wilma, Ik heb toch maar weer PvdA gestemd. Weglopen is zo makkelijk. We hebben nog 5 zetels over.


Dag Henk, Heb je nou wel zelf gestemd? Dat zou je zomaar vergeten in de drukte. Je taartje smaakte goed zeg. Gember!!


Hallo Gertjan, Ik zal het maar meteen zeggen. 21 bezoekers deze week op de website. 3 per dag. 


Dag Peter K., Je hebt een tractatie gemist zeg man. Wat was dat lekker. En een bekertje thee. Dat was genieten.


Hallo Ted, Werken werken werken. En overwerken. Niet te hard werken Ted. Denk aan je pensioen.

2018-03-14. De repetitie van 14 maart 2018.

Geplaatst 15 mrt. 2018 04:39 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 24 (vd 33) 73%, 7 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 9), 5 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Pasa el agua, Wiegenlied, Gratias agimus tibi, Et in terra pax, Gloria en Matona mia.


Mededelingen: geen.


Bijzonderheden: We waren met 24. Na 8 keer in 2018 waren we gemiddeld met 25. Najaar 2017 was dat 26. Vorig seizoen 23. Dus we komen wat vaker maar gemiddeld blijft een kwart thuis of heeft een verplichting elders. Bram staat dus elke week voor 24 mensen te dirigeren. We zijn dus met 33. Vanavond waren er 6 wat later. Daar waren we wat blij mee. De storing nemen we dan op de koop toe. Vlak na de pauze zouden we het Lang zal hij leven inzetten omdat Bram deze week 64 is geworden. Dat ging luidkeels om niet te zeggen uitbundig op een teken van Ineke. En de toonhoogte zat in de piano. Dus Bram speelde mee. Hij was zichtbaar verrast door deze aubade zoals hij ons plotselinge gezang noemde. Of het een traditie gaat worden is nog niet zeker. Als je op je verjaardag komt zingen ligt het voor de hand. Maar als je gewoon in het weekend jarig bent wordt er niet voor je gezongen. Tenzij je met iets lekkers komt zoals Louise laatst dan wordt het Lang zal je leven uit de kast getrokken. Dat is eigenlijk het enige wat we als koor terug kunnen doen.

Verder hebben we het derde koor uit Gloria van Vivaldi ingestudeerd. Dat heeft bijna de hele avond in beslag genomen.

Het heet Gratias agimus tibi. Eigenlijk het vierde deel. We slaan een duet voor 2 sopranen over. Ik dacht dat we die 2 solisten wel in huis hadden. Alleen met instuderen wordt dat voor de mannen een lange zit. 4 bladzijden duet. Wij studeerden 3 bladzijden in. Dat lijkt weinig maar de partijen waren af en toe best ingewikkeld met veel nootjes tegen elkaar in. Het was weer net als vorige week. We waren gretig en bereid om het moeilijkste in te studeren. En dat geeft aan het eind van de avond een soort overwinningsgevoel. Frau Merkel zou zeggen: Wir haben es geschafft. Dat is het triomfantelijke van iets nieuws instuderen. Even de groeten doen:


Hallo Ankathrien, Je kan het goed horen als je niet meezingt. Je hoeft niet eens te kijken. Ze is er niet. Wel weer komen.


Dag Eva, We hebben keihard gestudeerd. Hoe doe je dat nou volgende week? Zing je dan gewoon mee? 


Hallo Louise, Hebben we wel voor je gezongen toen je jarig was? Je deelde toen uit. Wat was het ook weer?


Dag Ella, je hebt wel iets moois gemist. Moet je thuis instuderen met You Tube. Is een handig systeem hoor.


Hallo Yvonne, Weer thuis. ben je ziek? Je hebt het gelezen. We hebben ons een slag in de rondte gestudeerd.


Dag Ben, Hoe gaat het op het Mozartkoor? Wij zongen Vivaldi en hoe. Het uiterste werd van ons gevraagd.


Hallo Paul, 5 jaar was de uitspraak. En maar ontkennen. De suiker zit rond je mond en ontkennen dat je suiker hebt gesnoept.


Dag Peter K., Toch niet weer ziek he? Je ziet er altijd zo gezond uit. We zijn gewoon doorgegaan. Dat wordt nog wat.


Hallo Ted, Overwerken he? Ja dat gaat voor. Dat snappen we allemaal. Maar hoe pik je nou zo'n nieuw koor op?


Tot volgende week. 21 maart. Dan is het officieel lente. Dan gaan we verfijnen wat betreft de dynamiek dictie en samenklank. Zet in je agenda: Verfijnen. Doei.

2018-03-07. De repetitie van 7 maart 2018.

Geplaatst 8 mrt. 2018 01:30 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 25 (vd 33) 76%, 9 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 9), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Piu non si trovano, Luci care, Matona mia, Et in terra pax, Gloria, Mis van Bram: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei.


Mededelingen: Wegens te weinig aanmeldingen gaat het optreden in Heemstede op 26 mei niet door.


Bijzonderheden: Kort samen gevat was het een soort droomrepetitie. Het aantal deelnemers groeide binnen een kwartier van 17 naar 25. 8 waren te laat. De sopraansectie was bijna compleet op Anke na. Dat betekent praktisch dat de zangkracht van de sopranen bijna optimaal was. En wat een rijkdom is dat als ze even forte moeten zingen. Net of daar een serie professionele zangeressen staat te zingen. Dat was dus genieten. Niks bescheidenheid of iets wat er op lijkt. Nee voluit ervoor gaan. Alleen al daarvoor kom je naar het koor. Wat ook adembenemend is dat is de discipline en de concentratie van het koor. Als Bram met een stemgroep even bezig is om wat melodische fouten weg te werken dan is het normaal dat de andere stemgroepen een beetje zitten te schmoezen of grapjes maken. Geen sprake van. Bram staat dan op die manier heel ontspannen aanwijzingen te geven zonder dat hij orde moet houden. Dat kan heel vermoeiend zijn. Dus wat dat betreft is het koor gegroeid. 

We hebben 2 woensdagen niet gezongen. Eerst had Bram griep en de tweede keer was het voorjaarsvakantie. En daar stonden we weer voor de 27ste keer. We hebben gestudeerd op Matona mia. Bij elke stemgroep was wel wat te herstellen.

Tot half 9. Daarna Et in terra pax van Vivaldi. De laatste 2 bladzijden ingestudeerd. Na de pauze weer verder. Tot kwart voor 10. En dan tot slot het hele stuk gezongen zonder onderbrekingen. Dat gaf een triomfantelijk gevoel. Het was ook een avond voor de gelovigen onder ons. Eerst Vivaldi en dan de mis van Bram. Op weg naar het koor luister ik altijd naar Kunststof. Dat is een radioprogramma. Gesprekken met bekende Nederlanders die zich cultureel onderscheiden. Vanavond was Jos van Veldhoven aan de beurt. De artistiek leider gedurende 35 jaar van de Nederlandse Bachvereniging. Je zou denken dat is een gelovig man. Niet dus. Hij heeft niks met de kerk en noemt zichzelf een agnost. Zo hoor je nog ´s wat.

Dus je hoeft met religieuze liederen niet ook een gelovige zanger of dirigent te zijn. Even de groeten doen


Dag Anke, Toch geen griep he? We hebben je gemist. Je had er bij moeten zijn. Het was genieten van begin tot eind.


Hallo Joke, Nou dat komt niet vaak voor zeg. Dit is pas de tweede keer dat je er niet bij was. 94% is je score.


Dag Trudy, Was het weer een tienminutengesprekje? Jammer. De sopranen en de alten zongen weer als de besten.


Hallo Yvonne, Heel jammer dat je er niet bij was. Je zou genoten hebben. Het koor was op dreef. 


Dag Ben, Maak je nou een uitstapje naar een Mozartkoor? Maar Ben het Plankenkoor zingt ook Mozart.


Hallo Jona, Ik had je boekje in 2 uur uit. Heel ontroerend was het. 40 jaar geleden ook al een keer gelezen. Beterschap.


Dag Peter K., Toch maar goed dat ik het boompje thuis had gelaten. Het is nog van 5 juli van de picknick. Je weet wel.


Hallo Simon, Er waren weer 6 bassen. Prachtig om te horen als ze alleen moeten zingen. We misten je.


En nu gaan we ons voorbereiden op het derde koor uit Gloria. Gloria en Et in terra pax verfijnen en dan storten we ons op Gratias aginus tibi. Je kan alvast gaan oefenen. Doei. 14 maart gaan we weer verder.

2018-02-14. De repetitie van 14 februari 2018.

Geplaatst 15 feb. 2018 03:07 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.


Hoeveel? 22 (vd 33) 67%, 4 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 9), 6 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 8).


Wat gezongen? Luci care, Piu non si trovano, Matona mia, Gloria en In terra pax.


Mededelingen: Kees meldt dat we 26 mei vrij moeten houden omdat we dan gaan optreden in de Zilk in Heemstede op een Korendag. Na 1 maart horen we of het doorgaat. Bram heeft nog een koor Encore dat zich ook heeft opgegeven.

Op 28 februari hebben we koorvakantie. 


Bijzonderheden: Dus over drie en een halve maand gaan we misschien zingen in Heemstede. Hou die zaterdag vrij. Dus over 10 zaterdagen. Je kan er niet vroeg genoeg bij zijn. Nog meer bijzonders? Ja wel zeker. Die waren er waarachtig. Daar gaat ie. Ons koor zit altijd in 2 rijen. Voor de vrouwen en achter de mannen. Andersom zou raar zijn. Maar wat is nou zo bijzonder vanavond? De achterste rij zit helemaal vol en de voorste rij een paar toevallige zangeressen. 10 vrouwen en 12 mannen. 

Dit is een unicum in de geschiedenis van het koor. Nog nooit eerder vertoond. Net een mannenkoor met een paar vrouwen.

De tenoren waren compleet. Bassen op 2 na maar de sopranen waren aanvankelijk met zijn drieen. Toen kwam gelukkig Jansje erbij. Allemaal blij. De sopranen zongen indrukwekkend mooi het Piu non si trovano. Toen leverden de 3 sopranen vuurwerk. Dat waren Marja Anke en Ankathrien. Bram doet dat nooit maar hij roemde de 3 vrouwen. Dat was dus ook heel bijzonder. Maar waar waren de 6 afwezige sopranen? Bij hun Valentijn werd gezegd. Maar zoals gezegd de 4 sopranen deden of ze met zijn tienen waren. Prachtig.

We hebben ons helemaal leeggezongen met Et in terra pax. Nadat we gestudeerd hadden op Matona mia en Gloria begonnen we al voor de pauze met Terra pax. Tot het eind. Toen zongen we het in zijn geheel. Dat was een mooie overwinning. Weer een stap gezet. Vivaldi zou 's langs moeten komen. Dat oefenen op iets nieuws een werk dat er toe doet geeft nieuwe energie. Bram hoorde weer alles. Bij elke stemgroep zat wel wat. Even op studeren. Dit was een studie avond uit het boekje. Weer gedisciplineerd. Tot 10 uur. Niks highlights uit ons repertoire maar studeren. Toch als ik weer nootje voor nootje hoor dan denk ik aan de mail van Henk. Elke partij wordt daarin voorgezongen. Doe er je voordeel mee. Elke dag een paar minuten. Goed voor je zelfvertrouwen op de repetitie. Dan durf je ook meer. Bram heeft hard met ons gewerkt. Het lijkt me een vermoeiende baan als je hem zo ziet zwoegen van de ene naar de andere stemgroep. En het lukt hem toch wel weer elke keer een welluidende klank uit het koor te toveren.Even de groeten doen:


Hallo Annelies, Wat was dat leuk en verrassend die mail met al die awards. Hoe kwam je er zo op?


Dag Frederique, Weet je nog dat je me namens het koor een ganzenveer overhandigde? Staat op mijn bureau. Al 10 jaar.


Hallo Eva, Ja zeg je bent flink aan de griep zeg. Nu alweer 3 weken. Het slaat genadeloos om zich heen. Beterschap.


Dag Kokkie, Ja weet je ik zit niet inde groepsapp. Dan mis je wel 's wat. Soms is dat wel 's lastig.


Hallo Louise, Dat moet je toch gemerkt hebben. Zuma is afgetreden. Dat kon je op straat goed merken.


Dag Margreet, Dat komt niet vaak voor dat we je heldere sopraan moeten missen. Was er iets ergs?


Hallo An, Je stuurde wel een mailtje. Dat was een van de 3. Heel erg veel beterschap en tot volgende week. Doei.


Dag Erika, Nog steeds ziek? Kan zomaar gebeuren. Jij ook heel veel beterschap. We hebben fijn gezongen.


Hallo Ineke, Hoe was je verjaardag? En hoe is het afgelopen met die lampjes? Alle 7 in een donkere kamer. Joepie!!


Dag Gertjan, Nou ik zal het maar meteen zeggen. Drie en een halve bezoeker afgelopen week. Per dag.


Hallo Ted, Ja Ted eerst het werk en dan de ontspanning. We hebben je wel gemist. Dat wel. Volgende week! Tjuus.


Dan gaan we weer de week in. Even de zang vergeten en dan vanaf maandag begint de spanning van de zangkunst weer te groeien. Even wat oefenen met You Tube. 21 februari gaan we weer verder. Gloria in excelsis. Fijne werkweek. Doei doei!!

1-10 of 121