Nieuws‎ > ‎

Recente verslagen vanaf 2015/2016


2019-05-22. De repetitie van 22 mei 2019.

Geplaatst 24 mei 2019 01:01 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 26 (vd 35) 74%, 7 sopranen (vd 10), 9 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6) en 4 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Alle psallite, Pase el agua, Matona mia, Im Grunen, Castles in the air, Beyond the sea, Cum sancto spriritu,
Verleih uns Frieden.

Mededelingen: Ineke deelt mee dat Kees zijn functie in het bestuur gaat neerleggen. Als iemand zijn plaats in het nieuwe seizoen wil innemen heel graag. Denk er over na en meld je dan op de 19de juni met de ALV-avond. Ineke zal de ALV niet leiden omdat ze dan met vakantie is maar Kees neemt haar voorzitterschap dan over. Dat zal dan tevens zijn laatste bestuurlijke activiteit zijn. 

Bijzonderheden: Net als vorige week opende Bram de avond met het Lang zal ze leven in te zetten op de piano. Het koor zong luidkeels mee. Yvonne was vanavond jarig. Ze deelde sjieke bonbons uit. Het leek wel van de Bijenkorf. Dat was wat je noemt een feestelijk begin. Daarna gingen we over tot de orde van de avond. De generale kon beginnen. We hadden er zin in. We waren weer met 26. De tenoren waren compleet. De alten bijna met zijn tienen op Wilma na. De sopranen waren met zijn zevenen maar het leek wel met zijn tienen als ze zongen. Zo krachtig. Eva Jansje en Louise even niet. Maar die zullen er in Hoorn echt wel bij zijn. Nou dan gaan we scoren. De bassen waren nu met zijn vieren. Er staan 9 op de loonlijst. Vorige week was het al weinig. Toen waren er 5. Juist nu verwacht je iedereen. Niet dus. Kees zag ons al staan met 30 mensen in Hoorn toen hij dit concert aankondigde. Het kan nog steeds. Het is pas donderdag. Er is geen jury. We kunnen wel een beoordeling krijgen van een vakman/vrouw. Daarmee kunnen we ons voordeel doen. We hebben vanavond ons uiterste best gedaan alsof we al in Hoorn stonden te zingen. Voor de pauze het hele programma doorgezongen. Cum spiritu klonk prachtig. Door omstandigheden stond ik in het trappenhuis te luisteren. Het klonk zo wervelend en zeg maar polyfoon. Al die partijen door elkaar. Beeldschoon.
Met een glansrol voor de sopranen en af en toe hoor je de tenoren er ook bovenuit. Dat moet toch een onuitwisbare indruk maken op de luisteraars. Als we maar op Bram letten en recht vooruit zingen. Over je boek heen zingen. Het laatste kwartier zongen we in de kerkzaal. Bram bespeelde het orgel. Dat doet hij in Hoorn ook. Kistorgel heet dat. Heel benieuwd. Het is een half uur rijden. 43 km. Tot zondag. Het moet het hoogtepunt van ons zangseizoen worden. Half 12 inzingen. In het Foreestenhuis. Half 2 staan we in het zwart-wit op het kerkpodium. Hoe mooi wil je het hebben. 25 minuten.
Dit was verslag 744. Geteld vanaf het jaar 2000. Toen begon deze actie. Het verslag van de picknick wordt nr 750. Hoe bestaat het. En het wordt nauwelijks gelezen. Ook heel bijzonder.


Even de groeten doen:

Hallo Eva, De sopranen klonken geweldig. Ik stond beneden in het trappenhuis te wachten op de Wegenwacht. Zo mooi.

Dag Jansje, Je moet wel komen zingen. Jouw sopraan is onmisbaar. Neem gewoon je kinderen mee. 

Hallo Louise, Dat geldt voor jou ook. Onmisbare sopraan. Volumineus en aanwezig en stemvast.

Dag Wilma, Is toch niks voor jou. 4 keer niet. Vakantie? Wel een erg lange wandeltocht. 26 mei zingen!!!

Hallo Ewald, Zondag ben je er gelukkig weer bij. 4 bassen waren er vanavond. Ik had wel met ze te doen.

Dag Paul, We gaan er maar van uit dat je met vakantie bent. Wil jij niet in het bestuur? Echt iets voor jou.

Hallo Ted, Is toch niks voor jou 4 keer niet. Je bent wel iemand van vakantie en wandeltochten heel ver weg. Verras ons.

Dag Erik, We hadden het er nog over vorige week. Personeelsproblemen. Invallen en reorganiseren. Ik weet het nog.

Hallo Vincent, We waren blij met je. Je was de 35ste koorzanger. Maar al 3 keer niet. Dat valt tegen. Tot zondag.

Tot as zondag. We gaan onze fameuze koorklank laten horen. Vooral Vivaldi zullen ze waarderen. De grote prijs van Hoorn nemen we mee. Maak een zwart mapje met de 7 liedjes. Cum sanctus uit het boekje. Samen zingen. Het lijkt wel verslavend
te werken. Ongevaarlijk. Doei.

2019-05-15. De repetitie van 15 mei 2019.

Geplaatst 16 mei 2019 01:36 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.03 uur. 

Hoeveel? 29 (vd 35) 83%, 9 sopranen (vd 10), 9 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 9). 

Wat gezongen? Alle psallite, Pase el agua, Matona mia, Im Grunen, Castles in the air, Beyond the sea, Cum sancto spritu, Gloria, Et in terra pax, Gratias en Quoniam. 

Mededelingen: Kees maakt bekend dat we om kwart voor 12 inzingen in het Foreestenhuis tot kwart over 12. Daarna worden we verzocht meteen door te lopen naar de Oosterkerk 2 minuten daar vandaan. We gaan dan vast zitten in de kerk om te luisteren naar de koren die ook zingen. Dan kondigt Kees de kledingcommissie aan: Peter An en Joke. Ze staan naast elkaar klaar om het woord te voeren. Peter is de woordvoerder. Op 26 mei gaan we gekleed in zwart wit. Zwarte broek wit overhemd. Eventueel een zwart jasje/colbertje. Dat geldt ook voor de vrouwen. Zwart-wit dus. Dan neemt ineens Kokkie het woord. Ze maakt bekend dat ze 12 mei promoveert in de aula van de VU op woensdag om 9.45 uur. Haar promotiefeest zal plaats vinden op zaterdag 15 juni in de Schreierstoren. Ze zal dan zichzelf geen drs meer noemen maar doctor in de Klassieke talen.
Allemaal welkom. 

Bijzonderheden: We waren weer met veel dankzij de 8 laatkomers kwamen we uit op 29. 
6 waren met vakantie of thuis. 
Men is zich bewust dat wegblijven met zo'n belangrijk concert op 26 mei dat je dan niet weg kan blijven. We staan dus voor een belangrijke uitvoering in Hoorn. Een barok-festival voor koren uit heel Nederland.
Bram heeft een serie liederen uitgekozen die niet allemaal uit de barokperiode zijn maar dat merken we dan wel bij de beoordeling door een jury. We zingen 25 minuten. De eerste 7 nummers die hierboven genoemd staan. De 20 vrouwen waren op 2 na compleet. De tenoren waren compleet en de bassen waren vanavond de zwakste schakel. 4 niet. Van de 9. Zeg om
kwart over 8 zongen we na het inzingen ineens het lang zal ze leven. Wat was dat nou? Annelies kwam binnen en iedereen wist dat ze jarig was.
Gewoon komen op je verjaardag. Dat is nog 's wat. In de pauze kregen we eigen gebakken cakejes. Zo lekker. Kokkie maakte dus bekend dat ze gaat promoveren. Er barstte spontaan een donderend applaus los. Je zou er verlegen van worden. 5 jaar aan gewerkt. Een geweldige prestatie. 
We hebben hard gestudeerd en Bram had er zin in. Wij dus ook. Kijk vrolijk en laat zien dat je er plezier in hebt. Het is geen begrafenis.
We moeten overkomen als een leukemensenkoor. Alle psallite en Pase el
agua zingen we wel met ons boek in handen maar uit het hoofd. Recht vooruit zingen. Maar ook als er 3 keer achter elkaar Beyond the sea of 3 keer Castles in the air staat zing dat dan ook uit het hoofd. Niet voorover gebogen staan zingen als de tekst bekend is. Bram: Ik heb het
al vaker gezegd. De rest zingen we uit de map. Maak een mapje van de 7 liederen. 
Ik heb het al eerder genoemd. 3 april stond er zo'n aardige column van
Patrick Meershoek in het Parool op blz 23 over koorzang. Ik heb geen reacties gehoord. Heb je die krant al weggegooid? Nee toch. Of lees je geen Parool? Hoe kan dat. 


 Even de groeten doen: 

 Hallo Eva, Laat je nou de enige afwezige sopraan zijn. Normaal
gesproken ben je er altijd. Hoe kan dat? 

 Dag Wilma, Alweer 3 weken niet gezien. Beetje verscholen tussen de
alten. Is niks voor jou. Een van de trouwste zangeressen. 

 Hallo Paul, Je bent vast met vakantie. Even eruit. Een voorproefje op
de zomervakantie. Wel weer komen hoor. 

 Dag Gertjan, Ik weet nog goed dat we met het hele koor bij jouw
promotie waren. Je bent niet meer uniek. 

 Hallo Ted, 4 mei is toch allang voorbij. Of heb je er een vakantie aan
vast geknoopt? Daar hou jij wel van. Tot woensdag. 

 Dag Vincent, Het komt er nu op aan. Elke repetitie is dan meegenomen.
Vooral als je nieuw bent. Tot woensdag. 

 22 mei is de generale voor zondag 26 mei. Zorg ervoor dat je voor die
tijd niet op de tocht staat want een kouwtje is zo gevat. 
 Maak een zwart mapje van je muziek. Allemaal in het zwart-wit op de
26ste. Wat zal dat er mooi uit zien. Moeten de mannen een stropdas? Een
vraagje. Samen zingen. Wat is dat toch? Ik ben heel benieuwd of we met
29 staan te zingen op 26 mei. Doei. 

2019-05-08. De repetitie van 8 mei 2019.

Geplaatst 8 mei 2019 23:48 door Het Plankenkoor   [ 8 mei 2019 23:50 bijgewerkt ]

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 25 (vd 35) 71%, 9 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Alle psallite, Pasa el agua, Matona mia, Im Grunen, Castles in the air, Beyond the sea en Cum sancto spiritu.

Mededelingen: De agenda tot het eind van het seizoen:
15 mei zangavond
22 mei zangavond generale
26 mei optreden in Hoorn half 2.
29 mei zangavond
5 juni zangavond
12 juni vrij
19 juni ALV
26 juni zangavond
3 juli picknick 

Begin nieuwe seizoen:
28 augustus zangavond
4 september zangavond
11 september zangavond
18 september zangavond
21 september generale 2 uur
22 september optreden in de Jeruzalemkerk 3 uur.

Bijzonderheden: De avond begon met applaus. Ineke de voorzitter was er weer. Na 6 weken herstel na een ongelukkige val tegen een container door de storm. Toch deed Hans vanavond de mededelingen. In de pauze vergaderde de concertcommissie heel
knus in een rondje in de zaal. Hans Paul Henk Marja en Ineke met Bram als woordvoerder. Bram is 12 en 19 juni met vakantie.
Hans vroeg om iemand in het bestuur. Denk daarover na. Er treedt op 22 september ook een orkestje op dat ons begeleidt.
Ik hoorde dat het mogelijk uit 15 instrumentalisten zou bestaan. Zie je het al voor je? 26 juni is de echt laatste zangavond. Dan volgt weer de traditionele picknick bij An in de tuin. We hebben nog 2 repetities voor ons optreden in Hoorn. Noorderkerk.
Vanavond hebben we het programma doorgenomen. Bram heeft ons de liedlijst gestuurd wat we gaan zingen. 7 liederen in 25 minuten. We hebben weer ons uiterste best gedaan. Het was trouwens een gedenkwaardige avond. Ajax speelde zijn 18de wedstrijd op weg naar de Champions League-finale maar strandde in de 95ste minuut. Onnodig maar helaas. 


Even de groeten doen:

Hallo Jansje, Als we dan beginnen met zingen denken we vaak: Wat zijn we met weinig. Heb jij dat ook?

Dag Ella, Maar dan stromen de laatkomers binnen en dan zijn we weer met veel. Nouja meer dan weinig.

Hallo Janet, Als 10 weg blijven is dat toch wel veel op een koor van 35 mensen. 4 of 5 lijkt me de grens.

Dag Trudy, Maar vaak gaat het gewoon niet. Daarvoor kunnen zoveel redenen zijn. Schier onbeperkt.

Hallo Wilma, Ineke was er weer. Dat was wel fijn en Ewald bleef de hele avond. Ook mooi. Gaat het wel weer een beetje?

Dag Piet, Nog steeds verkouden? Of zit je nog in Frankrijk? Ja zoiets hoorde ik in de wandelgangen. Wel weer komen.

Hallo Peter, Dat was onverwacht. Jij bent een van de weinigen die er eigenlijk altijd is en een steunpilaar bij de tenoren. 

Dag Ted, Hoe was het 4 mei-concert? Ik zag het programma op de site. Dat zag er weer erg goed uit.

Hallo Erik, Je hebt wel een belangrijke repetitie gemist. We hebben hard gewerkt en heel veel puntjes op de i gezet.

Dag Vincent, Bram is nu bezig het repertoire te verfijnen. Speciaal wat we in Hoorn gaan zingen. Zorg dat je erbij bent.

Tot de volgende week. Zoveel mogelijk uit het hoofd. Recht voor je uit zingen en niet naar de grond kijken maar naar de dirigent.
Dat was de laatste tip voor het concert. 15 mei dan staan we weer te zingen. Komt allen. En niet met zijn tienen thuis blijven.
Het komt er nu op aan. Er zit een jury in Hoorn die ons beoordeelt. Samen zingen schept een band. Al 32 jaar. Echt waar. Doei.

2019-04-24. De repetitie van 24 april 2019.

Geplaatst 25 apr. 2019 01:06 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.04 uur.

Hoeveel? 21 (vd 35) 60%, 6 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 5 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Alle psallite, Pasa el agua, Verleih uns Frieden, Matona mia, Veni, Con sancto spiritu.

Mededelingen: 1 mei vakantie.

Bijzonderheden: De laatste 2 repetities waren we met 28 en 30. Vanavond waren we met 21. De vakantiedrukte is uitgebroken.
Dat was dus goed te merken. Men wil niet meer in het hoogseizoen erop uit trekken maar nu. En dat heeft zijn weerslag op de opkomst. 21 dus vanavond. Gelukkig mooi verdeeld over de 4 stemgroepen. 20 vrouwen en 1 man had ook gekund. Dat is lastig zingen als het 4-stemmig moet. Maar daar was geen sprake van. Mooi verdeeld was het. We hebben hard gewerkt. Voor de pauze Verleih uns Frieden en na de pauze Con spiritu sancto. Verder liederen doorgenomen die we in Hoorn gaan zingen op 26 mei zondagmiddag. Matona mia klonk alweer stukken beter dan de vorige keer. Veni stoomden we ook doorheen. Beetje afwerken zei Bram en dan is dat ook weer geschikt om uit te voeren. Bram had er zin in. Geen moment dat hij iets zei over de afwezige zangers/essen. 14 niet. Laagterecord samen met 22 september. Veel gelachen en intensief gestudeerd. De sfeer was weer uitstekend. Marja en Joke waren er ook weer. 30 keer van de 31. Peter Hans Kees en Anke 27 keer van de 31. Zo knap.
Het aantal verslagen is nu 740. Over 10 zangbijeenkomsten komen we uit op 750 verslagen. Staan allemaal op de website.
Een document en naslagwerk. Vanaf 2005. Daarvoor vanaf 2000 ook verslagen geschreven maar dan als mailpost of gewoon als brief over de post. Echt waar. het moest niet gekker worden. Over de periode voor 2000 heeft Kees een boek geschreven.
Vanaf 1987. Voor de nieuwe mensen een must om te lezen. Heel leesbaar en grappig beschreven. Dat alles zo vastgelegd is
lijkt me redelijk uniek. Niet dat veel mensen van het koor het als naslagwerk gebruiken. Dat nou ook weer niet.


Even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, Gezellig? Op Texel? Mooi weer? Of ook af en toe stormachtig? Gevecht met de elementen? 

Dag Annelies, Ben je ook even eruit? Met vakantie? Met het gezin? Lekker he? Uitwaaien en straks weer opnieuw beginnen.

Hallo Kokkie, Ja dit zijn de drukke tijden en het werk gaat voor. Veel voorbereiden en nakijken. Heel veel begrip.

Dag Louise, Lekker even erop uit. Dat benauwde straatje ontvlucht. Met het gezin. Welverdiend. Geniet ervan.

Hallo Ineke, Ja dat is nou sneu. Jij zit thuis te herstellen en wij zingen of zijn met vakantie. Heel zuur. Beterschap.

Dag Janet, Even op adem komen. Ook even ontsnappen aan de drukte van het onderwijs. Die werkdruk he?

Hallo Martine, Heerlijk he even er van door. Ardennen? In zon mooi huis met het gezin? Heel smaakvol. Fijn hoor.

Dag Wilma, We hebben hard gewerkt. Dat nou weer wel. De helft van het koor is met vakantie. Ongelooflijk.

Hallo Ben, Andere prioriteiten? Dat kan je wel 's zo hebben. Jammer ik vind het altijd fijn als je erbij bent. 8 mei weer.

Dag Piet, Naar je huisje in Frankrijk? Zou toch zomaar kunnen. Lekker naar het zuiden. De warmte tegemoet.

Hallo Gertjan, Jij was de oppas neem ik aan. Moet ook gebeuren. De bassen waren met zijn vijven. Redelijk toch.

Dag Paul, Je hebt het wel gelezen. We hebben fijn gezongen. Het ging steeds beter vooral na de pauze. Door de thee.

Hallo Simon, Ik dacht dat ik je zag in het Muziekgebouw met Mme Butterfly. Of heb ik me vergist. Je leek er sprekend op.

Dag Ted, Jij bent de laatst overgeblevene van ons koor die meezingt in het Augustinuskoor. Wordt het mooi?

Tot de volgende repetitie. 8 mei is dat. Allemaal weer ouwerwets komen. We moeten ons voorbereiden op Hoorn.
We kunnen een beker winnen. Er zit een jury op 26 mei om onze zangkwaliteiten te beoordelen. Barokfestival.
Veel oefenen thuis. Doen hoor. Koorzang doe je met zijn allen. Doei.

2019-04-17. De repetitie van 17 april 2019.

Geplaatst 19 apr. 2019 01:01 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 30 (vd 35) 86%, 7 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6) en 9 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Salley Gardens, Alle psallite, Pasa el agua, Verleih uns Frieden, Et in terra pax, Gratias, Domine fili, Domine Deus, Cum sancto spiritu.

Mededelingen: Bram vertelt over de voorbereidingen voor het concert van 22 september. Dat is over 5 maanden. We treden dan op in de Jeruzalemkerk op zondagmiddag. De generale vindt dan plaats op de zaterdagmiddag op 21 september. Astrid
doet de sopraanpartijen en Gerry Meyers zal het orgel bespelen. We kennen ze van voorgaande optredens. 26 mei treden we ook op maar daarover krijgen we nog een mailtje met de nummers die we gaan zingen. Dat is over 6 weken.

Bijzonderheden: Je zou denken dat het wel weer hetzelfde zou zijn als de vorige week. Dat dus niet want vorige week was Bram verkouden en daarom ging de repetitie niet door, maar vanavond was iedereen er weer. Op 5 na want de animo om te komen zingen was groot. De bassen waren massaal gekomen. Zeg maar alle 9. En dat was te horen ook. Ongelooflijk. De tenoren waren ook compleet. Alle 6. Een onafzienbare rij mannen. Welk koor kan dat zeggen? 15 mannen. Maar ook 15 vrouwen. Hoe vind je die. Twee lange rijen. De discipline was weer indrukwekkend. Het moet gezegd worden. Voor sommige koren is dat vanzelfsprekend. Je gedragen maar ik weet hoe het was en waar we vandaan komen. Een wereld van verschil. Dat niet alleen. Ons repertoire is van Les Miserables en meer musicalmuziek overgegaan naar Vivaldi en Mendelssohn.
Het grootste verschil met die tijd geeft het allerlaatste koorwerk aan: Verleih uns Frieden. Een ode aan onze lieve heer. Een totaalomslag die zijn weerga niet kent. Maar wat betreft die concentratie van het koor. Je hebt geen idee hoe comfortabel dat werkt voor een dirigent. Je komt echt niet om orde te houden. Je komt om te genieten van de koorklank. Hoe geef ik die koorklank vorm. Hoe zorg ik dat de tenoren homogeen samenklinken. Maar ook de andere stemgroepen. We hebben gestudeerd op Verleih uns Frieden. 4-stemmig. Voor de pauze. Na de pauze Vivaldi geoefend. Goed bijhouden.
Met Ewald gaat het steeds beter. Met Ineke ook maar die kan nog niet komen. Na de pauze ging Ewald weer fietsend naar huis. Goed he? Vanavond was de dertigste keer dat we bij elkaar kwamen. Als dan uit de presentielijst blijkt dat Marja en Joke 29 keer zijn geweest dan moet je toch wel diep je pet afnemen. We hebben hard gewerkt.


Even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, 3 keer niet komen zeg. Veel. En zo'n sopraan kunnen we niet missen. Texel ligt vlakbij Hoorn.

Dag Frederique, Het was vol zeg. Dit is trouwens verslag 739. Nog 11. Dan 750. Ik kreeg lang geleden een ganzenveer.

Hallo Kokkie, Hier had je bij moeten zijn. Een historische avond. Alle 30. 5 niet. Vaak is het 10 niet. Zo zien we het graag.

Dag Ineke, Het zal toch wel beter gaan? Of vergissen we ons nu een beetje. Je herstelt al 6 weken. Veel beterschap.

Hallo Ella, Je koor is nog springlevend. De muziek en het enthousiasme spat eraf. Na 32 jaar. Niet  te geloven.

Tot volgende week. 24 april. We bereiden ons voor op 22 september zondagmiddag Jeruzalemkerk. Dan gaan we Gloria van Vivaldi uitvoeren. Een jaar op gestudeerd. Echt waar. Lekker zingen doe je samen. Doei.

2019-04-03. De repetitie van 3 april 2019.

Geplaatst 4 apr. 2019 00:42 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.04 uur.

Hoeveel? 29 (vd 35) 83%, 9 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 7 bassen (vd 9).

Wat gezongen? The Apple, Castle in the air, Verleih uns Frieden, Et in terra pax, Gratias, Domine fili unigenite, Cum sancto spiritu.

Mededelingen: Hans maakt bekend dat we 22 september zondagmiddag zingen in de Jeruzalemkerk. 26 mei zingen we in Hoorn tijdens een Barok-festival. Er is die dag ook gelegenheid om aan workshops deel te nemen. Bij navraag wat we in Hoorn gaan zingen meldde Bram dat hij Alle psallite, Matona mia en Pase el agua oa op het programma heeft staan. Misschien ook Verleih uns Frieden. Daarover krijgen we nog een mailtje.

Bijzonderheden: We waren weer massaal aanwezig. 17 vrouwen en 12 mannen. Samen 29. 6 niet. Ewald was er weer vanaf het begin maar ging na de pauze weer naar huis. Ineke kan nog steeds niet komen vanwege die val. Nu al 4 keer niet. 
We begonnen met zijn 20-en. Gelukkig kwamen er nog 9 te laat. We hebben hard gewerkt. Eerst met the Apple. Bram bedacht dat de vrouwen naast de piano moesten gaan staan met het gezicht naar de mannen. Opnieuw the Apple gezongen maar we keken elkaar nu in de ogen. Het is een liefdeslied. Dan Castle in the air. Op noe noe noe. Verleih uns Frieden  het tweede deel.
Dat ging snel. Uitspraak van Verleih? De eerste lettergreep ver klinkt als ver en niet vur. En gnadichlich met een Umlaut op de a klinkt als een e van ver. Het klinkt een beetje raar maar Ankathrien kan het weten. Et in terra pax zonder ontsporingen gezongen.
In een keer goed. Gratias volgde daarna. Dat is dat lied met die snelle loopjes en ook nog hoog voor de sopranen en de tenoren.
Daar breken de verschillende stemgroepen hun nek over. Dus oefenen. Met een slappe onderkaak. Propter magnam gloriam.
Allemaal apart. Dan vallen de bassen op. Mooi diep van klank en homogeen. Huppelend zingen en licht houden. Domine fili gedaan. De alten zingen de solo. Dat gaat steeds beter. Mooi gezongen. Tot slot Cum sancto spiritu. Het laatste koorwerk uit Gloria. Dat vraagt extra aandacht omdat dit koor als laatste is ingestudeerd. Toch zongen we dit in een keer helemaal goed. Zonder ontsporingen. Einde zangavond. Bram leverde weer vakwerk. De concentratie was ongekend. Hoe mooi wil je het hebben. Nog even iets anders. Patrick Meershoek schrijft in het Parool van woensdag 3 april een leuk stukje over koorzang. Bladzij 23. Zingende sirenes. Lezen.


Even de groeten doen

Hallo Louise, 9 sopranen stonden er. Het wordt saai om het weer te zeggen maar mooi. Je hebt het druk he? Wij ook.

Dag Ineke, Gaat het weer een klein beetje? We hadden een prachtavond. Kom je die container nog wel ´s tegen?

Hallo Trudy, We missen je mooie altstem wel hoor. Je bent wel ´s vaker geweest. Het kan verkeren. We zien je.

Dag Piet, Zo´n hardnekkige griep heb je nog niet vaak gehad zeg. 2 keer niet. Heb je wel genoeg tissues? Keukenrol kan ook.

Hallo Simon, De bassen waren in vorm. 7 bassen. Volume en kwaliteit. Een 8. Op de schaal van 10. Kom je weer?

Dag Ted, Toch wel mooi dat zo´n druk man als jij toch steeds weer probeert te komen. Chapeau. Soms mislukt het. Tja.

Volgende week weer massaal komen. Dat zingt zo lekker. Zo zien we het graag. 83%. Voorbereiden op ons optreden in Hoorn op 26 mei. Samen zingen zoals vanavond. Doei.

2019-03-27. De repetitie van 27 maart 2019.

Geplaatst 28 mrt. 2019 02:19 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 25 (vd 35) 71%, 7 sopranen (vd 10), 6 alten (vd 10), 5 tenoren (vd 6) en 7 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Salley Gardens, die Nachtigall, Et in terra pax, Cum sanctus spiritu, Verleih uns Frieden, Matona mia cara, Piu non si trovano, Luci care, Tourdion en Raggle taggle gypsies.

Mededelingen: geen.

Bijzonderheden: Het eerste kwartier stonden we met 20 mensen te zingen. Elke stemgroep telde 5 zangers/essen. Mooi verdeeld.
En dan komen er nog 5 laatkomers bij. En dan zijn we met 25. 10 niet. Best veel. Tot zover niets bijzonders behalve dan dat Kees Margreet en Yvonne er niet waren. Zij zijn er bijna altijd. Kan gebeuren. Wat ook heel bijzonder was dat Ewald om half 9 de zangzaal binnen stapte. Groot applaus. Dat was een ontroerend moment maar we moesten verder met de zang. Hij had gemaild
dat hij zou komen. Om weer te proeven hoe het ook weer was en een beetje mee te zingen. Hij was door die hartoperatie 7 weken niet geweest. Voor hem heel bijzonder want bij de laatste presentietelling bleek dat hij al 8 seizoenen gemiddeld 40 keer naar de repetities  en uitvoeringen komt. Daarmee is hij de absolute koploper van het hele koor. Dus 7 keer achter elkaar niet komen zingen is voor Ewald heel bijzonder. Nu ik toch kijk naar de opkomst aller tijden zie ik dat Margreet en Ed gemiddeld 39 keer per seizoen komen en Henk en Ella 38 keer en tot slot Kees Trudy en Wilma 37 keer. Gerekend over de laatste 13 jaar. Dat noemen ze indrukwekkend. Intussen zijn we aan het 32ste jaar bezig van het koor. Je vraagt je af of er nog mensen over zijn van het eerste uur. Jazeker. Henk was getuige van de oprichting van het koor. Allemaal jonge twintigers. Een half jaar later voegde Kees zich bij het zanggroepje. Weer iets later Wilma en Ella. Jarenlang was John Englisch dirigent van ons koor. Dat heette toen nog Musicalkoor. Nu hebben we Bram als dirigent en al 16 jaar. Echt waar. Bram nam een rumoerig vrijetijdskoor over dat bruiste van de energie. Bram heeft geprobeerd wat discipline in het koor te brengen. Dat is hem gelukt. Vraag niet hoe. We zitten een hele repetitie stil te luisteren naar de andere stemgroepen als ze aan het instuderen zijn. In het begin 10 tot 12 keer per repetitie vragen om stilte en concentratie. Dat hoor je nu niet meer. Dat werkt voor een dirigent ook veel fijner. 
We hebben weer gestudeerd op Et in terra pax Cum sancto spiritu en Verleih uns Frieden van Mendelssohn. Dat laatste lied heeft een hele vrome tekst. We zingen het gewoon net als alle andere liederen. Niemand zegt, Hoort dat wel bij ons? Net zo makkelijk.
We zijn wel een gezelligheidskoor zonder duidelijke gezindte. Dus dan kan alles. We studeren voor uitvoeringen. Een barokfestival in mei in Hoorn en ons eigen concert op 22 september. We doen ons best.Even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, Even geen verhaal. Ik heb al een verhaal geschreven. De sopranen waren in vorm. Soms luister ik goed.

Dag Louise, Mijn kinderen hebben jarenlang in jouw straatje gewoond. Ik kwam daar ook vaak. Kleine huisjes.

Hallo Margreet, We hebben je sopraanstem gemist. Was je met vakantie? Wandelen in Zuid Limburg? Mooi is het daar.

Dag Brigitte, Geen boekverslag of een optreden. Ik heb al genoeg geschreven. Ben je al 24 jaar op ons koor? Best lang toch?

Hallo Ineke, Gaat het weer een beetje? Met adem halen en rechtop lopen? Hoe kan het gebeuren. Veel beterschap.

Dag Trudy, Ja jij scoorde keihoog de laatste jaren. Heb je het gelezen? Nu even niet. Dat is wel jammer.

Hallo Yvonne, Dit is pas de vierde keer dat je er niet was dit seizoen. We waren vandaag 28 keer bij elkaar. Toch knap.

Dag Piet, Ja je bent heel ziek hoorde ik van Jona. Ik wist van niks. Warme kruik en heel veel beterschap. 

Hallo Kees, Er moet toch wel iets ergs gebeurd zijn. Je blijft echt niet zomaar weg. Toch waren er 7 bassen. Ze zongen mooi.

Dag Gertjan, Je kan geluk hebben maar ook pech met de oppas. Nu dus pech. Maar volgende week ben je er weer. 

Tot volgende week. 3 april. Samen zingen en dat al 32 jaar. Echt waar. Kom ook meezingen. Ook die 10 die nu thuis zitten. Doei.

2019-03-20. De repetitie van 20 maart 2019.

Geplaatst 21 mrt. 2019 06:01 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 26 (vd 35) 74%, 9 sopranen (vd 10), 7 alten (vd 10), 4 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Alle psallite, the Apple, Gloria, Et in terra pax, Cum sancto spiritu, Verleih uns Frieden, Abschied, Raggle Gypsies.

Mededelingen: geen.

Bijzonderheden: Het was de avond van de uitslagen van de Provinciale Staten. Vandaag hebben we allemaal gestemd. Ondanks dat waren we toch met 26. We startten met 17. Gelukkig kwamen er nog 9 te laat. Welkom allemaal. Zodoende waren de sopranen op Jansje na compleet. Dat kon je verschillende keren goed horen. In Abschied vom Walde bij voorbeeld. In de 3 coupletten gaan ze aan het eind keihoog. Prachtig hoe ze die hoogte pakken. We begonnen de avond heel rustig met Alle psallite. Eerst langzaam en dan versneld nog een keer. Daarna zongen we Gloria. Bram stelde vast dat het in het midden erg vals ging. Zijn uitspraak luidde toen: Een koor dat verkeerd zingt is niet zo erg als een koor dat vals zingt. Opnieuw hebben we gestudeerd op Cum sancto spiritu.
Dat was voor de pauze. Daarna hebben we voor het eerst Verleih uns Frieden van Mendelssohn gezongen. Dat wil zeggen de eerste 2 regels. Toen vond Bram het wel weer genoeg. Volgende week verder. Bram raadt ons aan naar Verleih uns Frieden op You Tube te beluisteren. Tussendoor hebben we een kaart (van Marja) volgeschreven voor Ineke. Zij was met de storm tegen een container aangewaaid. Ribben gekneusd. Dat moet eerst genezen voor ze weer kan meedoen. Dus een opbeurende woorden kaart. Met Ewald gaat het steeds beter schreef hij. Hij heeft beloofd in april weer te komen. Dan is hij 2 maanden thuis gebleven. After all hebben we fijn gezongen en hard gestudeerd. De concentratie was weer best. Toen we thuis kwamen zagen we op TV hoe spektakulair de verkiezingen waren verlopen. Na 27 keer zingen staan Marja en Joke bovenaan met 26 keer. Vlak daarachter Kees met 25 keer. Hoe bijzonder is dat. 


Even de groeten doen:

Hallo Jansje, De sopranen waren weer in topconditie. We misten jouw hoge sopraan. Het is een feest om je te zien zingen.

Dag Ineke, Voor jou is het koor nu alles behalve feestelijk. Je zal wel sacherijnig zijn en een beetje treurig naar buiten kijken.

Hallo Janet, Wat een avond was het. Spektakel op de buis. Heb je gekeken? Aardverschuiving zeggen ze dan. Doei.

Dag Wilma, Kijk je ook naar Typisch Heemstede? Wij wel. Zo aardig al die portretjes en schetsjes. Binnenstebuiten is ook top.

Hallo Henk, Was je uitgeteld na afloop? Je was vast moe en telde je aan het eind niet meer mee. Veel te vertellen.

Dag Jona, Hopelijk bleef je niet weg om een verdrietige reden. We hebben je sturing wel gemist tijdens de zang.

Hallo Gertjan, Heb je ook gestemd? Ik heb PvdA gestemd. Dat doe ik al mijn hele leven. Soms met minder succes.

Dag Vincent, Ben je nou altijd ziek als je niet komt? Nee toch. Dat zou niet goed zijn. Last van je stembanden misschien?

Hallo Ewald, Fijn dat het weer wat beter gaat. We kunnen niet wachten tot je weer komt in april. Nog veel beterschap.

Tot de volgende week. 27 maart. Hopelijk zingen we dan weer op volle sterkte. Dat is zo fascinerend. Alleen al zo'n lange rij
vrouwen voor de mannen. Onafzienbaar en als ze dan gaan zingen. Je weet niet wat je meemaakt. Ontroerend mooi. Ze beseffen het zelf niet. Gewoon samen zingen. Dat maakt het verschil. Ik zeg het u. Doei !!

2019-03-13. De repetitie van 13 maart 2019.

Geplaatst 14 mrt. 2019 02:18 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.08 uur.

Hoeveel? 29 (vd 35) 83%, 9 sopranen (vd 10), 8 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6) en 6 bassen (vd 9).

Wat gezongen? Lang zal die leven, Luci care, Piu non si trovano, Gloria, Cum sancto spititu, Raggle taggle gypsies, If I were a rich man, Tourdion.

Mededelingen: Bram doet verslag over de vergadering van vorige week. De concertcommissie was bijeen. Deze commissie gaat het concert organiseren waarin wij het Gloria oa ten gehore zullen brengen. Bram heeft contact gezocht met een orkestje dat ons zal begeleiden. Ze willen graag meedoen. Voorlopig is de datum vastgesteld op 22 september. Dus niet meer dit seizoen. Verder is de Jeruzalemkerk een mogelijkheid. De Oud-Katholieke kerk is dan te klein. Jeffrey wil graag meedoen. Hij heeft in het verleden met ons koor meegezongen. Hij is toen solo gegaan. De opzet is dat we het Gloria van Vivaldi zingen maar ook het Veni van Mozart.

Bijzonderheden: Bij binnenkomst in de zangzaal was Brigitte bezig versiering op te hangen. Ballonnen en hoedjes op de piano.
Hartelijk gefeliciteerd voor de piano. Hier was duidelijk iemand jarig maar wie. Toen alle koorzangers/essen gezeten waren was het al 8 uur geweest. Toen stapte Bram de dirigent de zaal binnen. Als een man stond het koor op om Bram luidkeels het Lang zal hij leven toe te zingen. Wat bleek Bram was 65 geworden. Hoe feestelijk kan je onthaald worden. Over bijzonderheden gesproken. 65 jaar. Je zou het niet zeggen. Zo vitaal en energiek. En alsof het koor het wist. We waren met 29 man sterk komen opdagen. Hoe mooi kan het samen gaan. De tenoren waren weer compleet. Net als vorige week. De sopranen misten alleen Ankathrien. Dus met 9 sopranen. De alten waren met 8. Ineke is met de storm van vorige week tegen een container op Silodam gesmakt. Ribben gekneusd en voorlopig uitgeschakeld. De bassen waren vergeleken met vorige week verdubbeld. 6 bassen. Ewald houdt ons regelmatig op de hoogte hoe het met hem gaat. Hij schrijft dat hij in april weer komt zingen. Hij is nu al 6 weken thuis.
Totaal ongebruikelijk voor hem. Tot nu toe de meest aanwezige koorzanger. Echt waar. In totaal 3 vrouwen en 3 mannen thuis gebleven. Het gaat goed. Niks minder animo. Het koor leeft. We hebben er zin in. Een pracht opkomst. Bram begeleidde ons op de piano die ook steeds even het lang zal hij leven liet horen. Hij deelde uit in de pauze. Het werd gewoon een soort feestavond. We hebben ook gezongen en gestudeerd alsof we vlak voor een uitvoering stonden. Heel bijzonder.Even de groeten doen:

Hallo Ankathrien, Ik was van plan een stuk te schrijven over Sandifort. Cabaret in Griffioen. Maar ik heb al zoveel geschreven.

Dag Ineke, Nu je zo geblesseerd bent is het niet gepast om je te vertellen over een cabaretavond. Nee veel beterschap wensen.

Hallo Janet, Sandifort staat voor Martine Sandifort en Remco Vrijdag. Een duo dat al jaren samen optreedt. Geweldig zijn ze.

Dag Ewald, Gelukkig gaat het weer een stuk beter met je. We kunnen je echt nog niet missen. Doe goed je best. Tot gauw.

Hallo Paul, Ken je Griffioen? Wat een gezellig theatertje. 240 mensen kunnen erin. Het was afgeladen vol. Ongelooflijk.

Dag Simon, Ik had een heel lang verhaal geschreven over die 2. Wat hebben we ons vermaakt. Ook veel studenten.

Tot volgende week. Dan moeten we ook stemmen voor de Provinciale verkiezingen. Vergeet het niet. Kom weer zo massaal.
Met zijn dertigen. Wat zou dat mooi zijn. We wachten het af. Samen zingen. Hoe mooi wil je het hebben. Doei.

2019-03-06. De repetitie van 6 maart 2019.

Geplaatst 7 mrt. 2019 01:06 door Het Plankenkoor

Hoe laat? 20.05 uur.

Hoeveel? 28 (vd 35) 80%, 10 sopranen (vd 10), 9 alten (vd 10), 6 tenoren (vd 6 ) en 3 bassen (vd 9).

Wat gezongen? the Apple, Stay with me, alle 9 koren uit Gloria van Vivaldi.

Mededelingen: Kees maakt bekend dat we 26 mei zondagmiddag om half 2 zingen in Hoorn tijdens het Barok Festival.
Zijn inschatting is dat we dan met 30 koorzangers staan te zingen.
Bram is bezig een begeleidingsorkestje te organiseren voor ons eigen eindconcert.

Bijzonderheden: 2 weken geleden waren we nog met 22. Het was toen crocusvakantie. Vorige week waren we met 25. Alles weer normaal. Vanavond met 28. Dan klinkt het koor zo vol. De sopranen waren compleet. Net als op 3 oktober. De tenoren waren compleet. Net als op 6 februari, 19 december en 3 oktober. De alten waren bijna compleet. An was er niet. Dus 19 vrouwen stonden te zingen. Nou dat hoorde je goed. Wat een prachtklank. Dat was wel weer genieten voor de mannen. 28 november en 30 januari waren de bassen compleet. Wat een indrukwekkende rij zangers. Vanavond was het even anders. 3 bassen ipv 9. Zo weinig hebben we nog niet meegemaakt dit seizoen. Ewald moeten we even niet rekenen. Hij is heel succesvol aan het herstellen en revalideren. Toch zaten er dan 5 thuis om verschillende acceptabele redenen. Maar 3 bassen. We stonden wel gek te kijken vooral ook omdat de rest er wel was. Verrassend dat was het. Toch hebben de bassen zich kranig geweerd. Hans Paul en Kees. Hoe grillig kan de opkomst verlopen. Wonderlijk. Alle sopranen present. Nou dat kon je horen. Alle hoogtes werden met glans gehaald. De altsolo in Domine Deus klonk alweer veel zelfverzekerder. We hebben fijn gezongen. Heel Vivaldi gedaan. Weer gestudeerd op Cum sancto spiritu. Gaat steeds beter. Bram had de avond weer helemaal in de hand. We zorgden voor optimale concentratie. Ik zeg het nog maar ´s. Het blijft me verbazen. Zo langzaamaan wordt het ons koorgedrag. 
Iets bijzonders. In de pauze pakken steeds meer mensen een kopje uit hun tas om thee of koffie te gaan drinken. We zijn nog milieubewust ook. Hoe vind je die.


Even de groeten doen:

Hallo An, Je was er weer niet. Je zou zomaar naar de Veluwe zijn gegaan om voorjaarsvakantie te vieren. Is het nu klaar?

Dag Ewald, Heb je het gelezen? Was je er maar weer bij he? Nog even geduld. 6 weken rust en dan mag je weer. Het beste.

Hallo Gertjan, We hebben je gemist. De bassen waren minimaal gekomen. We misten je diepe bas. 

Dag Simon, Jij doet ook altijd je best om er te zijn. Nu even niet. Heel jammer. Je had bijna solo kunnen meedoen.

Hallo Ted, We hebben je mailtje gemist. Over een wandeltocht door de bergen op een tropisch eiland met veel vergezichten.

Dag Erik, Je moet zeker veel overwerken. Na 9 januari al 4 keer en juist op de woensdagavond. Je moet zeggen dat je niet kan.

Hallo Vincent, Ben je geveld door de griep. Dan ben je niet de enige. Heel veel beterschap en graag tot volgende week.

Tot volgende week. Weer zo massaal komen hoor. Je merkt hoe fijn dat is met zijn allen. Voor de dirigent ook prettig. Dan hoef je niet alles nog een keer uit te leggen. Samen zingen. Echt waar. Doei.

1-10 of 163