Welkom

op de website van de Stichting Plaggen Hendrik uit ZelhemPlaggen Hendrik zit ook op facebook. oa. met veel foto's : https://www.facebook.com/plaggen.hendrik/photos_albumsVorige week berichtte Contact over een bijzondere bestuurvergadering van de Stichting Plaggen Hendrik. Er waren hele sterke voortekenen dat de terugkomst van Smoks Hanne aanstaande is. Het vermoeden bestond dat het spoor zou leiden via een bospaddenstoelengerecht bij Ellen's restaurant naar een heksenkring (een natuurlijke kring van paddenstoelen) in het Wolfersveen. Het bestuur is op onderzoek gegaan en heeft inderdaad contact kunnen leggen met onze geliefde dorpsheks/kruidenvrouw.Uit de briefkaarten die na haar verdwijning opdoken werd al wel duidelijk dat Hanne moeite heeft met de hectiek van de moderne tijd. Ze heeft een tijdje doorgebracht in het rusthuis voor Witte Wieven in Zwiep, maar die dames waren ook nogal druk. Smoks Hanne geeft aan dat ze Zelhem erg mist, maar dat ze graag een plekje in de luwte zoekt. Liefst binnen en met een kruidentuin in de buurt. Het bestuur van Plaggen Hendrik gaf aan dat de Zelhemmers haar toch graag in hun midden wilden hebben. Ze was echter onvermurwbaar en zei heel beslist: "als je me  dan zo graag midden in Zelhem wilt zien dan zet je er maar een beeld van mij neer. Ik wil rust...!" En ze deed een beroep op het Plaggen Hendrik Comité om een plaatsje voor haar te zoeken. Na enig zoeken is er een plek gevonden die volledig aan haar wensen voldoet: museumboerderij Smedekinck. Ze was erg enthousiast en begon meteen plannen te maken: "Zeg maar tegen de Zelhemmers dat ik rond de 31ste oktober terugkom!Een teken van Smoks Hanne

Het bestuur van de Stichting Plaggen Hendrik (in de volksmond: het Plaggen Hendrik Comité) was vorige week op een herfstige en natte woensdag te gast bij Ellen's Restaurant in Zelhem. De jaarvergadering, gecombineerd met een lekkere maaltijd, kabbelde rustig voort. Na het voorgerecht van gegratineerde bospaddenstoelen sprak Dine uut 't Broek plotseling: "Ze kump weer, ik wet 't zeker". Alle aanwezige Plaggers wisten meteen waar ze het over had: Smoks Hanne. Het mysterie van de verdwijning van onze lokale heks/kruidenvrouw is een steeds terugkomend item op de agenda. Met enige verwondering werd Dine aangekeken, maar ook de andere bestuursleden voelden heel sterk dat de terugkomst van Smoks Hanne aanstaande was. Was het gerecht met de bospaddenstoelen verantwoordelijk voor het collectieve visioen, of was het toch de wijn die rijkelijk vloeide? Navraag bij Ellen leerde dat ze de bospaddenstoelen de vorige dag op een verlaten plekje in het Wolfersveen had geplukt in een zogenaamde heksenkring. Een heksenkring is een "natuurlijk" gegroeide kring van paddenstoelen. Het bestuur van de stichting Plaggen Hendrik heeft sterk de indruk dat dit jaar heksenkringen in het algemeen, en zeker in het Wolfersveen, een boodschap kunnen bevatten over de terugkomst van Smoks Hanne. Mocht u in uw omgeving een bijzondere heksenkring tegenkomen, dat kunt u contact opnemen met de Stichting Plaggen Hendrik info@plaggenhendrik.nl. In De komende dagen zal het bestuur de door Ellen aangewezen plek nader onderzoeken en hopelijk is er volgende week meer nieuws te melden.


Plaggen Hendrik Keurmerk


De stichting Plaggen Hendrik slaat met de Foezelpresentatie een nieuwe weg in. In de afgelopen tijd is gewerkt aan de ontwikkeling van een Plaggen Hendrik Keurmerk voor producten en diensten die een sterke binding met de streek hebben. Te denken valt aan levensmiddelen, (toeristische) diensten en streekmenu's. De Plaggen Hendrik Foezel is het eerste product dat het keurmerk op het etiket mag dragen. Ondernemers die ook in aanmerking willen komen voor dit keurmerk kunnen contact opnemen met de Stichting Plaggen Hendrik.

Nieuw boek Henk uut Darp

In 2001 verscheen het eerste boek van Henk uut Darp: Smokshanne en Plaggen Hendrik in een oplage van 500 stuks. Deze oplage was in een mum van tijd uitverkocht en nog lang kregen we de vraag of we het boek in herdruk wilden uitgeven. Helaas ontbrak het ons aan de benodigde middelen om deze investering te doen.
Nu, anno 2009, hebben we een verhalenbundel samengesteld uit het werk van Henk uut Darp.  Klik hier voor meer informatie en bestel het via deze website
 
 
 

Plaggen Hendrik Foezel

 

Maar weinig mensen weten dat Zelhems dorpsicoon Plaggen Hendrik erg geïnteresseerd was in kruiden. Heel erg verwonderlijk is dat natuurlijk niet met een moeder als Smoks Hanne, die bekend stond om haar buitengewone kennis van de kruidenwereld.

 

Hendrik was echter met name geïnteresseerd in zijn eigen kruidenbrouwsels, dampend in de alcohol. In zijn schaarse vrije tijd was hij dan ook regelmatig in zijn schuurtje te vinden om daar zijn eigengemaakte drank te stoken. Hendriks kruiden moesten er voor zorgen dat het stooksel (de foezel) drinkbaar werd. En.... Hendrik kennende moest het ook echt iets krachtigs zijn. Na intensief experimenteren en proeven lukte het hem om de perfecte foezel te stoken. Dat deze in de omtrek in de smaak viel, verwonderde hem dan ook niet. Illegaal gestookt of niet, geen mens maakte zich daar druk om. Buren en kroegbazen smeekten Hendrik om het recept. Hendrik was de beroerdste niet en schreef het recept op een briefje. 

 

Het briefje met daarop het beruchte recept raakte in de vergetelheid, maar is onlangs weer teruggevonden in een oude jampot, ergens in een schuur bij Kruuden Anna in de Heidenhoek. De tekst was echter moeilijk te ontcijferen. Daardoor zijn de juiste verhoudingen tussen de krachtige kruiden enigszins zoek. Duidelijk is wel dat duizendguldenkruid, kalmoes, engelwortel, gentiaan, esblad en jeneverbes tot de ingrediënten behoren.

 

In de afgelopen maanden heeft Kruuden Anna vier verschillende speciale brouwsels samengesteld. Op zondagmiddag 22 november hebben de bezoekers beplaad welk kruidenmengsel het officiële predikaat “Plaggen Hendrik Foezel” mag dragen.  

Kruuden Anna zal na de proeverij het gekozen recept van de Plaggen Hendrik Foezel zorgvuldig doorgeven aan de stoker. De ontwerpers van www.lekkerinvorm.nl hebben op een geheel eigen wijze een Plaggen Hendrik Foezeletiket ontworpen en Super de Boer Hollak is bereid gevonden om de echte, door u gekozen, Plaggen Hendrik Foezel op te nemen in het assortiment van de slijterij. Ook Café De Mallemolen zal dit drankje gaan schenken.